2017'nin STEAM Trendleri

    Ekran-Resmi-2017-12-18-11.56.41

    2017'ye hoşça kal diyip 2018'i karşılamamıza sayılı günler kala sene içinde STEAM alanında neler olmuş görmen için seni kısacık bir tura çıkaracağım!

    İlk insansız otobüs: Alphaba

    Bu sene içinde gerçekleşen bir ilk, insansız araçlar kategorisinden. İlk defa Çin'in Shenzhen kentinde Alphaba adıyla en fazla 30 km hıza ulaşabilen, radar sensörü, kamera ve GPS donanımlı insansız otobüsler trafiğe çıktı. Alphaba'ya yolun açık olsun diyor, kazasız yolculuklar diliyoruz. Bu uygulama diğer şehirlerde ne kadar hızlı yayılır bilinmez ama umarım otobüsün arkasından koşarken yolcuya acıyıp durma özelliği de en kısa zamanda eklenir.

    İlk robot vatandaş: Sophia

    Verdiği zekice ve biraz da korkutucu cevaplarıyla hepimizin dikkatini çeken robot Sophia, tarihe Dünya'nın ilk robot vatandaşı olarak geçti. Sophia, Hong Kong merkezli insansı robotlar üreten Hanson Robotics şirketi tarafından geliştirilmiş bir robot olsa da vatandaşlığını Suudi Arabistan'dan aldı.

    İlk elektrikli kamyon

    Elektrikli arabada devrim yapan Tesla'nın kurucusu ve CEO'su Elon Musk elektrikli kamyon üreteceğini açıkladı. Ücreti 250.000 $ olan ve 1.000 tane üretilecek olan ilk serinin sahipleri, kamyonlarını 2020'de kullanmaya başlayabilecekler.

    İlk 3D köprü

    3 boyutlu bilgisayar datasını katı, elinizle tutabileceğiniz gerçek nesnelere dönüştüren 3 boyutlu yazıcılar bu sene de çok konuşuldu. Hatta bu sene içinde Hollanda'da 3 boyutlu yazıcı ile yapılan bir köprü bile açıldı. Gelecek senelerde bu yazıcıların daha da neler yapabileceği merak konusu.

    İnsan öğretisine gerek duymayan ilk yapay zeka

    Pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning) veya AlphaGo'yu daha önce duymuş muydun? Pekiştirmeli öğrenme davranış psikolojisinden yola çıkılarak keşfedilen, aynı zamanda yapay zekada da kullanılan bir öğrenme yöntemidir. AlphaGo ise Google'un yapay zeka şirketi DeepMind tarafından geliştirilen, Go oyunu oynayabilen ve oynarken pekiştirmeli öğrenmeyi kullanan yapay zekadır. Hatta AlphaGo bundan önce Go Dünya Şampiyonu Lee Sedol'u de yenmişti. 2017'de AlphaGo'nun yeni sürümü AlphaGo Zero tanıtıldı. Bu yeni teknolojide eskisinden farklı olarak hiçbir hamlede insan öğretisine gerek kalmadı. Artık AlphaGo Zero kendi kendini yürütecek bir sistem ortaya çıkardı ve hatta oynanan 100 maçta yeni dünya şampiyonu eski versiyonunu yenerek yeni bir rekor kazandı.

    Büyük veri analizi

    Bu senenin trend konularından biri ise büyük veri analiziydi. Internetin hemen hemen hepimizin elinin altında olması, sosyal medya, internetten alışveriş, bankacılık gibi her işlem için Internet kullanmaya başlamamız çok büyük bir data havuzu oluşturdu. Büyük data analizi dediğimiz olayla birlikte datanın doğru kullanımı, kurumların bugünün iş dünyasına yönelik zorluklarını daha etkin bir biçimde adreslemelerini sağlarken, müşterilerini yönetme ve bağlama adına da paha biçilemez yönlendirmeler sağladı. Şirketler de gün geçtikçe bunun önemini anladılar. Trendleri yakından takip eden BinYaprak da 2 Kasım'da MEF Üniversitesi Büyük Veri Analitiği Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. Özgür Özlük ile bu konuda bir canlı yayın gerçekleştirmişti. İzleyemediysen bile detayları bu yazıdan okuyabilirsin. 

    Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var ki büyük veri analizi gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Altta son yıllarda veri bilimcilere olan talebin gün geçtikçe artan grafiğini görebilirsin. Aslında büyük veri analizi 2017 yılının değil, son 5 yılın en büyük trendi ve bu trend gittikçe büyüyecek gibi. Ama biz yine de şimdiye kadar duymamış olanlar için bir bilgilendirme yapalım dedik.

    Ve geldik özellikle son zamanlarda dillerden düşmeyen Bitcoin'e. Lafı uzatmayıp, herkesi bu konuyla ilgili bir diğer BinYaprak blog yazısına bırakıyorum. Bu yazıda biraz olsun 2017'de nelerden konuşmuşuz onları hatırlatmak istedim. 

    Tabi ki 2017'de yapılan her gelişmeyi, trendi buraya yazamadım ama kabaca en çok konuşulanlardan bahsetmek istedim. Dilerim ki 2018'de daha güzel yeniliklerle karşılaşırız ve daha çok araştırma yapılır. 

    Herkese mutlu yıllar, görüşmek üzere!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından begüm Kuralkan tarafından yazılmıştır. 

    Referanslar

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.