Yeni Neslin Öğretmeni Olmak

    Yeni Neslin Öğretmeni Olmak

    Öğretmen olmak zor, kendinden sonraki nesillerin öğretmeni olmaksa daha zor. Ayça Güngör yeni nesil ile STEM yolculuğunu bizlere bakalım nasıl anlatmış. İyi okumalar!!

    Her geçen yıl, STEM yaklaşımı ile eğitim vermenin hem öğretmen, hem de öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerini daha fazla görüyorum. "STEM yapacağız!" demiyorum artık çocuklara. Derse başlıyorum ve ürün aşamasına geçmeden önce anlıyorlar. Soruyorlar: "Öğretmenim STEM mi yapacağız?" Hayır! STEM yapmıyoruz. Biz normal akademik eğitimimizi STEM yaklaşımı ile yapıyoruz. Disiplinler arasılığı, ilgiyi ve alanda derinleşmeyi müfredatın içine yedirerek eğitim veriyoruz. Sorgulayan, düşünen çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Her öğrenciyi kapsayan bir plan uyguluyoruz. Böylelikle, akademik yönden zayıf olan bir öğrencinin modellemeyi içselleştirmesi de daha kolay oluyor. Bir ürün ortaya çıkarma gibi düşündüğümüz STEM, aslında kazanımı içselleştirmeyi amaçlayan ürün oluşumu şeklinde olmalı. Ne demek istediğimi net bir şekilde ifade edecek iki örnek planlamadan bahsetmek istiyorum.


    1) Ana Disiplin Alanı: Fen Bilimleri

    Konu: Bitkilerde Üreme Büyüme ve Gelişme

    7. sınıflarımızla 4. çeyrekte, bir bitkinin bakımı, büyümesi ve gelişmesi üzerine bir Excel tablosu oluşturduk. Aldığımız verileri LabStar arayüz programına yükledik ve grafikleri yorumladık. Bizim için heyecan verici bir deneyimdi. Öğrencilerin orta değer ve r-kare gibi tanımlamaları öğrenmeleri ve bunu grafik üzerinde görerek yorumlamaları muhteşemdi.



    2) Ana Disiplin Alanı: Fen Bilimleri

    Konu: Takım Yıldızlar

    Bence bu planın en başarılı kısmı, astrolojinin bir bilim dalı olmadığını öğrencilere anlatmak oldu. Ürün çeşitliği olsun diye, "Her grup, istediği takımyıldızı seçebilir," demiştim, ama bir baktım ki, burçlarla ilgili bir takımyıldızı seçmişler (sanırım Google aramada ilk onlar çıkıyor). Takımyıldızlarını bloklar üzerine yerleştirdiler. Tabii iki farklı takımyıldızı ve onların birbirlerine göre konumlarını da göz önüne alarak. Her bir led lambasını birbirine paralel olarak bağlamayı öğrendiler (oluşan hatalar ile, paralel bağlama sırasında, bağlantı kablosu sıkıntısı mı, yoksa led patlaması mı gibi konular ile paralel bağlamaya ait özellikleri gördüler). Lehim yaptılar. Lehim! Ben ilk defa 34 yaşımda lehim yaptım. Hem de bu plan sayesinde. İnanın, bu konuda motor kaslarım epey zorlandı. Atmaya ve hemen yenisini almaya, kopunca, bozulunca bir kenara itmeye o kadar çok alışmışız ki, bende bir aydınlanma oldu lehim yaptıktan sonra. Ardından kodladılar; 'Arduino' kullandılar. Kimi yanıp söndü, kimi sıra ile yandı. Kazanımı bol, yapımı düşündürücü, ürünü keyifli bir seyir içeren plandı.

    Birlikte Web 2.0 araçlarını hepimiz çok daha iyi kullanıyoruz artık. Öğretmenin bir planlaması varsa başarı da geliyor. Sanırım test etmek ve paylaşma-yansıtma konusunda pandemi öncesine göre daha iyiyiz. Ah! Bir de rubrik değerlendirmesine daha çok önem versek keşke. İşte o zaman adımları öne çıkaracağız. Sonuca değil, sonucu almak için geçilen sürece bakacağız.

    Ayça GÜNGÖR

    Fen Bilimleri Öğretmeni

    Uğur Okulları Bursa Özlüce Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.