İlk Türk Kadın Müzeci: Seniha Sami

    attachment-278524-4-15b61315a7f75baf25ba4abee605a615-1536999318-1537003795

    Kadınların hikayelerini paylaşan, "Deneyim paylaşınca güzeldir" inancıyla çalışan BinYaprak ailesi olarak, 29 Ekim'de BinYaprak Hikaye Hasadı Hareketini başlattık. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına kadınların hikayelerini hediye etmek için çıktığımız Hikaye Hasadına, ilklerin hikayeleri ile devam ediyoruz.  

    Seniha Sami, Cumhuriyet döneminde müzecilik yapmış, Türkiye'yi yurt dışında kadın kongrelerinde temsil etmiş bir alaylı entelektüel. Dedesi Suphi Paşa'nın koleksiyonlarını gözlemleyerek büyümüş, edebiyat ve güzel sanatların yanında arkeolojiye müthiş bir merak salmıştır.

    Eğitimi ve Hayatı

    1886 İstanbul doğumludur. Babası Osmanlı döneminde Maarif Nazırlığı (Milli Eğitim Bakanı) yapmış Abdullatif Suphi Paşa, annesi tarafından dedesi ise Abdülaziz devrinin Hariciye Nazırlığını (Dışişleri Bakanlığı) üstlenmiş Mehmed Raşid Paşa'dır. Bir Osmanlı entelektüeli olarak yetişmiştir. 

    Sarayda sultanlara İngilizce dersleri vermiştir. 1906 yılında sadrazam Halil Hamid Paşa'nın torunlarından dönemin tanınmış entelektüeli Mehmet Rauf Bey'le evlendi. Evliliğinden üç çocuğu oldu. Eşini genç yaşta kaybeden Seniha Hanım soyadı kanunuyla Seniha Sami Moralı ismini alana kadar Seniha Rauf olarak tanındı. 

    Kariyeri

    Assarı-ı Attika müzesinde tasnif memurluğu yapan Seniha Hanım, iyi düzeyde yabancı dil bildiği için aynı zamanda gelen yabancı heyetlere eşlik etmiştir. Yabancı araştırmacıların Türkiye üzerine çalışmalarını çevirmiştir. Yeni cumhuriyetin eğitim planlamaları için Türkiye'ye gelen John Dewwy'in Atatürk'le görüşmeleri sırasında tercümanlık da yapmıştır.

    Cumhuriyetin ilk kadın müzecisi olduktan 22 yıl sonra emekli olmuştur. Emekliliğinden sonra da Topkapı Sarayı ve Ayasofya müzeleriyle yakından ilgilenmeye devam etti. Ayrıca Türk Kadın Birliği kurucusu olarak Belgrad'da, Marsilya'da Milletlerarası Kadın Birlikler, kongrelerinde Türkiye'yi temsil etti. 1931'deki konuşması International Women's News Temmuz sayısında yer aldı.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.