Online staj nasıl gerçekleşir? Bunun yanında bu staj bir de yurt dışında olursa ne olur? Bu deneyimi bize aktaran Fadime Özdemir, yaşadıklarını sizler için yazdı. Keyifli okumalar!
Zaya özellikle IOT cihazların güvenliği üzerine İngiltere'de kurulmuş bir start-up. Cihazların internete bağlanması ile gelen problemler için cihazları korumak için özel güvenlik sistemlerine sahip işletim sistemi geliştiriyor.
Güvenlik sektöründe kadın oranını artırmak için Türkiye'nin Mühendis Kızları işbirliği ile planlan bir staj süreciydi. Farklı bir deneyimdi uzaktan staj yapmak benim için keza ZAYA'nın da ilk uzaktan stajıydı. Birlikte öğrendiğimiz bir staj süreciydi. Mülakat aşamalarını geçtikten sonra 4 TMK'lı staj'a başladık. İlk toplantımızda staj boyunca geliştireceğimiz projemizi ve proje için öğrenmemiz gereken teknolojileri hem kurucumuz hem de liderimiz Murat Bey ile belirlendikten sonra ilk haftayı herkesin araştırma ve öğrenmesi için ayırdık. Kullanacağımız güvenlik algoritmaları, VS Community, C programlama dili ve Github hakkında herkesin belirli düzeye ulaşması için ilk önce bireysel çalışıp birbirimizin aldığı hataları çözmeye çalıştık.
Küçük görevlerimizi tamamladıktan sonra Github'da açık kaynak gömülü sistemler için güvenli Bootloader projemiz için başladık.
Proje boyunca Agile proje yönetimi metotlarından, görev ve takımları yönlendirmek için Kanbanı kullandık. Geliştirilecek projenin aşamaları ve görevlerini "pair programing" ile ikili grup halinde ilerledik. Pair Programing de 2 kişi aynı kodu geliştiriyoruz yani tek bilgisayar üzerinde birlikte kod yazıyoruz. Takım arkadaşımla birlikte görevlerimize bağlı Zoom toplantıları, tüm takımla da Google Meet üzerinde ilerledik. Takım arkadaşım Elif endüstri mühendisiydi ve birlikle farklı disiplinde olmanın getirdiği geniş bakış açıları ve takım olmayı deneyimledik.
Tüm ekip haftalık ve durumlara bağlı toplantılar ve günlük daily scrumlar yaparak bütün takım ilerleme durumunuzu birkaç cümleyle özetleyen ve anlık iletişimizi de Slack üzerinden sağladık. Zaman zaman takım arkadaşımla uzun süre çalışırken ofiste olsak bu kadar iyi iletişimde kalıp çalışmazdık diye düşündük. :)
Proje açık kaynak olduğunda şu anda hala projeye testler yazarak devam ediyoruz sonrasında OpenIoTAcademy den gömülü sistemler geliştiricilerle birlikte projeyi kaliteli yazılımla ve ARM PSA (Platform Security Architecture) güvenlik standartlarına uygun olarak daha da geliştirmeyi hedefliyoruz.Son olarak eğer gömülü sistemlerde güvenliği ve İngiltere'de start-up kurma sürecini merak ediyorsanız Murat Bey'in youtube videosunu da öneririm.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Fadime Özdemir tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Fadime!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum