Women In Business Kulüpleri İle Röportaj -Boğaziçi Üniversitesi

    image00_20200608-184313_1

    Boğaziçi Üniversitesi Women in Business kulübü ile gerçekleştirdiğimiz güzel sohbete siz de dahil olun...

    1) Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

    Merhaba, İrem Bıyıklı (İşletme 1.sınıf) ve Edanur Telci (Ekonomi&Felsefe ÇAP 2.sınıf) olarak buradaki soruları Boğaziçi Üniversitesi Women in Business topluluğu adına biz cevaplayacağız.

    2) Sence kadın ve erkekler kampüsünün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyor mu?

    Eda: Boğaziçi Üniversitesi'nin kampüsü oldukça canlı, aktif, keyifli ve öğretici. Yapılan tüm etkinliklerde ve kampüsün her alanında kadın ve erkeğin eşit şartlarda yaşayabildiğini söyleyebilirim. Gerek kulüp etkinliklerinde gerek yönetim kurullarında ve öğrenci temsil kurullarında gerekse okulun temsil edildiği sanat, kültür, spor, akademi alanlarında kadınların ve erkeklerin rolleri eşit. Kısacası Boğaziçi Üniversitesi'nde hem sosyal anlamda hem de akademi anlamında kadınların ve erkeklerin eşit şartlarda yaşadığını söylemek mümkün.

    3) Kampüsünde iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılıyor?

    İrem: Şunu belirtmeliyim ki; Boğaziçi Üniversitesi, kadının iş ve sosyal hayatta yükselmesini desteklemek için hem rektörlük bünyesinde hem de gönüllü öğrenci toplulukları ve kulüpleriyle büyük bir çaba sarf etmektedir. Bunlara birkaç örnek olarak Women Leaders Summit, Be Inspired, Bilim ve Teknolojide Lider Kadınlar Zirvesi verilebilir. Elbette kampüsümüzde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dair yapılan çalışmalarda gönüllülük esasına dayalı öğrenci oluşumlarımız önemli rol oynamaktadırlar. BÜKAK gibi kulüplerimiz bu farkındalığı arttırmak için çeşitli yürüyüşler, paneller ve toplantılar organize etmekte; BounWIB de gerek sosyal medya kullanımıyla gerek düzenlediği ve katıldığı kadın temalı etkinliklerle bu bilinci aşılamaya çalışmaktadır.

    4) WIB Kulüpleri:

    - Ne zaman kuruldunuz? Neler yapıyorsunuz?

    İrem: TurkishWIN'in kampüs ayağı olan Boğaziçi Üniversitesi Women in Business topluluğu, 2012 yılında Türkiye'deki ilk Women in Business topluluğu olarak kurulmuştur. Vizyonu genç kadınların iş hayatlarında başarılı olmasını sağlayacak networkler kurmalarına yardımcı olmak ve onları rol model alabilecekleri iş kadınları ile buluşturmak olan BounWIB, bu amacını gerçekleştirmek için her dönem bir tane olmak üzere en büyük etkinliği olan Be Inspired paneli, CV hazırlama eğitimleri, mülakat simülasyonları, şirket gezileri ve Tea&Talk'lar başta olmak üzere üyelerin istekleri doğrultusunda çeşitli kariyer etkinlikleri düzenliyor. Kariyer etkinliklerimizin yanı sıra üyelerimizin kaynaşması, kız kardeşlik bağının güçlenmesi ve kendimizi bu aileye daha da ait hissetmek için çeşitli engagement aktiviteleri düzenliyoruz. Bunlara karaoke gecelerimiz ve Bebek koşularımız örnek verilebilir.

    - Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri veriyor musunuz?

    İrem: Yaptığımız her etkinliğin ve toplantının bir bölümünde toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında fikirlerimizi ve görüşlerimizi paylaşıyoruz. Üyelerimizin hepsinin bu konu hakkında bilgi birikimlerinin olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaten üyelerimiz bu bilinçte insanlar olduğu için yine kendileri gibi bu bilinci taşıyan insanların bulunduğu bir toplulukta yer almak istiyorlar ve bu yüzden topluluğumuza katılıyorlar. Eğitimler konusuna gelecek olursak henüz bu başlık altında bir etkinlik yapmadık ama bu alanda yapılan etkinliklere BounWIB topluluğu olarak katılım sağlıyoruz. Ayrıca ilerleyen zamanlarda bu konseptte etkinlikler yapmayı da düşünüyoruz.

    - Panellerde eşit kadın/erkek sayısının olmasına dikkat ediyor musunuz?

    Eda: Evet, özellikle buna çok dikkat ediyoruz. En büyük etkinliklerimizden biri olan Be Inspired etkinliğimiz için her dönem kadın katılımcılar kadar erkek katılımcıları da etkinliğimizde bulundurmak için çabalıyoruz. Ve aslında görüyoruz ki her geçen dönem bu eşitlik amacına biraz daha yaklaşıyoruz. Zaten kadınların hem iş dünyasında hem de hayatın farklı alanlarında güçlenmesi ve network kurabilmeleri açısından erkek katılımcılarımızın da bu bilince sahip olmaları ve cinsiyet eşitliğini desteklemeleri en büyük amaçlarımızdan biri.

    - Erkekler üye oluyor mu?

    Eda: Evet erkekler de topluluğumuza üye olabiliyor. Şu anda toplantılarımıza aktif olarak katılan ve bizimle etkinlikler düzenleyen birçok erkek üyemiz bulunmakta.

    5) Sizin göreviniz ve katkınız nedir?

    Biz Boğaziçi Üniversitesi Women in Business topluluğunun yönetim kurulunda görev alıyoruz. Sosyal medyadan ve etkinliklerden sorumluyuz.

    6) Hayatınızdaki kadın rol modeller nedir?

    İrem: Virginia Woolf ve Deniz Kandiyoti.

    Eda: Annem, Melek Pulatkonak ve Chimamanda Ngozi Adichie.

    7) Sence kampüste eşitlik neden önemli?

    İrem: Bir üniversite kampüsünde bulunan öğrenciler farklı kültürde ve çevrelerde yetişmişlerdir. Bu yaşlarına kadar öğrendikleri doğrular ve değerler de farklıdır fakat kampüs hayatı onları bambaşka bir hayata hazırlar. Burada edindikleri değerler hayat boyunca onlarla birlikte olacaktır. Eşitlik işte tam da bu yüzden çok önemli. Dezavantajlı gruplarda doğup büyümüş bireyler, kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ve geliştirebilecekleri bir ortamda bulunacaklar ve umarım, biz bu bilinci yerleştirdikçe onlara da geri kalan herkesle eşit imkanlar sağladıkça kampüste başlayan eşitlik hareketi artık hayatın her noktasında var olacaktır.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından GamzeSağlık tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.