Türkiye' den Kanada' ya Yurt Dışında Global Kariyer: Gülcan Üstay

    thumbs_b_c_859490faa64f93199f2819123e2185e3

    Global kariyer röportaj serimize Fitch Ratings Inc Kanada' da Kıdemli İş Geliştirme Direktörü olan Gülcan Üstay ile devam ediyoruz. Sizler için Kanada'daki yaşamını, iş hayatını ve daha birçok şeyi sorduk. Keyifli okumalar!

    Gülcan Üstay, Fitch Ratings Inc Kanada'da iş geliştirme grubu altında yatırımcı ilişkileri; uluslararası kamu ve global altyapı finansmanı müşteri ilişkilerinden sorumlu Kıdemli Direktör olarak görev yapmaktadır.

    Eylül 2018'de Fitch Ratings Toronto ekibine katılmadan önce; 13 yıl boyunca Fitch Ratings AS İstanbul ofisinde Türkiye; Azerbaycan; Romanya ve Özbekistan'dan sorumlu tüm sektörleri kapsayan İş Geliştirme Kıdemli Direktörü olarak görev yapmıştır. Ayrıca Nisan 2012'den itibaren de Türkiye ofis direktörlüğü görevini üstlenmiştir.

    Gülcan Üstay 2005 yılında Fitch Ratings'e katılmadan önce 10 yıl bankacılık sektöründe çalışmış ve en son HSBC Bank AS Genel Müdürlük; Finansal Kurumlar departmanında ilişki yöneticisi olarak çalışmıştır. Ticaret finansmanı, hazine ve yapılandırılmış finans ürünlerini geliştirmek ve pazarlamaktan sorumlu yöneticisi olarak görev yapmıştır. Ayrıca Türk bankalarının kredi limit tahsis sürecinde görev almıştır.

    Gülcan Üstay Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi İktisat Fakültesi'nden 1994 yılında mezun olduktan sonra New York Üniversitesi Hazine Yönetimi Sertifikası programını tamamlamıştır. İngilizce ve Fransızca konuşmaktadır.
    Fitch Ratings Women Network üyesidir; TurkishWIN Kanada Ekip lideri; 100Women Finance Toronto alt komite üyesidir.
    Evli; iki çocuk ve bir kedi sahibi olmaktan gurur duymaktadır. :)

    1. Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz?

    İşim gereği hep yurt dışı bağlantılı çalıştım. Okumak amaçlı yurt dışında daha önce yaşadım. Üniversite sonrasında New York'ta yaşadığım dönemde yurt dışı kariyer planlarım vardı ancak doğru fırsatı görünceye kadar bu adımı atmak istemedim.

    2. Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: Linkedin, Indeed or Oliv vs.? Peki göreviniz ne idi?

    2005 yılı itibari ile Türkiye' den diğer ülkelerdeki iş geliştirme faaliyetlerini çalıştığım şirket aracılığı ile 2018 yılına kadar devam ettirdim. 2018 Eylül ayı itibari ile Kanada' da yerleşik olarak; şirket içi transfer yolu ile yurt dışında tam zamanlı çalışmaya başladım.

    3. Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geribildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?

    Yakın çevrem ; ailem ve arkadaşlarımız bizden ayrılmak istemedi ancak iyi bir fırsat ve deneyim olduğu için kararımızı destekledi.

    4. Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?

    Aileden uzak kalmak bu sürecin en zor tarafı. İletişim kanallarının çeşitliliği ve eskiye göre kolaylığı herkes için rahatlatıcı bir unsur oldu. Sanki aynı ülkedeymişiz gibi ; aynı aralıklarda görüşmeye özen gösteriyoruz.

    5. Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı ?

    Yurt dışında network kurarken sadece kendi milletinizden değil ; yasadığınız ülkede doğmuş ve kendi mesleğinizde tecrübeli kişiler ile network kurmak her zaman faydalı. Mümkün olduğu kadar yaşadığınız ülke kültürüne uyum sağlamanıza yardımcı olacak bir network ağı kurmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde entegre olamadan ülkenize geri dönmek isteyeceksinizdir.

    6. Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?

    Bu süreçte iyi bir avukatlık firması ile çalışmak çok önemli. Özellikle ; yeni yerleşeceğiniz ülkede yerleşik bir firma veya avukat yararlı olacaktır.

    7. Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?

    Benim şansıma daha önceden Türkiye'den tanıdığım ve iletişimde olduğum bir kaç arkadaşım Toronto' ya yerleşmişti. Onlardan network yardımı aldım. Ayrıca işim gereği birçok farklı organizasyona üye olup faaliyetlerine katıldım. (Women in Infrastructure; Women in Capital Markets; 100 Women in Finance ve Turkishwin Canada Chapter)

    8. Yurtdışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?

    En zor yani kendinizi bulunduğunuz ortama ait hissetmeniz zaman alabiliyor. Alıştığınız konfor alanını bırakmak stres yaratabiliyor. En keyifli yanı ise ; başka bir kültürü tanımak oluyor.

    9. Yurtdışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?

     Günlük gazeteleri ve haber kanallarını mutlaka takip ediyorum. Ayrıca Linkedin' ı çok aktif kullanıyorum.


    10. Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?

    Hayatın yavaş akışına tepki vermemeye çalışırdım. Bazı konuları zamana yayardım.

    11. Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi ? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz ? 

    Evden çalışmaya müsait bir işim olduğu için ; çabuk entegre olduk ancak daha uzun saatler çalışmaya başladık. Seyahat edememe ; yaz tatilini Türkiye'de geçirememek dışında bir problemimiz olmadı.

    Sosyal Medya Hesapları:

    Linkedin: https://ca.linkedin.com/in/gulcan-ustay-1677b011

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.