Makine Mühendisliği Öğrencisi Olarak Satış Stajı Yapmak

    Makine Mühendisliği Öğrencisi Olarak Satış Stajı Yapmak

    Bir makine mühendisliği öğrencisi, satış alanında staj yapabilir mi? Bu tecrübe, yazının devamında seni bekliyor!

    Bu yaz daha önceden yapmış olduğum fabrika stajlarından farklı bir şey yapmak istediğim için genel müdürlük birimlerinde staj yapmaya karar verdim. Şunu da üzülerek belirtmeliyim ki, bu konuda pek tercih hakkınız da olmuyor çünkü başvurduğunuz ve mülakatlarını geçtiğiniz şirketler genel müdürlük birimlerinde çalışmak istediğinizi belirtmenize rağmen sizlere fabrika pozisyonları teklif ediyorlar. "Makine mühendisliği okuyorum diye genel müdürlük birimlerinde staj yapamaz mıyım?" diye dertlenmişken, Signify'ın (bilinen adıyla Philips Lighting) satış ilanına başvurumdan dönüş aldım. Yabancı olduğum bir sektörde satış kanalı altında staj yapacak olmam ve "Bende satışçı olma potansiyeli var mı?" düşünceleri arasında mülakatları geçtikten sonra 2,5 aylık Experience Lab staj deneyimim başlamış oldu. Teker teker yaptığım işleri buraya sığdırmam mümkün değil lakin özetlemem gerekirse bu stajın sonunda kendi yetkinliklerimi daha iyi fark ettim ve yöneticilik anlamında birçok şey öğrendim diyebilirim. 

    Fabrikada yapmış olduğum stajlarda genellikle şunun eksikliğini fark ediyordum: Bir şeyler çiziyoruz, geliştiriyoruz, üretiyoruz ama bizden çıktığı an ne olduğu konusunda bir bilgimiz olmuyor. Bilgimiz kendi departmanımızla sınırlı kalıyor ya da meraklıysak başka bir iki departmanın daha nelerle ilgilendiğini ucundan kıyısından öğreniyor sonra da sadece kendi staj yaptığımız departmanı iyice tanımış olarak firmaya veda ediyoruz. En azından kendi adıma söyleyebilirim ki bu sektörde çalışmak istesem dahi bilgi eksikliğinden kendimi spesifik bir departmana konumlandıramıyorum. Bu nedenle satış stajı yapmak, şirketin dinamiklerini öğrenmek, mühendislik kısmının bittiği yerde işlerin nasıl yönetildiğini anlamak, hangi süreçlerden geçtiğini görmek bana çok yardımcı oldu. Özellikle satışın şirketin ana gelir kaynağını oluşturduğu bir sektörde satış kanalı, finans biriminden tedarik zincirine, pazarlamadan stratejiye her birimle iç içe olmanıza ve her birimin iç dinamiklerini anlamanıza çok katkı sağlıyor. Stajın sonunda gelecekte kendinizi satışçı olarak göremediğinizi anlasanız bile, hangi birime kendinizi daha ait hissettiğinizi böylelikle anlıyorsunuz.

    Başka artılarından bahsetmem gerekirse, makine mühendisliği öğrencisi olarak hep teknik şeylerle ilgileniyoruz ve sosyal becerilerimizi kullanmamız pek de gerekmiyor. Satış stajı yapmak benim kendimi tanımama, artılarımı görmeme ve hangi sosyal yönümün başarılı olduğunu anlamama yardım etti. Müşteri ziyaretleri sırasında iletişim becerilerimin yüksek olduğunu ve bu yönümü kullandığım işlerde daha başarılı olabileceğimi fark ettim. Hangi sosyal yönümün kuvvetli olduğunu bilmiyorum diyorsanız, bu alanda staj yapmanın kendinizi fark etmenize yardımcı olacağını da söyleyebilirim. Makine mühendisliği okurken pek bilmediğim finans, satış stratejisi, forecasting gibi yönetim bazlı operasyonel bilgileri stajım süresince öğrendiğimi de kısaca belirtmek isterim. 

    Özetlemem gerekirse; gelecekteki kariyerini şekillendirmek anlamında sosyal yeteneklerini fark etmek isteyenler, hangi departmana daha yakın olduğu konusunda soru işaretleri olanlar ve ileride yönetici pozisyonlarında çalışmak isteyenlerin makine mühendisinin ne işi var demeden satış stajı yapmasını öneriyorum. Signify'ın stajyeri değerli hissettiren bir şirket kültürü olduğunu da belirterek genel müdürlük birimlerinde staj yapmak isteyen makine, mekatronik, elektrik ve elektronik mühendisleri Signify'ın Linkedin hesabından açık pozisyonları takip edebilir. 2,5 boyunca kişisel ve kariyer gelişimimde yardımları olan bütün Signify ailesine buradan tekrar teşekkür ederim.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi olan Funda, sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya özen gösteriyor. Bu nedenle okulunun Kadın Çalışmaları Topluluğu’nun da aktif bir üyesi. Funda, bilim ve iş hayatında kadının önemine inanan biri olduğu için CampusWIN ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyor. 2.sınıfın sonunda Toyota Motor Manufacturing Turkey’de yaptığı üretim stajıyla otomobil sektörünü tecrübe etme fırsatı buldu. Bu yaz da Otokar’ da yapmakta olduğu üretim stajıyla da ilerde çalışmayı hedeflediği savunma sanayi sektörünü deneyimliyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.