CV'inizi yazarken bilgi, beceri ve yapabileceklerinizi yansıtmanız gerekir. En gerekli bilgiyi yeterli özenle yazarsanız fark yaratır ve bir adım öne çıkarsınız.
Özgeçmiş profesyonelin kariyer geçmişinin ve kariyer yoluna ait bilgileri içeren tanıtım dokümanıdır. Özetle; kariyerinizin pazarlama aracı. Farklı iş arama kanallarında da bu tanıtım aracını-dokümanı kullanıyoruz.
Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde "Bu kadar tecrübeyi 2 sayfaya nasıl sığdıracağım, yaptıklarımı nasıl anlatacağım, bir sürü projem ve başarı öyküm var bunları yazmam gerekli mi" sorularını duyuyorum. CV'inizi yazarken bilgi, beceri ve yapabileceklerinizi yansıtmanız gerekir. En gerekli bilgiyi yeterli özenle yazarsanız fark yaratır ve bir adım öne çıkarsınız.
CV' de olmazsa olmazlar ve evet olmasa da olurlar var…. Bu ayrımı iyi yapmak gerekir. Bazı bilgiler gereksiz kalabiliyor başvurulan ilana göre.
İletişim Bilgileri
Öncelikle ad-soyadı mutlaka olmalı. Unutmayın, CV size ait ve başlığı siz olmalısınız.
İletişim Bilgileri bölümü (Arandığında ulaşılan telefon numaraları, sizi en şık şekilde temsil eden bir e-posta adresi, lokasyon/lar (yaşayabileceğiniz il-ilçe), varsa web adresiniz, profesyonel ağlarda kullandığınız profil linkleri
Fotoğraf
Ülkemizde halen CV'lerde fotoğraf kullanılıyor. İK uzmanları kiminle görüşeceklerini görmek istiyorlar. Profesyonel hayata uygun çekilmiş bir fotoğraf olmalı. İşiniz çalıştığınız kuruluşu temsil eder nitelikte ise özellikle olmasında fayda var. Ancak sosyal medya profil fotoğrafı yerine iş hayatına uygun görünümlü bir fotoğraf seçmelisiniz.
Kariyer Özeti ve Hedef
Kariyer özetinizden ve hedefinizden de bahsetmekte fayda var. Öğrenci arkadaşlarımız özet yerine öğrenci kimliğine atıfta bulunarak hedeflerini yazabilirler. Çalışanlar ise bir kariyer özetini, uzmanlık alanlarını, yetkinliklerini yazabilirler.CV'iyi inceleyen İK uzmanının profesyonel kimliğiniz ve gelecek hedefleriniz hakkında bilgi sahibi olması ve bu doğrultuda CV'inizi incelemesi için faydalı olacaktır. Bu arada CV'inizi hedefinizle ve başvurduğunuz işle aynı doğrultuda güncelleyin önemini de hatırlatmak isterim.
İş-Staj Tecrübeleri
İş ve staj tecrübelerinizi tersine kronolojik olarak yazmalısınız. Hangi tarih aralığında hangi şirkette hangi pozisyonda çalıştığınızı mutlaka belirtmelisiniz. Tabii bu iş tecrübelerinde yaptığınız görevleriniz, sorumluluklarınız, yürüttüğünüz ek projeleri de eklemeniz lazım. Başarılarınızı da eklemeniz ve mümkünse sayılarla desteklemelisiniz.
Eğitim Bilgileri
Bu bölümde bilgileri detaylarıyla belirtmelisiniz. Ama geriye doğru gittikçe ilkokul bilgileri önemsiz; MBA, yüksek lisans, üniversite detayları önemli. Not ortalaması çok önemli değil, durumunuza göre değerlendirip yeni mezunlar yazabilir.
Kişisel ve Mesleki Gelişim Eğitimleri, Seminerler, Kulup Üyelikleri
İşinizle gerekli olanlarını mutlaka yazın. Sertifikalarınızı, uzmanlık belgelerinizi varsa ilgili no.suyla birlikte olması faydalı olacaktır. Çok eski bilgileri yine bu bölümde de yazmanıza gerek yok. Eğer detay fazla ise ve dikkat çekmek istediğiniz konular varsa bu konuları ayrı ayrı bölümlerde yazabilirsiniz.
Yabacı Dil, Bilgisayar Kullanım Bilgisi, Kullanılan Ekipmanlar
Bildiğiniz yabancı diller, seviyeleri, nerden öğrendiğiniz bunlar önemli konular. Kullandığınız bilgisayar programlarını,yazılım dillerini kullanım sevinizle birlikte eklemelisiniz. İş süreçlerinize göre kullandığınız ekipman-donanımları da eklemenizde fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken konu başvurduğunuz işe, sektöre göre detaylandırmanız olacaktır.
Kişisel Bilgiler, Hobiler, İlgi Alanları
Sadece geçen yaz yüzdüyseniz, iki ay önce sinemaya gittiyseniz yazmayın. Hobileriniz, kendinize ayırdığınız zaman yaptığınız yatırımdır. Hobilerinizle de gelişiminizi desteklersiniz. Eğer düzenli ata biniyorsanız ve kulüp üyeliğiniz varsa mutlaka belirtin bu hobiniz ekip çalışmasına uygunluğunuzu gösterir.Takip ettiğiniz konular ve nereden-nasıl takip ettiğinizi ekleyebilirsiniz.
Kişisel Bilgiler
Bence doğum tarihini yazmaya gerek yok ancak halen istenen bir bilgi ülkemizde. Ayrıca bu bölüme ehliyet, askerlik durumu, engel durumu (Bunu en baştada belirtebilirsiniz) vs. iş hayatı ile ilgili olabilecek bilgileri yazın.
Başvurduğunuz iş ilanında bulunan tüm bilgilerin CV'nizde olmasına kelimelerle dikkat edin ve olmayan ek detay bilgileri mutlaka varsa CV'inize ekleyin. Örneğin boy vs. bilgileri gibi. Bu bilgilere kişisel bilgiler bölümünde yer verebilirsiniz.
Referanslar
Referansların bilgisini paylaşmaya gerek yok. Bunun yerine "Bu bilgi istenildiğinde verilecektir" ifadesini kullanarak bu bilgileri mülakat günü verin. KVKK gereği isim-telefon paylaşmak sakıncalı.
CV'inizde Yazacağınız Detaylara Nasıl Karar Vermelisiniz?
* Bu bilgi başvurduğum ilan için ne kadar gerekli?
* Yazacağım detay bilgi öz geleceğim için faydalı olacak mı?
* Bu bilgi CV'nin neresinde olmalı?
* Yazdıklarım beni ve bireysel markamı gerekli şekilde temsil ediyor mu?
Eğer başvuracağınız işle ilgisi yoksa görevinize ve öz geleceğinize katkısı olmayacaksa yazdığınız her detay gereksiz bilgi olarak yer işgal edecektir.
Başarılarla dolu bir kariyer dilerim.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarları Esra Kemer tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Esra!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum 1
Nacizane onerim, özgeçmişlerinizde fotograf kullanmamaniz yonunde olur, zira olasi ayrimci tutumlarin onune gecmek icin kucuk fakat bazen onemli bir detay olabiliyor.
Bir ise aday olurken yetkinlik ve deneyimlerimizle aday oluyoruz, kisiye ozgu verilerimizin ornegin medeni durumumuz, hobilerimiz, fotografimiz, dogum yerimiz, dogum tarihimiz gibi bilgileri ozgecmisimizde bulundurmamiz gerekmiyor. Eger bir isveren bu bilgilere dayali olarak tercih yapiyorsa olasi bir ayrimciliga da sebebiyet veriyor demektir.
Uzun yillardir global organizasyonlarda gorev almis ve hakkaniyet ve kapsayicilik alaninda uzmanlasmis bir koc olarak kisisel haklarimizin bilincinde olmamiz gerektigine inaniyorum, ulkemizdeki tum lider ve insan kaynaklari profesyonellerini de bu basliklarda daha kapsayici ve hakkaniyetli uygulamalara davet ediyorum. Daha iyisi hepimiz icin mumkun.