Bir Sosyal Girişimcinin Dünyayı Değiştirme Kılavuzu

    Bir Sosyal Girişimcinin Dünyayı Değiştirme Kılavuzu

    Bill Drayton şöyle diyor: " Herkesin değişim yaratan olduğu bir Dünya'da herkes güçlüdür" Peki bir sosyal girişimci dünyayı nasıl değiştirebilir?

    1950'lerde, Detroit (Ford otomobillerinin evi ve Amerikan Otomobil Endüstrisi'nin kalbi) bir mühendislik merkeziydi. 2013'te şehirde belki de Amerikan tarihinin en büyük iflası görüldü.

    20. yüzyılın ilk yarısında şehirde olağanüstü bir büyüme gözlendi. 1930 yılında endüstrinin zirve yaptığı sıralarda 90.000 kişilik bir işgücü vardı. Şehir, Amerikan rüyasının somutlaşmış hali gibi görünüyordu. Büyük ve küçük üreticilerin, endüstrinin merkezi ve kentsel gelişimin hayat bulmuş haliydi.

    Milenyumda tüm belediye çökmüş durumdaydı. 1950 ve günümüz arasında popülasyon %63 kadar küçüldü. Şehirdeki şiddetli suç oranı, milli ortalamanın neredeyse 5 katı ve şehirdeki sokak lambalarının %40'ı çalışmıyordu. Şehirdeki bozulma bulaşıcı gibiydi.

    Ashoka'nın kurucusu Bill Drayton, Detroit'in ayakta kalmanın muhteşem bir örneği olduğunu iddia ediyor. "Dünya şimdiye kadar verim ve tekrar üzerine organize edildi. Fabrikaları, hukuk firmalarını bir düşünün.. şimdi mantıklı gelecektir... Fakat bu artık geçerli değil ve gittikçe başarısız olmaya da devam ediyor. " diye ekliyor.

    Drayton toplumun değişme hızının hiç olmadığı kadar hızlanarak arttığını iddia ediyor. Hükümetlerin kapasite ve sorumlulukları, işverenler, işçiler ve bireyeler hızla değişiyor. "20 veya 30 yıl önce, Bilgisayar Destekli Tasarım mimarların yaptığı işlerin %40'ını ortadan kaldırdı. Yakında doktorların ve hemşirelerin yaptıklarının %50-60'ı da otomatikleşecek ve bu yaşanmaya devam edecek" diye tahmin ediyor Bill Drayton. Gözlemlerine göre de şunları ekliyor : "Dünya şimdiye kadar verim ve tekrar üzerine organize edildi. Fabrikaları, hukuk firmalarını bir düşünün.. şimdi mantıklı gelecektir..."

    Bill için statik zihniyetin büyük bir kısmı eğitim sisteminde gömülü. " Okul, insanlara bilgi, beceri ve bazı davranışsal örüntüler verir ve bu sayede hayatınızın geri kalanında bunları kullanırsınız."

    Tekrarın toksik döngüsü sınıflardaki ders programlarının, bireysel tüketim alışkanlıklarının içine yerleşmiştir. Bizi çevresel ve politik afetlere sürükleyen ve bunlara karşı bizi hazırlamada başarısız olan şey, aslında bu döngüdür. Fakat yine de Bill şöyle diyor: " Bizim günlük deneyimimiz, tekrar dünyasının tamamen zıttıdır." Bill ve Ashoka'ya göre toplum olarak çevremize ve birçok zorluğa adapte olabilmenin anahtarı hiç beklenmedik bir yerde bulunuyor: Empati. Empati vatandaşları ve toplumları harekete geçirmenin temelinde yer alıyor. Bir beceri olarak ise, bireysel ve toplumsal düzeydeki sorunların üstesinden gelmedeki en iyi araç.

    Bugüne kadarki dünya popülasyonunun %20si, dünya kaynaklarının %80'ini tüketiyor. Her yıl, 13 milyon hektarlık orman yok oluyor ve 1 milyar insanın temiz içme suyuna erişimi yok.  Baş gösteren bu krizin üstesinden gelebilmek için dünya genelinde farklı ırk, cinsiyet ve sınıftan insanları güçlendirmeliyiz. Çünkü Bill şöyle açıklıyor: " Herkesin değişim yaratan olduğu bir Dünya'da herkes güçlüdür."

    Bu yolculuktaki ilk adım eğitim. "Zihniyet değişimi gerçekten önemli çünkü öyle bir noktaya geliyorsunuz ki tüm yapının değişmesi gerekiyor: şeyler farklı ve önlemler farklı." Genç yaşta müdahale, donatım ve güçlendirme bu paradigma kaymasını geliştirmenin anahtarı. Ashoka, 3000'den fazla değişim yaratan insandan oluşan bir birliğe sahip. Fakat her girişimcinin içinde esneklik ve yenilik var.

    Drayton şöyle özetliyor, " Siz, tekrar edecek bir şey yaratmıyorsunuz. O, yarattığınız anda kendi kendine gelişen bir şey olacak ve bu, bunu göremeyen şirketlerin sonu olacak. Aksi takdirde 10 yılda veya 2 yılda Detroit olacak."

    Kaynak: A Social Entrepreneur's Guide to Changing the World

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Gizem Şen, 1996 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde İktisat bölümü öğrencisi. Yeni insanlar tanımaktan ve grup çalışmalarından büyük keyif alıyor. Gizem’in yapmayı en çok sevdiği şeyler; voleybol oynamak ve çeşitli dallardan spor müsabakalarını takip etmek.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.