Bu Kadar Farklı Mı Bakardık Dünyaya?

    b2ap3_large_STEM

    STEM Lider Öğretmeni Yusuf ÇAĞLAR tarafından STEM'i ve kendi öğretim hayatındaki etkisini anlatan çok güzel bir yazıyla karşınızdayız! Keyifli Okumalar!

    Fizik derslerimde teorikten uzaklaşmam, sadece laboratuarda sonuçları belli olan deneyler yapmaktan ibaretti. 2017 Eylül ayında Uğur Okulları Kurtköy Kampüsünde Fizik öğretmeni olarak çalışmaya başladığımda STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programına katılacağımı öğrendim. Programa başladığımızda çevrimiçi olarak eğitimler alacağımız, çalışmaların belirli aşamalarında öğrencilerimizi de işin içine katacağımızı öğrendiğimde heyecanlanmaya başladım. Bunun sebebi ise normalde derslerimizde biz öğrencilere ne yapacaklarını anlatırdık onlar yapardı, ancak STEM derslerimizde her durumu birlikte araştıracak, beyin fırtınası yaparak birlikte öğrenecektik. Heyecanımın nedeni ya verim alamazsak ya da amaca ulaşamazsak diyeydi. Hata yaparak bile doğruya ulaşacağımızın, her problemin çözümünün bir diğer problemin temelini oluşturacağını da yaparak ve yaşayarak öğrenmiş olduk. İlerleyen süreçlerde çevrimiçi olarak eğitimi aldığımda rahatlamaya başladım, yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyordum heyecanım başarı merdivenim olmuştu.


    STEM ilk bakışta belirli kalıpları olan bir yöntem gibi görünse de eğitim entegrasyonu yapıldığında her ders özelinde farklılaşmaya izin veren hem öğretmenin hem de öğrencinin gelişimini destekleyen bir eğitim yaklaşımıdır. STEM içerisinde etkinliği çok fazla olacak olan Maker hareketini duyup araştırma yapmaya başlayınca yeni neslin tam da ihtiyacı olan yeni bir sistemle tanıştığımı ve onların da STEM ile tanışmalarını sağlayıp derslerimin daha etkili ve ilgi çekici olacağının farkına vardım. Beni en çok etkileyen yönlerden bir tanesi, 21. yy problemlerine farklı çözümler bulabilmek, üretken olmak ve her branş için aynı probleme birbirinden farklı, özgün çözümler üretilebilmektir. İlk ders planımı yazarken BTHP olarak neyi seçmem gerektiğini günlerce düşündüm, okulumuzda bulunan öğretmenler ile konuştukça fikirlerim daha da farklılaşmaya başlıyordu. Farkında değildik ama disiplinlerarasılığı kullanmaya başlamıştık. Sadece kendi uzmanlık alınımız ile çözüme ulaşmaya çalışmak, problemi daha da içinden çıkılmayacak duruma getiriyordu. Bu durumlar tam da disiplinlerarasılık ile çözüme kavuşuyordu.


    İlk BTHP'mi belirleyip ders planımın aşamalarını tamamladıktan sonra sıra uygulamaya gelmişti. Öğrencilerim ile ilk defa STEM laboratuarına gittiğimizde ne yapacakları konusunda en ufak fikirleri olmayan, şaşkınlıkla ortamı inceleyen genç beyinlerdi. İlerleyen dakikalarda aralarında hararetli tartışmaların alevleneceğini, fikirlerin havada uçuşarak kavramsal olgular elde edeceklerini bilmiyorlardı. İlk dersimizi yaptıktan sonra birçok öğrencimin ilgisini çekmiş olmalıyım ki ders aralarında" Öğretmenim bu durumda bir bilişsel hayat problemi olabilir mi?" , "Bu problemi de gündeme alıp çözüm bulabilir miyiz?" gibi birçok görüşmelerimiz oldu. Öğrencilerimin teorikten kurtularak tamamen yaparak-yaşayarak, test ederek ve hata yaparak doğruya ulaşmalarının önünü STEM ile açmış olduk. Birlikte öğreniyor ve birlikte başarıyorduk. Bir öğretmenin en mutlu olduğu an işte bu değil mi? Artık tüm derslerime daha sıkı hazırlanıyor, konuma yönelik çarpıcı ve merak uyandırıcı materyaller üzerinden ilerliyor, teorikten uzaklaşarak öğrencilerimin kendi bilgilerini sorgulayarak sonuca ulaşmalarını sağlıyordum. Derslerim artık zamanının gelmesi için heyecanla beklenir hale gelmişti. Öğrencilerimin beceri düzeylerine göre yaşamlarında ihtiyaç duyacakları BTHP'ler oluşturmaya ve kazanımları ilişkilendireceğim diğer branşlarda da kendimi geliştirmeye başlamıştım.


    Eğitimin odağına öğrencilerimin en etkin olacakları ve üretecekleri STEM'i almış oluyordum. Öğrencilerimin gelecekte görecekleri derslerini de düşünerek biraz daha zorlanmaları ve gelişimlerine katkıda bulunabilmek adına üst düzey kazanımlarla "Alanda Derinlik" oluşturuyor, yeni ufuklara yelken açabilmeleri için kendimi geliştiriyor, derslerimi özenle planlıyordum. Mesleğimin gerekliliklerine yeni yeni ulaşıyor, sürekli yeni bilgiler öğrenmeye ve aktarmaya başlıyordum. Birden çok kavramı benimseyerek hayatıma yeni renkler katarak yılın sonuna geldiğimizde STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programını başarıyla tamamlamış bir şekilde STEM Lider Öğretmen sertifikamı elime aldım. Sadece tek bir alana bağlı kalıp uzmanlaşmanın yeri geldiğinde bir problemi çözemeyeceğini, disiplinlerarası etkileşimin ne denli gerekli olduğunu, soru sormadan ve sorgulamadan sadece teorik bilgi ile ulaşılamayacak durumların varlığını daha iyi anlamış, bu farklı dünyaya en sıkı adımlarımı atmıştım.


    2018-2019 eğitim öğretim yılında STEM Bölüm Başkanımız Sayın Senem BADEMCİ beni yeni dönemde STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programın bünyesinde yazılacak olan planların değerlendirilmesi için oluşturduğu ekibe dâhil etti. Değerlendirme yaparken okuduğum her yeni planda daha da gelişeceğimi, yeni bakış açıları ile tanışacağımı hiç düşünmemiştim. Bir yola çıktığınızda sadece yola bakılmayarak yol kenarlarında nelerin var olduğunu merak etmeye STEM eğitimi ile başladım.


    2019-2020 eğitim öğretim döneminde büyük bir sürpriz daha yaşayıp, STEM Lider Öğretmen olalı 2 yıl olmuşken Doğu Marmara STEM Bölge Sorumlusu olarak görevlendirildiğim haberini aldım. Bölge Sorumlusu olarak çalıştığım sürede yüzlerce öğretmen ile tanışma, Bölüm Başkanımız Sayın Senem BADEMCİ ile STEM çalıştayı gerçekleştirme şansına sahip oldum. Çalıştay, İstanbul Çekmeköy MEB öğretmenleri ile yapılacaktı. O kadar heyecanlıydım ki sabaha kadar uyumayarak ne yapacağımı düşündüm çünkü karşımda öğrenci değil öğretmenler var olacaktı. Çalıştayın ilk dakikalarında heyecandan konuşmakta bile zorlanırken kendimi BTHP hakkında katılımcı öğretmenler ile tartışırken buluverdim. Çalıştay sonrasında katılımcı öğretmenlerin sözlerinden bir tanesi şöyleydi; "Öğrencilerim anlattıklarımı anlamıyor diye kızardım, bugün anladım ki onlara anlatmayı bırakıp sadece yol göstermeliymişim."


    Öğrencilerimizin STEM derslerimizde oluşturduğu materyallerimizin sunumlarını ve sergisini yaptığı 1. STEM Fuarımızda heyecanları görülmeye değerdi, adeta birbirleri ile yarışırcasına konuklarımıza yeteneklerini sergiliyorlardı. Onlara tabiri caizse balık vermiyorduk balık tutmayı öğretmiş oluyorduk.


    STEM bizlere eğitimde ve hayata bakışta yenilikler kazandırmış oluyor. STEM ile öğrenciler ve öğretmenler, tüketen değil üreten bireyler olabileceklerinin farkına varabiliyor. Öğrenmek için bireysel çaba harcandıkça daha kalıcı olduğunu STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim Programı ile hayatıma kazandırmış oldum.


    Yusuf ÇAĞLAR

    Uğur Okulları / Kurtköy Kampüsü 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.