Adım Adım STEM

    Adım Adım STEM Adım Adım STEM

    Fen Bilimleri öğretmeni Neslihan Yener bu yazımızda STEM'in mesleği ve öğrencileri üzerindeki yararlı etkilerinden bahsetti. Keyifli okumalar! 

    STEM ile ilgili ilk adımlarım başlayalı 3 yıl, kendi planlarımı yazdığım eğitim sürecim başlayalı ise 8 ay oldu. Bu süreçte yaşadıklarım ve hislerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü bu mutluluk duyulan ve size kattıkları direk gözlenebilen bir süreç. Öğretmenlik; kendinizi sürekli geliştirmenizi, yenilikleri takip etmenizi, yeniliklerden haberdar olmanızı, bunları öğrencilerinize yansıtmanızı gerektiren bir meslek. Bu meslekte öğrettiklerinizi daha kalıcı ve öğrencileriniz tarafından uygulanabilen bir hale getirmek için birçok yöntemden faydalanmalısınız. Benim için STEM uygulaması, derslerimi 21. yy. becerileri ile bağdaştırmamda, öğrencilerin günlük hayatındaki sorunları da çözmesine yardımcı olmamda ve insan olarak dünyaya duyarlı bakmakta kullanabildiğim çok etkili bir yöntem. STEM'in ne olduğunu öğrenebilmek ve uygulayabilmek için, BAUSTEM aracılığı ile Doç. Dr. M. Sencer ÇORLU ve birçok STEM öğretmeninin STEM sürecini anlattığı ve deneyimlerini paylaştığı bir eğitim geçirdim. Kendi ders planlarımı yazmaya başladım. Planlarımı daha etkili yazabilmek adına birçok bilgisayar uygulaması, planlarıma yardımcı eğitici eğitimler, teknolojik deneyimler, disiplinlerarası çalışmalar ve çalıştaylara katıldım.

    Öğrencilerime uygulayacağım planlarımın her aşamasına hâkim olabilmek adına yaptığım araştırmalar ve her noktada derinleşmeye çalışmak bilgi hazinemi birçok konuda epey zenginleştirdi. STEM eğitim sürecim bana, kendi hayal dünyamı öğrencilerime açma, onlarla çocukken belki yatağa başımı koyduğumda düşündüğüm çılgın projeleri paylaşma, projelerimden birlikte yaratıcı birçok fikir çıkarma imkânı verdi. Öğrencilerimle planlarımı uyguladıktan sonra, bu planların benim yazdığım planlar olduğunu söylediğimde, küçük kalplerinden aldığım pozitif geribildirimler ve övgüler ise mutluluk kaynağı ve özgüven sebebiydi. Ders konumu anlatmanın en zevkli ve en anlaşılabilir halini düşünürken kendimi hep bir STEM ders planı yazarken buldum. Birinci dönem hem kendi yazdığım hem de diğer öğretmenlerimizin yazdığı STEM ders planlarını öğrencilerimle uyguladık. 5. Sınıflarda uyguladığımız STEM planı olan ''Gereksiz Antibiyotik Kullanımı ile İlgili Bilinçlendirme Çalışması'' için öğrenci gruplarım afiş tasarlıyorlardı. Öğrenci gruplarından birinin afişi tamamlanmak üzereydi. Afişe güzel sloganlar bulmuşlar ve benimle paylaşmışlardı. Ancak afişlerini yazarlarken birkaç hata yapmışlardı. Yanlışlarını fark ettiğimde nasıl düzeltebiliriz diye düşünmeye başlamıştım. Arkama dönüp diğer gruplarla ilgilendiğim sırada gruptan bir öğrencinin gelip ''Öğretmenim biz bu yazım yanlışımızı bakteri yaptık. Bakın olmuş mu?'' demesi gözlerimin dolmasına sebep oldu. STEM'deki kazanımlardan birini ilk STEM çalışmamızda edinmişlerdi. Sorunların çözümsüz olmadığını, her zaman yaratıcı bir çözümün bulabileceği fikrine öğrencilerim kendileri ulaşmıştı. Bu anım STEM uygulama sürecimde aldığım en güzel dönütlerden biriydi.


    Neslihan Yener

    Fen Bilimleri Öğretmeni


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.