Sosyal Girişim Destek Platformu: İMECE

    sosyal-girisimcilik-imece

    İmece, sözlük anlamı olarak birçok kimsenin toplanıp el birliğiyle bir kişinin veya bir topluluğun işini görmesi ve böylece işlerin sıra ile bitirilmesi anlamına geliyor. Peki ya "Sosyal Girişimcilik" için?

    İmece sözlük anlamı; Birçok kimsenin toplanıp el birliğiyle bir kişinin veya bir topluluğun işini görmesi ve böylece işlerin sıra ile bitirilmesi. 

    Eskiye özgü olan bu imece usulü, sosyal girişimcilik denilince şu anlama geliyor: Farklı yetkinliklerden birey ve kurumların sosyal meseleler etrafında bir araya gelip yenilikçi çözümler ürettiği platform.

    İmecenin, kültürümüzden gelen güçlü dayanışma ruhu olduğunu düşünen ekip, bu anlamlı kelimeye anlam katarak bu platform bünyesinde bir araya gelmişler. Birlikte üretme ruhunu merkeze alarak sosyal problemlere yani kendi deyimleriyle 'meselelere' alışılmışın dışında yöntemlerle yaklaşıp onları imece'de buluşturma gayesindeler. Meseleler için bir araya gelen takımlara girişimcilik eğitimleri ve hibe desteği sağlıyorlar. 

    İmece, kısaca bireylere eğitim, içerik, ağ ve hibe fırsatları sunarak 21. yüzyılın iş modeli sosyal girişimciliği desteklemek için kurulmuş. Ekip, hızla değişen dünyamızda, gelenekselleşmiş yaklaşımların günümüz meselelerini çözmeye yetmediğini dile getiriyor. Çünkü hayatımızı yoğun bir tempoda sürdürürken eğitim, çevre, sağlık gibi sosyal meselelerin çözümüne dahil olmak istendiğini ama bunu nasıl yapacağımızı bilemediğimizi ve imece platformunun "Nasıl yaparım?"ın cevabı birlikte çözüm üretmek, çözümlerimizi iş modellerine dönüştürmek amacıyla hareket ettiğini ekliyorlar.

    İMECE'nin Amacı Nedir?

    • Küresel ve yerel meselelere klasik yöntemler yerine, yenilikçi yaklaşımlar ile çözümler üretebilmek

    • Uzun planlar yerine deneyler yaparak öğrenebilmek

    • Kapalı kapılar ardında çalışmak yerine şeffaf ve ortak çalışarak başarıya ulaşmak

    • Bilimsel ve evrensel değerler ile disiplinler arası bir topluluk oluşturarak devamlılık sağlamak

    İMECE Destekçileri

    İmecenin hayaline ortak olan pek çok kuruluş ve girişimci var. Yönetim kurulunda ise TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Atölye kurucu ortaklarından Kerem Alper gibi alanda tanınmış isimler var. 

    Danışma kurulunda ise; Ayşe Sabuncu (Impact Hub Kurucu Ortak), Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Girişimi Kurucusu), Didem Altop (Endeavor), Emin Çapa (Kanal D), Mehru Aygül(Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü), Zeynep Meydanoğlu (Ashoka Genel Müdürü) gibi isimler var.

    "Meseleleri İncele ve Dahil Ol!"

    Her sene belirlenen meselelere çözüm arayan ekip çağrıda bulunuyor ve takımlar başvuru sürecine dahil olarak sosyal girişim yolunda ilerliyorlar. Bu süreç şu şekilde ilerliyor:

    1. Öncelikle mesele belirlenip, ihtiyaç ve problemler anlatılıyor. 

    2. Takımlar kurulup başvuru yapılıyor.

    3. Eğitim ve mentorluk desteği veriliyor. 

    4. Eleme yapılıyor. 

    5. Çözüm geliştirme sürecinin ardından da yeni bir sosyal girişim doğmuş oluyor. 

    Mentorluk desteği dışında hibe desteği de sosyal girişimci adayları için güçlü bir motivasyon kaynağı oluyor. 

    Daha fazla bilgi için http://imece.com/ adresini ziyaret et!
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Melike Kılıç; Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisidir. Türkiye Girişimcilik Vakfında fellow olarak sosyal girişimcilik projeleriyle ilgilenmektedir. Girişimcilik eğitimleri alan Melike, önceliği engelli çocuklar olan projeler üzerinde çalışmaktadır. 1002 Şiir ve Düşünce Topluluğu'nun kurucusu ve halen bu topluluğun lideri. Üç senedir devam eden bu topluluk şiirsel sahne performanslarının yanında köy okullarına destek projeleri de yürütmektedir. Şiir okumayı ve seslendirme yapmayı çok seven Melike, sunuculuk ve spikerlik eğitimleri de aldığı için sahneleri çok sevmektedir. Melike, ileride de fark yaratan bir sosyal girişimci olmayı hedeflemektedir. İlhamı ise şu: “Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olmak bile zaferdir.”

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.