Zinde Kalmak İçin Adım 6: Minimal Yaşa!

    Minimalize

    20'li yaşlar bir çok insan için hayat sorgulamaları ve karmaşık düşüncelerle geçer. Psikolojide bu quarter life-crisis, yani çeyrek yaşam krizi diye adlandırılır. Kimisi bu dönemi kendini bulmak için sırt çantasıyla seyahate çıkar, kimisi kendini sorgulama ve yetersizlik kaygısında, kimisi de kurumsal dünyada kendine bir yol çizerek geçirir ve diğerleri de kendine bir cevap bulma yolunda belli aksiyonlar alır.

    20'li yaşlar bir çok insan için hayat sorgulamaları ve karmaşık düşüncelerle geçer. Psikolojide bu quarter life-crisis, yani çeyrek yaşam krizi diye adlandırılır. Kimisi bu dönemi kendini bulmak için sırt çantasıyla seyahate çıkar, kimisi kendini sorgulama ve yetersizlik kaygısında, kimisi de kurumsal dünyada kendine bir yol çizerek geçirir ve diğerleri de kendine bir cevap bulma yolunda belli aksiyonlar alır. Bunlardan hangisi size tanımlıyor tam olarak bilmiyorum, fakat yapılacak bazı şeylerin ve değişikliğe uğrayabilecek bazı kavramlarımızın olduğunu söyleyebilirim. Bu yazımda sizlere bu kavramlardan minimalizm konusundaki deneyim ve anlayışımı paylaşmak isterim.

    Ben yaklaşık 9 senedir minimal bir hayat yaşıyorum. Eşyalarımı, kıyafetlerimi ve ihtiyacım olanları aza indirdikçe bunun bana sağladığı özgürlük ve netlikle hayatımı biraz da olsa hafifletiyorum. Özellikle geçtiğimiz bu COVID-19 pandemi döneminde hepimiz alışagelmedik belli kararlar almak ve eylemler yapmak zorunda kaldık.Hadi gelin Minimalizm' in bize nasıl hafiflik hissi getireceğine bakalım. Gündelik hayatınıza biraz da olsa özgürlük katması dileğiyle...

    Minimalizm

    2015 yılında "Minimalizm: Önemli Şeylere Dair Bir Belgesel" adlı bir belgesel izledim. Bu benim ilk kez minimalizm ile karşılaştığım ve hayatıma uygulamaya başladığım dönem oldu.Kısacası, minimalizm çokluğun getirdiği azlıkla kendimizi mutlu veya mutsuz olarak tanımlayışımızı inceler.

    30 tane arabam, 2 tane evim ve 1200 çeşit kıyafetim olsun diye düşünen bir insan düşünelim. Bu insan 30 tane arabanın mekanik, benzin, tamir, boya ve bunun dışında ki bir çok getirisinden sorumlu olur. Aynı zamanda 1200 çesit kıyafetinin birbiriyle en iyi kombinasyonu düşünüp hem zaman hem de mental dilemmalarla karşılaşabilir.İşte Minimalizm buna 'tüketim odaklı yaşam biçimi' olarak bakar ve bunun duygusal ve hayatımıza negatif etkilerini araştırır.

    Peki nasıl? 

    • Size tavsiyem odanıza bir dönün bakın. Dağınık mı, organize mi? Karmaşık mı, sade mi? Huzurlu mu, huzursuz mu? Kafanızdan odanızın sizde yarattığı hissi inceleyin. Odanızın içinde siz nasıl hissediyorsunuz? 
    • İlk önce odanızla olan ilişkinize teşhis koymanız önemli. Şimdi, etrafınızda neleri bırakabilirsiniz, verebilirsiniz onlara bakın. Önemli soru: Etrafınızdaki eşyalardan hangilerini son 3 aydır kullandınız/giydiniz/dokundunuz? Eğer kullanmadıysanız kocaman bir çöp poşeti alın ve ihtiyacı olanlara verin. 
    • Eminim ki bu süreçte şöyle düşüncelerle karşılaşacaksınız, "Ya ama belki ilerde kullanırım", "Benim için manevi bir anlamı var bunun." veya "Çok güzel duruyo ama". Bu düşüncelere, bizim zihnimizin olaylara anlam yüklemesinden ve işlevselligini kaybetmiş eşyalara tutunması sebep oluyor. Hayatınıza işlevsellik ve sadelik getirmek için bazı şeylerden arınmanızın, sizin zihinsel netliğinize desteği olacağına eminim.

    "Etrafınızdaki eşyalardan hangilerini son 3 aydır kullandınız/giyindiniz/dokundunuz?"


    Bırakın, bırakın ve hafifleyin… Ben 1 ay önce Kanada'dan Türkiye'ye taşınma kararı aldım. Bu karar hem zor hem de yorucu bir süreci beraberinde getirdi. Yukarıda sorduğum soruyu yaklaşık bütün eşyalarım için uyguladım ve sonuç olarak hayatımı 2 bavul ve üç tane koli kutusuna sığdırabildim. Tabi size bu uymayabilir veya yerleşik bir hayat seviyor olabilirsiniz. Fakat yerleşik hayatın içerisinde bile minimal bir tutum sergilemek mümkün. Hem zihniniz için hem de görsel zevkiniz icin kullanmadıklarınızdan vazgeçebilir misiniz?

    Minimalistler şöyle diyor 'az ve öz konuş', 'az ve öz alışveriş yap', 'az ve öz ilişkileri hayatında tut' ve 'az ve öz para harca'.

    Aşağıdaki linklerden minimalizm üzerine biraz daha bilgi alabilirsiniz. Sevgiyle kalıp, az ile mutlu olmanız dileğiyle…

    1. Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus 20 milyon insana anlamlı hayat yaşamayı ve az ile yaşamayı akıllarına koymuş iki insan. Asağıdaki websitesinde kitapları, podcastları ve belgeselleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. "The Minimalists" websitesi New York Times, Wall Street Journal, Boston Globe, Forbes, TIME, ABC, CBS, NBC, FOX, BBC, and NPR gibi platformda yer almıştır.

    https://www.theminimalists.com/start/

    2. "Yeni bir hayata başlamak mümkün mü? Minimalizm. "adlı Youtube videosunu izleyebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=7jQh38nHknw&ab_channel=HikmetAn%C4%B1l%C3%96ztekin

    3. "Bir hayat felsefesi: Minimalizm" adlı blog postu size 30 günlük minimalizm kampı yapmak için ideal bir yazı.

    https://medium.com/t%C3%BCrkiye/bir-hayat-felsefesi-olarak-minimalizm-9356dfb24e53

    Sevgili Sina Kural'a bu ilham dolu yazısı için teşekkür ediyoruz.

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Gülfem Çakmakçı tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Gülfem!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.