Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: Düzce Üniversitesi

    Resim2

    Düzce Üniversitesi Women in Business kulübü kurucusu ile gerçekleştirdiğimiz bu güzel röportaj için iyi okumalar dileriz!

    1) Seni kısaca tanıyabilir miyiz?

    Senanur Çelik, Düzce Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2. Sınıf öğrencisiyim aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisiyim. Düzce Üniversitesinde İş Dünyasında Kadın Topluluğunu yakın arkadaşımla kurdum; Şu anda Yönetim Kurulu Başkanıyım. CampusWIN WIB Komite üyesiyim.

    2) Sence kadın ve erkekler kampüsünün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyor mu?

    Evet, bence Düzce Üniversitesi öğrencileri olarak birçok konuda oldukça şanslıyız çünkü eğitim – öğretim dışında da Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar bizler hakkında her duruma değer veriyor ve destek oluyor. Hocamızla kolaylıkla iletişime geçebiliyor ve kampüs içerisindeki veya Düzce çevresindeki tüm sorunlarımızı dile getirebiliyoruz. Böyle bir rektöre üniversite ve öğrencileri olarak sahip olduğumuz için bence çok şanslıyız o nedenle bu konuda da kadın ve erkek olarak eşit şartlarda yaşadığımızı düşünüyorum.

    3) Kampüsünde iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılıyor?

    Üniversitemizde Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Burada birçok proje, iş birliği ve faaliyet gerçekleştirilmektedir. Üniversitemiz bünyesinde öğrenci topluluklarının da kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair birçok çalışması bulunuyor ve bu çalışmalarda üniversitemiz gerekli desteği ve ilgiyi öğrenci topluluklarına her konuda sağlıyor. Üniversitemizin rektörü değerli hocamız Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar'ın dahil olduğu Güçlü Kadınlar Projesi de üniversitemizin ve değerli rektörümüzün desteklerinin göstergesidir.

    4) WIB Kulüpleri:

    • Ne zaman kuruldunuz? Neler yapıyorsunuz?

    29.12.2019 tarihinde kurulduk. Topluluk olarak üniversite öğrencilerini ve mezunları iş dünyasından başarılı rol modeller ile bir araya getirerek iş hayatının sırları hakkında bilgilenmelerini sağlamak ve kadınların iş ve sosyal hayatındaki yeri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla kurulduk ve bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kariyer, staj/iş konularında etkinlikler ve değerli birçok konuda eğitim düzenlemekteyiz.

    • Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri veriyor musunuz?

    Topluluğumuzda Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri ve Kadına Yönelik Şiddet üzerine eğitimlerimiz bulunuyor.

    • Panellerde eşit kadın/erkek sayısının olmasına dikkat ediyor musunuz?

    Evet, bu konuda çalışmalarımız mevcut erkek katılımcı sayısını arttırmak ve topluluğumuza erkek üyeleri de dahil etmek üzere çalışıyoruz. Sosyal mecralarda cinsiyet dağılım grafiğimiz kadın %70, erkek %30 ancak etkinliklerimizde erkek katılımcı sayılarımız %40 rakamlarına ulaşıyor. Erkek katılımcıları topluluk bünyesine dahil etme isteğimizdeki en önemli etken toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadın, erkek sorunu değil de insanlık sorunu olduğunu düşünüyoruz. Yalnızca kadınların emekleriyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçemeyiz. İnsanlığın tek tarafı var cinsiyet olarak bir ayrım yapılmamalı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçerek insanlığın tek tarafı olmalıyız.

    • Erkekler üye oluyor mu?

    Evet, topluluğumuzda erkek üyelerimizde bulunuyor. Şu anda yönetim kurulumuzda erkek ekip arkadaşımız bulunmasa da geçmiş dönemdeki yönetim kurulumuzda erkek ekip arkadaşlarımızda vardı. 

    5) Sizin göreviniz ve katkınız nedir?

    Topluluğun kurucusu ve 2020 – 2021 dönemi yönetim kurulu başkanıyım.

    Biz topluluğu iki yakın arkadaş kurduk ve topluluğu ilk kurduğumuz süreçte bir ekip oluşturmak uzun zamanımızı aldı. Bu süreçte topluluğun amacı iki kişinin sorumluluğundaydı. 2020 – 2021 döneminde ise şahane bir ekip oluşturduk ve kısa sürede güzel ivme kazandık; Birçok üniversiteden etkinliklerimize katılım sağlandı bu da ekip ruhundan kazandığımız başarıydı.

    6) Hayatınızdaki kadın rol modeller kimler?

    Leyla Alaton'un kesinlikle ülkemizde ilham veren, rol model olan bir isim olduğunu düşünüyorum. Türkiye'den götürdüğü erkek kemerlerini elinde çanta ile Amerika'da pazarlayan ve "Babamın zenginliğini, geniş imkanlı olduğunu üniversite bitene kadar hissetmedim; hep mütevazi yaşadık" cümlesini kuran Leyla Hanım'ın hayatı bence ilham veren nitelikte.

    Cumhuriyetin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman da ilham aldığım rol modellerden biri. 350 erkek öğrencinin arasında eğitim alan iki kız öğrenciden biri olan Sabiha Rıfat Gürayman, Melek Erbul'un "Şimdi ne yapacağız?" sorusuna "Hiç herkes gibi, onlar ne yaparsa biz de onu yapacağız" demiş. Kariyer hayatımda cinsiyet eşitsizliği konusunda ilham aldığım çok değerli isimdir.

    7) Sence kampüste eşitlik neden önemli?

    Bence kampüste eşitlik demek gelecekte eşitlik demek. Bizler şu an için belki çok uç noktalarda değişimler yapamayız ancak attığımız her adımın gelecek için bir umut olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız çalışmalar bir kişi için farkındalık ve değişim oluşturuyorsa bu gelecek için çok daha fazla kişiye ulaşmak demektir ve biz bu kişilere okul hayatında çok daha kolay ulaşabiliriz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.