Akademide Endüstri Mühendisliği: Füsun Ülengin ile Röportaj

    Akademide Endüstri Mühendisliği: Füsun Ülengin ile Röportaj

    Endüstri mühendisliğinde akademik kariyer nasıl yapılır? Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri dekanı Füsun Ülengin ile harika bir sohbet gerçekleştirdik.

     1. Hangi kurumda ve görevdesiniz?

    Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri fakültesi dekanıyım.

    2. Hangi bölümleri okudunuz?

    Lisans eğitimim İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği, yüksek lisans Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, doktora İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği ve Waterloo University Management Sciences Faculty.

    3. Akademik kariyer seçiminizi nasıl yaptınız?

    Lise yıllarımdan itibaren aşırı özgürlüğüme düşkün olduğumu fark ettim. Çok çalışkandım ama calışma saatlerimi kendi isteğime göre düzenlemem gerekliydi. Ayrıca sürekli yeni bir şeyler öğrenmeliydim. Rutin işler bana göre değildi

    4. Akademik kariyerde yurtdışı deneyiminin size katkıları ne oldu?

    Olaylara farklı bir bakış açısı ile bakma imkanım oldu. Dünya trendini yakalamak icin cok daha fazla calışmam gerektiğini anladım. Dışarıda çok büyük bir rekabet beni bekliyordu.

    5. Tecrübelerinizi ve olduysa bir görevden diğerine geçiş kararınızı nasıl verdiğinizi paylaşabilir misiniz?

    21 yıl İstanbul Teknik Üniversitesinde çalıştım. Bunun ilk 6 yılı İnşaat Fakültesi ulaştırma ana bilim dalında geçti. Bunun temel nedeni birincilikle bitirdiğim İşletme Mühendisliği Fakültesinde üretim bölümüne başvurduğumda erkek aday tercih edecekleri için reddedilmem oldu. İyi ki böyle olmuş. Ulaştırmada çalışmak bana gerçekten çok farklı bir bakış açısı sağladı ve ulaştırma sorunlarını bir de inşaat mühendislerinin bakış açısı ile görebilme ve onlarla birlikte çalışabilme fırsatı verdi. Bu fırsatı bana yarattığı için Prof. Dr. Yücel Candemir'e büyük şükran borcum var. 

    Daha sonra, yardımcı doçent olarak İTÜ endüstri mühendisliğine geldim ve sonuçta toplam 21 yıl İTÜ'de çalıştıktan ve bir dönem dekanlık yaptıktan sonra emekli olup mali sebeplerden dolayı Doğuş Üniversitesine geçtim. Üniversitemi ve arkadaşlarımı çok seviyordum ancak o dönemde bakmam ve gereksinimlerini karşılamam gereken babam vardı. 

    Doğuş Üniversitesi beni sekiz yıl tam bir aile ferdi olarak bağrına bastı. Gerek endüstri mühendisliğindeki öğrenciler, gerekse öğretim üyeleri beni büyük bir sevgi yumağı ile sardı. Halen bulunduğum Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesinde özellikle benim de ait olduğum Operations Management grubu ile birlikte harika çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. Kısacası çalıştığım her fakülte, her üniversite hayatıma çok olumlu şeyler kattı, beni büyüttü, olgunlaştırdı. Bana hoşgörüyü, hiç küsmemeyi ve çok çalışmayı öğretti.

    6. Çalışma hayatınızda rol modeliniz olan kadın ve erkek liderler kimlerdir?

    Hayatımın kadın lideri Güler Sabancı, erkek lideri Prof Dr. İbrahim Kavrakoğlu ve Prof. Dr. Nihat Berker.

    7. Kariyer hayatınıza tekrar başlayacak olsanız neyi farklı yapardınız?

    Yaptığım hiçbir şeyden pişman ve mutsuz değilim.

    8. Üniversiteden mezun olacak gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

    Yılmayın, küsmeyin, çok çalışın, memleketinizi sevin ve ona yararlı olmaya çalışın

    Füsun Ülengin'i daha yakından tanıyalım

    Füsun Ülengin İşletme Yönetimi konusunda profesördür. Yöneylem Araştırması ve Karar Analizi konularında uzmandır. 2002-2005 tarihleri arasında; İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde ve 2009-2013 tarihleri arasında ise Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde Dekan olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda; 2009-2013 yılları arasında Doğuş Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü'nden birinci olarak almıştır. Yüksek Lisansını Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği alanında yapmıştır. Doktora çalışmalarını Waterloo Universitesi, Mühendislik Fakültesi, Yönetim Bilimleri bölümünde tamamlamış olup, doktora derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü'nden yine birincilikle almıştır. Doktora sonrası çalışmalarını Birmingham Üniversitesi, Üretim Mühendisliği Bölümü'nde gerçekleştirmiştir. Yüksek lisans ve doktora tezleri ile doktora sonrası araştırması lojistik modelleme konularındadır. Çalışma alanları; başta ulaştırma ve lojistik sistemleri olmak üzere makrosistemlerin çok ölçütlü modeller ile değerlendirilmesi ve ülkelerin ve sektörlerin rekabet analizine ilişkindir. Dr. Ülengin aynı zamanda grup halinde çok ölçütlü karar verme, karar destek sistemleri, Bayes Nedensel Ağları ve Yapay Sinir Ağları konuları ile ilgilenmektedir. Bu konularda yazdığı çok sayıda SCI ve SSCI makalesi; Omega, Journal of the Operations Research Society, Socio-Economic Planning Sciences, European Journal of Operational Research, Transportation Research-E, Transportation Research-C, Journal of Production Economics, European Journal of Marketing, The Service Industries Journal, Interfaces, Expert Systems with Applications gibi çok çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. "Transportation Policy" ve "Case Studies in Transport Policy" dergilerinin yayın kurulundadır. Dünya Ulaştırma Konferansları Derneği (World Conference of Transportation Research Society-WCTRS) derneğinin Bilim ve Yürütme Kurulları'nın üyesi olup; World Conference of Transport Research; WCTR'2004, Odyseus Workshop on Logistics'2009, IFAC International Symposium on Computational Economics and Financial and Industrial Systems – CEFIS '07, ile 32. Ulusal Yöneylem Araştırması/Endüstri Mühendisliği (YAEM'2012) Kongrelerinin düzenlenmesinde Program Kurulu başkanı olarak görev almıştır. Ayrıca; WCTR '2010 da; konferanslardan sorumlu Uluslararası Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı görevini gerçekleştirmiş olup, Temmuz 2013 itibari ile aynı göreve yeniden atanmıştır. Halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi danışmanı olarak görev yapmaktadır.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Begüm Yıldıran tarafından yazılmıştır. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.