STEM yolculuğunun aslında küçük yaşlardan itibaren eğitimle ilerletilebileceğini biliyor muydunuz? Gelin birlikte bu yolculuğa çıkalım. İyi okumalar!
"Hatırlıyor musunuz," diye soracak olurlarsa, en çok yolculuk anılarımızı hatırlarız. Molaları hatırlarız, hoş sohbetleri hatırlarız. Molalarda tadılan lezzetler uzun süre hafızalarımızdan silinmez. STEM eğitimi ile tüm gençlerimizin hayatlarına dokunduğumuzu hissedebiliyorum.
Onlara molalar verdirebiliyorum. Akılda kalıcı, eğitici bir o kadar da inovatif. "Ağaç yaşken eğilir," temasıyla eğitim-öğretim sisteminde gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerden daha farklı olan STEM uygulamaları, çabaları. Öğrencilerimin gelişimlerine katkı yapabiliyorum, hayallerine katkı yapabiliyorum, kişiliklerine katkı yapabiliyorum. Bu yüzden de bütünleşik STEM eğitimi, tüm eğitimin paydasında yer alıyor, almalı.
STEM temalarını sınıflarımda uygularken nelerle karşılaştım?
Mühendislik eğitiminde, termodinamiğin ikinci yasası, pek çok mühendislik branşında öğretilen temel bilgilerden biridir, enerjinin niceliği yanında niteliğini de ön plana çıkarır. Bizler de öğretmenlik branşımızda işte tam da bunu uyguluyoruz. Tüm gençlerimizi, neferlerimizi, daha fazla yetiyle donanmış olarak geliştirmek için çaba sarf ediyoruz.
Fen bilgisi tabanlı yapmış olduğumuz "Sürtünme kuvveti" konulu STEM etkinlik uygulamasında termokromatik lastikli araç tasarımı ve "madde ve değişim" konulu STEM etkinlik uygulamasında ise ısıtıcılı şemsiye geliştirme çalışmalarını gerçekleştirdim. Fikir geliştirmelerini teşvik eden bir ders planı ile dersimi hazırlamıştım. Gruplar halinde bu fikri geliştirecekleri gibi, gruplar arası da bu fikirlerini ifade etmelerini sağlamayı umuyordum. Öğrencilerim, fen dersi kazanımlarını, uygulamalı olarak tecrübe edeceklerdi. Aynı zamanda bu kazanımlara ulaşırken yeni kazanımlara da sahip olacaklarından (Tinkercad programı üzerine araştırma yapma, ürün geliştirmede el becerileri geliştirme gibi) yaptığımız işten mutluluk duyuyordum.
STEM eğitimi çalışmalarında ilk başlarda daha çok sorun ile başlayan grup çalışmaları ve fikir geliştirme aşamaları zamanla iyileşme göstermektedir. Öğrencilerimize, ekip halinde çalışmayı öğretebildiğimiz için ayrıca memnun olduğumu belirtmeliyim. Bu, sizler için ilk etapta zor olsa da sonrasında büyük keyfe dönüşecek ders uygulamalarına dönüşüyor. İlerde akülü araçların hayatımıza gireceği 2030lu yılların tasarım mühendislerini şimdiden yetiştirebildiğimizi gözlerinden anlayabiliyorum.
Sınıfında STEM etkinlikleri uygulayacak öğretmenlere tavsiyeler
Yıl boyunca katıldığımız STEM Lider Öğretmenlik Mesleki Gelişim Programı'nın bizlere ve öğrencilere büyük katkısı olduğu kanaatindeyim. Öğrendiklerimi beşinci sınıf kademesindeki öğrencilerimle birlikte uygulama şansı buluyorum. Ders aralarında öğrencilerle proje ve bilim yarışmalarına yapılacak başvuruları konuşurken daha kapsamlı ve inovatif fikirler çıkarmaya başladık. Bunda katılmış olduğum bu mesleki gelişim programının etkisi büyüktür.
Örneğin geçtiğimiz günlerde bir öğrencimle yurtdışındaki marketlerde uygulanan, kasiyer kaldırma uygulamasını tartışıyorduk. Bu sistemde yapay zeka, kameralar, sensörler ve bilişim teknolojileri kullanıldığını ve daha ne gibi yeni teknolojiler kullanabileceğini tartıştık. STEM eğitimlerinin düzenli, haftalık periyotlar halinde devam etmesi ve yarışmalarla konuya olan ilgimizin artırılması da bizler açısından çok motive edici olmaktadır. İleride STEM uygulamalarınızın sayesinde, belki bilim dergilerindeki yazılardan birinde, belki bir buluş içeren ana haber bülteninde, belki de Nobel ödüllerinde öğrencilerinizin ismini gördüğünüzü hayal edebiliyorum. Sizde bu yolculukta olmak istemez misiniz?
Yazar Hakkında: Tümay Dalbudak
2009 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünü tamamladı. İki yıl devlet okulunda görev yaptıktan sonra 2013 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Biyoloji Eğitimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Özel Uğur Koleji'nde Fen Bilimleri Öğretmeni olarak beş yıl çalıştı. Akademik ve mesleki çalışmaları devam ederken birçok üniversite, eğitim kurum ve kuruluşlarının seminer, kongre ve çalıştaylarına katılım sağlamıştır. 2017 yılı itibari ile Bahçeşehir Koleji Halkalı Kampüsü'nde Fen Bilimleri Öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
Yorum