Global kariyer röportaj serimizdeki konuğumuz TurkishWIN Birleşik Krallık üyemiz BT Sourced satınalma şirketine Dönüşümden Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Sevgili Fulden Şener. İngiltere'de kariyer yapmak isteyen ya da taşınacak olan okuyucularımızın kaçırmaması gereken bu yazı size ilham olsun. Keyifli okumalar!
Kariyerini İrlanda'da sürdüren Fulden Şener'in röportajdan önce biyografisini unutmayın!
20 seneye yakın süredir Dijital Dönüşüm ve Satın alma alanlarında yöneticilik yapıyorum. Türkiye, Italya, Hollanda, Almanya ve Isviçre'deki görevlerim sonrasında BT Sourced satın alma şirketine Dönüşümden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olarak katıldım ve eşimle beraber Ekim 2021'de Dublin'e taşındık. ODTU Kimya Mühendisliği mezunuyum. Kitap okumak, seyahat etmek ve Satın alma kariyerimin başlamasında da etkili olan Formula 1 en büyük hobilerim.
Şimdi de röportajımıza geçelim.1) Yurtdışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: Linkedin, Indeed ya da Oliv vs. ? Peki göreviniz ne idi?
Kariyerime Pirelli'de hammadde satın almacısı olarak başladım ve genel merkez Italya ile yakın çalışıyordum. Bir seyahatim sırasında açık açık global ekibe katılmak istediğimi, neler katabileceğimi söyledim. 25 yaşındaki cesaretimden, değişime açık olmamdan etkilendiler ve iki global satın alma kategorisini yönetmek üzere Milano'ya taşındım. İstemekten hiç çekinmemek gerek.
2) Yurt dışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?
Ailem ile kariyer hedeflerimi her zaman açıkça paylaşmıştım. Bir noktada yurtdışına gitmek istediğimi, çok uluslu şirketlerde çalışanların sıklıkla yaşadığı global-lokal çatışmasını bir de masanın öbür tarafından deneyimlemek istediğimi biliyorlardı. Aile olsun, eşiniz-partneriniz olsun hayallerinizi açıkça paylaşmak en doğrusu.
3) Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?
Ailemin, özellikle annemin hakkını ödeyemem. Bir genç kızın altın bileziğinin olması gerektiğine inanan modern bir Türk kadını olarak arada ne kadar mesafe olsa da, özlese de kariyerime her zaman destek oldu. Ben de ailemle iletişimi güçlü ve sürekli tuttum, yeni hayatımı paylaştım, onları da teknolojiye alıştırdım. Görüntülü görüşmelerle aileniz sizi kendi gözleri ile gördükçe daha az endişe ediyor kesinlikle.
4) Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı?
Her ülkenin kendi süreçleri var mesela banka, sağlık, ve ilk günlerde bu süreçleri Türkiye ile karşılaştırıyor, kendi ülkenizde işlerin nasıl daha pratik halledildiğini görüyorsunuz. İşte bu 'yapmayın' kısmı. Karşılaştırma yaptıkça eksiği bulmaya meyilleniyoruz. Bunun bir alışma süreci olduğunu, artıları ve eksileri ile beraber deneyimlediğinizi görmek önemli. Sizden önce taşınanlara ulaşın, bilgi ve deneyimlerine başvurun. Hepimiz aynı sorunları yaşadığımız için paylaşmaya çok açığız.
5) Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?
Benim de tercihim ile çalıştığım şirketler vasıtası ile bir ülkeden diğerine taşındığımız için en büyük destekçim şirketlerim oldu. İzin süreçleri bazı ülkelerde dil ve süreç nedeni ile evrak açısından zorlayıcı olabiliyor. Şirketinizin bu süreçte sponsor olması da izin karar sürecinde olumlu bir etki yaratıyor.
6) Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?
Yurt dışında aile ve arkadaşlarınızdan uzak olduğunuz için, çalışma arkadaşlarınız ya da sizin gibi başka ülkelerden taşınanlar ikinci aileniz gibi oluyor. En çok onlara sorarak, öğrenerek hayata alıştık. WhatsApp ya da Facebook gruplarını da bilgi paylaşımı açısından çok faydalı buluyorum.
7) Yurt dışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?
İşte bu tam bir artı-eksi sorusu. En keyiflisi Amsterdam'da çalıştığım sırada eşimle tanışmaktı. İkimiz de Denizliliyiz, aynı yaştayız ve aynı liseye gittik ama yurt dışında tanışmak nasipmiş. En zorunu ise hem yerel dili iyi anlayamadığım hem de bir kadın olarak iş hayatında alıştığımdan farklı konumlandırıldığım için Münih'de yaşadım. Bazı ülkelerde, kafanızdaki izlenim ile gerçekler çarpışıyor ve işte bazen bunu kabul etmek istemiyorsunuz. Bunu hep söylüyorum, mutlu ve huzurlu iseniz o ülkede yaşayın. Fırsatlar her zaman çıkar, başka ülkelerde de çıkar.
8) Yurtdışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?
LinkedIn artık iş dünyası için en verimli platform. İş arama, iş büyütme tamamı LinkedIN üzerinde. Ben de aktif bir kullanıcıyım.
9) Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?
5 ülkede 5 farklı şey söyleyebilirim ama genel olarak, hızlıca hem iş yerinde hem de iş dışında network'umu oluşturmaya çalışırdım. Network'unuzden iş kültürü öğreniyorsunuz, günlük hayat ile ilgili sorunları sadece sizin yaşamadığınızı öğrenip garip bir mutluluk hissediyorsunuz ve siz de sahip olduğunuz bilgileri paylaşarak başkalarını mutlu etmek istiyorsunuz.
10) Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz ?
İşimizin büyük çoğunluğunu e-mail, telefon, video gibi çözümlerle yönetebildiğimiz için bir değişiklik olmadı. Covid sürecinde çoğu şirket 3 senede yapamayacağı dijital dönüşümü 3 ayda tamamladı, bazı pozisyonların farklı ülkelerden çalışarak da yürütülebileceğini gördü. Esnek çalışma hayatı için çok olumlu gelişmeler var. bunun yanında, istediğiniz zaman uçağa binip aile büyüklerinin yanında olamamak psikolojik olarak en zorlandığımız konu oldu. Ekiplerimizden de bu nedenle kendi ülkelerine dönenler oldu. Önümüzdeki dönemde esnek lokasyon iş arayanlar için en değerli kriterlerden olacak.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum