Öncü Bir Sosyal Girişimci: Bill Drayton ile Röportaj

    Öncü Bir Sosyal Girişimci: Bill Drayton ile Röportaj

    Sosyal girişimcilik hakkında merak ettiğin herşeyi Ashoka'nın kurucusu Bill Drayton cevaplıyor!

    Sosyal girişimcilikten bahsederken Bill Drayton gibi örnek bir sosyal girişimciden faydalanmamak düşünülemez. Drayton, küresel bağlamda köklü ve alanında uzman sosyal girişimcilik destek ağı olan Ashoka'nın kurucusu. Sosyal girişimciliğin tanımı, önemi ve kapsamı olmak üzere bu alanı genel hatlarıyla tanımak adına sözü Drayton'a bırakalım.

    Mee-Hyoe Koo: Ashoka'yı kurmanızın altında yatan ilham kaynakları nelerdir?

    Drayton: Çok şanslı yetiştiğimi düşüyorum. New York'ta ailem ile büyüdüm. Bu esnada insan hakları hareketinden çok etkilendim. Dünyayı değiştirmek ve dünyayı değiştirecek insanlara destek vermek istedim. Ashoka'nın en sevdiğim özelliklerinden biri her gün yeni sorunları, yeni çözümleri, yeni yolları ve yeni çıkmazları beraberinde getirmesi. Bu durum sosyal girişimciliğin olmazsa olmazı ve Ashoka da bunları yapmak için can atıyor.

    Koo: Ashoka'daki işlerden biraz daha bahseder misin?

    Drayton: Ashoka ailesi küresel bazda öncü 3.000 sosyal girişimciye sahip. Girişimci olduklarından toplumun değişen modellerini şekillendiriyorlar. Sosyal değişikliğe ihtiyaç olan alanlarda bu girişimciler ortaya çıkıyor ve göreve koyuluyorlar. Bizim işimiz, sosyal girişimcilerimiz, ticari girişimcilerimiz ve diğer partnerlerimizden oluşan ortaklaşa girişimcilik ağı sayesinde küresel bir takım oluşturmak. Böylece başardığımız işleri gerçekleştirebiliyoruz. Düşünce sistemini değiştirerek ortaya onların sebep olduğu davranışları değiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu sıra dışı faaliyetler ile çok zengin öğrenme ve etki deneyimlerine fırsat veriyoruz. Bundan daha doyurucu bir şey olamaz.

    Koo: Ashoka'nın vizyonu nedir?

    Drayton: Günümüzde hızlı ve verimli çalışmanın yerini, değer katma amacıyla değişime katkı yapma almakta. Dünya bu değişimi gerçekten anladığında sonraki adımlar daha hızlı gelecektir. Biz Ashoka olarak bu bağlamda geceye ışık tuttuğumuza inanıyoruz. Çalışmalarımız gelecek beş yıl içinde değişime bu yönde katkı yapmış olacak.

    Koo: Çevresel faktörlerin tereddüte soktuğu sosyal girişimcilere ilham verecek olsaydınız, hangi öğütleri verirdiniz?

    Herkes yapabilir. Kendinize problemi görmek için de çözmek için de hem izin hem de zaman vermelisiniz. İzin verme kısmı en zoru. Çünkü sosyal girişimciliğe herkes çok kuşkucu yaklaşmakta. Problemi fark etmek zor değil. Ashoka Fellow'larına ve yaptıkları işlere göz atarsanız, astrofizik kullanmadıklarını görebilirsiniz. Bence anahtar kendine izin vermek. Problemi görmek için. Geriye kalan sabırla ve tekrar tekrar en iyi iş modelini bulana kadar çözüm üretmek.
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    İrem Süzen, 2014 yılında Burak Bora Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. İrem, eğitim hayatına Koç Üniversite’sinde Psikoloji ve İşletme bölümlerini okuyarak devam etmektedir. Dans etmeyi, spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi çok sevmektedir. İrem, aynı zamanda "Make a Wish" derneğinin Koç Üniversitesi ayağında gönüllü faaliyetlerde bulundu. Yazı yazmayı ve hayal kurmayı çok seven İrem, gerek gönüllü çalışmalarla gerekse stajlarla kendi potansiyelini keşfedip onu gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. İrem aynı zamanda sosyal girişimcilik ve uygulamalı gelişimsel psikoloji alanları ile ilgilenmektedir. Faydalı işler yapıp, anlamlı, dolu dolu ve mutlu yaşamayı hedefleyen İrem, her günün yeni bir getirisi olduğuna inanıyor ve hayatın onu şaşırtmasına izin veriyor.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.