Üniversite Sürecinde Doğru Mesleği Nasıl Seçerim?

    Üniversite Sürecinde Doğru Mesleği Nasıl Seçerim?

    Üniversite sürecinde daha verimli olmak ve doğru mesleğe karar vermek için derinlerdeki ses ne diyorsa ona uymak lazım! Bakalım o sesler ne söylüyor?

    İstekler… Sorular… Emin olunamayan yanıtlar…

    "Kariyerim açısından en doğru seçimi yapmak istiyorum!"
    "Kafam çok karışık… Üniversitede okuduğum alanla ilgili bir işim mi olmalı yoksa ilgi duyduğum alanlar üzerine bir kariyer mi düşünmeliyim?"
    "Sahip olmak istediğim yaşam koşullarını sağlamak için nasıl bir iş seçmeliyim?"

    Kafamız karıştığında, kararımızı versek bile nereden başlayacağımızı bilemediğimizde, çevremizdeki örneklerin bizim için yol gösterici mi yoksa yanıltıcı mı olduklarını sezemediğimizde bu ve benzer cümleler aklımızı işgal eder.

    Önerim, o başının üstünde uçuşan ve seni bu uçuşan varlıklarıyla yoran her şeyi bir yerlere aktarıp hepsine tepeden ve bir bütün halinde bakman. Kendine, hayata dair her konuda bu basit görünen ve pek rahatlatıcı yansıtmayı yaparsan ne kadar rahatladığını fark edeceksin. Çünkü aklındaki dağınıklığı toparlamak için ilk adımı atmış olacaksın.

    Bu durumu açıklarken vermeyi sevdiğim bir örnek var: Beynini pek çok dosyanın olduğu bir bilgisayar gibi düşün! Farklı konularda ve formatta zaman zaman bakarım diye kaydettiğin dosyalar var. Birini açıp diğerini kapattığında da, hepsini birden açıp baktığında da alternatifleri karşılaştırırken zorlanıyorsun. Ve her koşulda arka planda çalışmaya devam edenler yüzünden işlemcin zorlanıyor, yoruluyorsun… Önce bütün dosyaları açmayı ve onları inceleyip önceliklendirdiğin klasörlere koymayı denesen nasıl olur?! "Hemen İlgilenecekler Klasörü", "Bir Ara Bakılacaklar Klasörü", "Hiç İşim Olmazlar Klasörü (Ctrl + alt + delete)"…her ne isim vermek istersen artık…

    Sen nasıl daha rahat dağıtabiliyorsan (ve sonra toplayabiliyorsan) aklını, o yöntemi kullanman daha iyi olur…

    Bilgisayar ekranında açtığın bir word, excel veya powerpoint'e de aktarabilirsin aklındakileri, bir resim defterine renkli kalemlerle de dökebilirsin içindekileri… Nasıl keyif alıyorsan ve sana en etkili hatırlatıcı hangi yöntem olacaksa. İşte sana bir örnek 1o yıl sonrasını düşünürken şu an sahip olduklarını dökebilirsin mesela önce kağıda… ADIM (…) AKADEMİK GELİŞİMİM… İŞ YAŞAMI & KARİYERE İLK ADIMLAR… SOSYAL BAĞLANTILAR… ALAMET-İ FARİKALARIM (ayırıcı niteliklerim/markam)… İLGİ ALANLARIM & HOBİLERİM…

    …sonra da hayal ettiklerini resmedebilirsin, kestiğin resimlerle kolajlayabilirsin geleceğini…

    Kim olduğun ve kim olmak istediğin sorularına yanıt vermenin yani kafa karışıklığını gidermenin en iyi yolu elindeki bilgileri önce saçmak, sonra toplamaktır, özet olarak… 

    Sorular… Bambaşka hayat alternatiflerinin en kıymetli kapılarıdır… Soru sormak kendine ve hayata dair merakın canlılığına işarettir. Umudun hâlâ ısrarla var olmasıdır. Bu yüzden de can sıkıcı olmak, sıkıntı vermek bir yana, sorular en büyük dostlarımızdır. 

    Yanıtlara gelince… "En doğru"yu (sanki varmış gibi) arama merakımız maalesef yanıtların ve artlarındakilerin tadını çıkarmamızı engeller. "Ne" sorusunun karşılığını "nasıl aradığımızı" ve "nasılların verdiği keyfi" kaçırmamız ne yazıktır. Oysa aklındaki sesleri tek tek dinleyip, içindeki dağınıklığı toparladıktan sonra bünyenin derinlerinden yankılanan o ses hep en doğruyu söyler.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Seray Nâsırlı tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.