Sosyal Girişimci Motivasyonunda 5 Etken

    Sosyal Girişimci Motivasyonunda 5 Etken

    Sosyal girişimcilik güzel olduğu kadar zor ve emek isteyen bir alan. Herkesin ne iş olursa olsun motivasyona ve desteğe ihtiyacı vardır, ancak özellikle bu alanda ilerleyen insanların her zaman ve tükenmeyen motivasyona ihtiyacı var. Sosyal girişimcilerin farklı motivasyon kaynakları olsa da, çoğunluğunda ortak bulunan bazı temel motivatörler var. Size bilinen 5 temel motivatörden bahsedeceğiz: 

    •  Bir sosyal girişimci ilk motivasyonunu çözümden alır. Toplumda fark ettiği bir soruna çözüm bulabildiğini anladığı anda, gözü kararır ve yola büyük bir heyecanla çıkar. Çözüme olan bağlılığı ve inancı, onu yolculuğunda sosyal girişimine bağlı kılar. 
    • Sosyal girişimciyi toplumsal fayda diri tutar. Hitap ettiği kitlelerde oluşan olumlu izlenim onu girişimine daha sıkı bağlar. Toplumda fark yarattığını ya da bitirmek için çabaladığı sorunda fark edilir değişimler sağladığını hissetmesi kişiyi onure etmenin yanında mutlu ve huzurlu da yapar.
    • Sosyal girişimci ekibinden güç alır, takım çalışması her şeydir. Birbirini destekleyen insanlar, hayal yolculuğunda daha uzağı görmeyi sağlar. Beraberliğin gücü sayesinde başarıda sevinç artarken ve düşüşte de üzüntü azalır.
    • Girişimcilik hayal kurmaksa sosyal girişimcilik hayalperest olmaktır. Hayallerin ucu bucağı olmaz. Güzel bir dünya hayali için direnen sosyal girişimciler iflah olmaz iyimserlerdir. Onlara göre her zaman için umut vardır. Umutsa en büyük motivasyonlarıdır.
    • Başarı her işte olmazsa olmaz en temel motivatördür. Başarı kazandıkça sosyal girişimci hayaline ve çalışmalarına daha sıkı sarılır. Sadece yatırım almak, ödül almak olarak düşünmeyin. Bir sitede haberinin yapılmasından tutun tanımadığı bir insandan girişimine dair olumlu bir şey duymak bile sosyal girişimci için büyük başarı göstergesi olabilir.
    • Ama her girişimcinin bildiği bir şey var: "Asıl başarı, sosyal girişimin uğraş verdiği sorunu tamamıyla ortadan kaldırmaktır."
    • Bir girişimci tüm motivasyonları elde ettiğinde önündeki engelleri görse bile aldırış etmeden devam etmeyi bilir. Ancak bu yolculuk zor ve herkesin bildiği bir alan değil. Bazen aileler, bazen sevgililer, bazen okul bile yadırgayabilir. Sosyal girişimcilik, anlatması zor bir kavram. Anlamlı ve çabaya değer bir uğraş olsa da doktorluk, mühendislik gibi meslekler kadar bilinmiyor. Kişi tüm motivasyonlarını sağlasa bile bu durumla yüzleşmek zorunda kalabilir. Bu durumda kişi yaptığı girişimin başarısına veya etki ettiği soruna dikkat çekebilir. Girişimine olan inancı tam ise onun gözlerindeki ışıltı bile etrafını rahatlatacaktır. Yeter ki motivatörlerini kaybetmesin ve hep daha yenilerini eklemeyi hep bilsin. Motivasyonunuz bol olsun!
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Melike Kılıç; Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisidir. Türkiye Girişimcilik Vakfında fellow olarak sosyal girişimcilik projeleriyle ilgilenmektedir. Girişimcilik eğitimleri alan Melike, önceliği engelli çocuklar olan projeler üzerinde çalışmaktadır. 1002 Şiir ve Düşünce Topluluğu'nun kurucusu ve halen bu topluluğun lideri. Üç senedir devam eden bu topluluk şiirsel sahne performanslarının yanında köy okullarına destek projeleri de yürütmektedir. Şiir okumayı ve seslendirme yapmayı çok seven Melike, sunuculuk ve spikerlik eğitimleri de aldığı için sahneleri çok sevmektedir. Melike, ileride de fark yaratan bir sosyal girişimci olmayı hedeflemektedir. İlhamı ise şu: “Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olmak bile zaferdir.”

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.