2024 Paris Olimpiyatları'nda ülkemize göğüsleri kabartan bir madalyamız oldu, atıcılık alanında Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan'ın kazandığı gümüş madalyaydı bu. Atıcılık alanında kazandığımız ilk olimpiyat madalyasıydı ve hem tüm Türkiye'yi gururlandırmış, hem de dünyada büyük bir ses getirmişti. İnsanlar Yusuf Dikeç'in atıcılık duruşunu konuştu, odak Yusuf Dikeç ve Türkiye'deydi. Gelin odağı şimdi de Şevval İlayda Tarhan'a yönlendirelim, genç sporcumuzun hayatını ve başarılarını konuşalım.
Şevval İlayda Tarhan, 4 Şuban 2000'de doğdu. Atıcılık serüvenine henüz lise birinci sınıftayken başladı. O dönemler asker olmaya merak salmıştı, bu yüzden askerlikte faydasını göreceği düşüncesi ve annesinin de önerisiyle atıcılığı denemeye karar verdi. Henüz yolun başındaydı, "Ne yapıyorum burada?" diye düşündüğü ve tedirgin hissettiği oluyordu. Ancak şimdi onu çok başarılı bir sporcu olarak tanıyoruz, ve Paris Olimpiyatları ile ismini hepimize duydurmuş oldu.
Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'nda 10 m havalı tabanca dalında bireysel yarıştı ve finale yükselerek 7. oldu. Yusuf Dikeç ile karma yarışta ise 2. olarak Türkiye'nin bu branştaki ilk madalyası olan gümüş madalyayı kazandılar. Bu madalyaya hak kazanması kolay olmamıştı Tarhan'ın, yılların deneyimi ve başarılarıyla gelmişti bu noktaya.
2015 yılından bu yana 10 m havalı tabanca branşında yarışan ve Ankara Osmanlı Atıcılık Kulübü üyesi olan Tarhan, ilk altın madalyasını 18 yaşındayken kazandı. Güney Kore'de düzenlenen 2018 ISSF Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda yeni bir ulusal gençler rekoru kırarak kazanmıştı bu madalyayı. Tek rekor kırdığı zaman bu şampiyona olmadı, Hırvatistan Osijek'te 2019 Avrupa 10 m Etkinlikler Şampiyonası'nda yeni bir Avrupa Gençler rekoru daha kırmış ve Gençler kategorisinde bir altın madalyanın daha sahibi oldu. 2022 Avrupa 10 m Yarışları Şampiyonası'nda ise takım arkadaşları Elif Beyza Aşık ve Seher Tokmak ile yeni bir Avrupa kadınlar takım rekoru kırdı.
2019 ISSF Gençler Dünya Kupası'nın Almanya ayağında da altın madalyanın sahibi oldu. 2022 ISSF Dünya Kupası'nın Azerbaycan ayağında Yusuf Dikeç ile karışık takım ayağında yarıştı, burada da bronz madalya kazandı. Aynı yıl, Cezayir'de Akdeniz Oyunları'nda dördüncü oldu. 2023 Avrupa 10 m Atıcılık Şampiyonası'nda takım etkinliğinde bronz, ISSF Dünya Atıcılık Şampiyonası'nda Yusuf Dikeç ile gümüş madalyanın sahibi olmuştu.
Ona bir gününün nasıl geçtiği sorulduğunda, günde en az iki veya üç antrenman yaptığından ve bunların saatler sürdüğünden bahsediyor. Önceliğinin hep antrenman olduğunu ve sürekli fedakarlık yapması gerektiğini söylüyor. Bu fedakarlık ailesi ile veya sevdikleri ile geçirdiği vakitten gidiyor. Sonrasında katıldığı müsabakalar için de bazen dünyanın bir ucundan diğer ucuna gitmesi gerekiyor.
Branşı hakkında şiddet ile bağlantılı olduğuna dair eleştiriler oluyor Tarhan'ın. Atıcılık artık dünyaca kabul gören bir branş ancak ateşli silahlar içeren bir branş olduğu için bu bağlantıyı yapan kişiler oluyor. Tarhan ise bu eleştirilerle ilgili düşüncesini "Branşımızın şiddetle hiçbir alakası yok." diyerek gösteriyor. Silahların bir voleybolcu için voleybol topu neyse onlar için de aynısı olduğunu söyleyerek antrenmanlar sonrasında kutularına koyulup kapatıldığını anlatıyor.
Bu branşın aynı zamanda daha çok erkeklere yönelik olduğu yorumları da var. Tarhan ise bu durumun tam tersi olduğunu belirterek kadınların daha ön plana çıktığını, ince kas ve motor becerilerinin burada önemli olduğunu söylüyor. Bu şekilde bir önyargı ile yaklaşılan tek spor branşı atıcılık değil ve kadınların da belirli spor branşlarında önü açıldığı zaman daha çok başarı hikayesi duyabiliriz.
Tarhan şimdi kasım ayında Mısır'da yapılacak dünya şampiyonasına hazırlanıyor. Kadınlar branşında büyüklerde henüz dünya şampiyonamızın olmadığını ve büyüklerde de madalya kazanarak daha çok madalya ile dönmeyi istediğini söylüyor.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum