21. Yüzyıl Eğitim Anlayışı STEM

    21. Yüzyıl Eğitim Anlayışı STEM

     Bilime önemli katkılar sunan STEM hakkında daha fazla bilgiye sahip olun!

    STEM (FeTeMM) ile bu yıl Uğur Okulları aracılığı ile tanıştım. İlk duyduğumda, içeriği hakkında çok fazla bilgim yoktu. Katıldığım bir konferanstan öğrendiğim şey, teorik bilginin pratiğe dökülmesiydi. Uzun yıllar geleneksel eğitim anlayışı ile ders yapmış bir öğretmen olarak, ilk defa karşılaştığım bu sisteme ayak uydurmakta başlarda zorlandım, ama bu durum bende hep merak duygusu da yarattı. Araştırmalar yaptım ve hakkında pek çok bilgi edindim. Aldığım eğitimler sayesinde STEM ders planı yazmayı ve bu planı uygulamayı öğrendim. Uygulamalarım sonrasında, bu yaklaşımın sadece disiplinler arası olmadığını, ilgililik, eşitlik, alanda derinlik gibi ilkeleri derslerimize yansıttıkça öğretmenliğimin de bütünleştiğini gördüm. Etrafımdaki sorunları, problemleri görerek nasıl çözüm üreteceğimi buldum ve bu problemleri öğrencilere sunarken "Bilgi Temelli Hayat Problemi" kavramını tanıyıp anlattım. Öğretmenin de, öğrenci gibi, her yıl kendisine yeni şeyler katarak kendisini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu düşünce ile yola çıkarak, öğrenim ve öğretim hayatımı geliştirmeye çalışıyorum. Öğretmenliğim boyunca kendime kattığım en güzel öğretilerden biri de STEM oldu. 

    İçerisinde bulunduğumuz çağ, gelişen, değişen, ilerleyen, teknoloji ve bilime sahip olduğu için, bunu sürdürebilecek ve buna ayak uydurabilecek bireyler yetiştirmek önemli. Ve bu gelişen çağda iyi bir öğretmen olabilmek için, yenilikçi eğitim ve öğretim uygulamalarını bilen ve uygulayan bir öğretmen olmak gerekmekte. Eğitimde, eski dönemlerde, disiplinler birbirleri ile çok fazla bütünleşik olmadığından, öğrenciler kendilerine verilen bilgileri yapılandıramayıp, ezbere bilgiler edinmekteydiler. STEM eğitimi ile beraber birçok disiplini birleştirdik ve bu durum öğrencilere erken yaşlarda daha üretken, daha meraklı ve hayal gücü gelişmiş bireyler olmasını sağladı. Ayrıca bende de diğer disiplinlere karşı merak oluştu ve böylelikle yeni bir öğrenme sürecine girdim. Öğrencilerden önce bizler kendimizi hazırlıyoruz ve öğrencilerimize daha etkili bir süreç sağlıyoruz. Öğrenci, öğrendiği yeni bilgiyi anlamlandırıp günlük yaşama, ya da yaşadığı ortama sunabilmeyi öğreniyor. STEM eğitiminin üretim odaklı olmasının, öğrenciye yaratıcı, üretici, girişimci, araştırmacı, problem çözebilme, hayal gücü gibi 21. Yüzyıl becerileri kazandırabilecek bir sistem olduğunu bu sayede görme fırsatım oldu. Öğrencilere bu disiplinleri öğretecek ve yol gösterecek olan bizler için de bir çok yararını görmek ve öğrencilerin hayal gücünün sınırlarını ortaya çıkaran STEM çalışmalarının önemini, yaparak-yaşayarak kavramak, benim için mükemmel bir duygu oldu. 

    Öğrencilerime kimya dersini teorik olarak öğretirken sıkıntı yaşayabiliyordum, ama bu süreçte bazı öğrencilerin gerçekten bir şey yapmak istedikleri için, kimya dersini doğal olarak öğrenme ihtiyacı hissettiklerini gördüm. Hiç umulmadık bir öğrenciden öyle güzel fikirler geliyor ki… O anda hayal gücünün neler yapabileceğini görüyorsunuz. En anlamam diyen öğrenciyi bile derse motive etti ve ilgisini çekmeyecek konuda bile ilgisini toplamasını sağladı. Öğrencilerimin kendine olan güvenlerinin ve problem çözme yeteneklerinin geliştiğini görmek, kimya dersini öğrenmeye daha bir istekli olmalarına şahit olmak çok değerliydi. Düşünmek, anlamak ve iletişim kurmakla ilgili LabStar, öğrencilerimin kolaylıkla veri toplamalarına ve zaman kaybetmeden analizlere başlamalarına, sonuçları merakla incelemelerine ve yine kendi güçlü yönlerini keşfetmelerine büyük ölçüde destek oldu. STEM planını uygulama sırasında, öğrencilerin gözündeki o heyecanı ve derse karşı isteklerini görmek, bana, "İyi ki öğretmen olmuşum, iyi ki STEM eğitimi almışım." dedirtti. Bu eğitim ile kendi branşıma bakışım değişti ve alan bilgimi geliştirdim. STEM artık öğretmenlik hayatımın vazgeçilmezlerinden oldu.

    Desteğini her zaman hissettiğim Uğur Okulları STEM Bölüm Başkanı Sayın Senem Bademci ve BAUSTEM ekibine bu güzel eğitimleri için çok teşekkür ediyorum. STEM gelecektir!


    Sevcan Şahin Dalmış

    Kimya Öğretmeni

    Uğur Okulları Yaşamkent Kampüsü

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.