Öğrenciler için STEM'in gelecek için öneminin anlatıldığı bu yazımız için keyifli okumalar dileriz.
Dijital çağın gereksinimlerini karşılamak için ihtiyaç duyulan, 21. Yüzyıl becerileri ile donatılmış bireyler ve öğrenciler yetiştirmenin bir yolu da STEM eğitimidir. 21. yüzyılda, ülke olarak gelişebilmek için ve liderlik edebilmek için bu becerilerden yararlanılması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisinin STEM eğitimi olduğunu söyleyebiliriz. STEM eğitimi, disiplinler arası ve uygulamaya yönelik yaklaşımı içeren Science (fen), Technology (teknoloji), Engineering (mühendislik) ve Mathematics (matematik) alanlarının baş harflerinden oluşmakta ve bu alanların birbirine entegre edilmesinden neticesinde ortaya çıkmış yeni bir öğretim sistemidir.
ÖĞRENCİLER İÇİN STEM: Eğitim programının içeriğini canlandırıcı bir öğrenme ortamı sağlar. Öğrencilerin yeni buluşlar yapabilmesini ve olaylar arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamalarını sağlar. Yeni bir ürün ortaya koyarak, ekosisteme katkı sağlar. İşbirliği ve bağımsız çalışma yolu öğrencilerin özgüven ve öz yeterliliklerini geliştirir. Öğrencileri esneklik ve güven içinde düşünmeye teşvik eder. Yüzyıl becerilerini kazandırmaya olanak sağlar. Karşılaştıkları sorunlara daha kısa çözümler üretmelerini sağlar. Öğrenme motivasyonunu artırır. Tasarım odaklı düşünme ve yenilikçi olmayı sağlar. Öğrencinin ileriye dönük yaşantısı için istihdam alanı oluşturur. Kız-erkek öğrenci fark etmeksizin, tüm öğrencilerin, mühendislik, bilim, fizik, teknoloji alanlarını içeren mesleklere yönelebilmelerini ve bu işlerde başarılı olabilmelerini sağlar. STEM, aydınlık bir gelecek için bize yol gösteren ve geleceğe ışık tutan yaratıcı bir alandır.
Fen bilimleri derslerim ile STEM arasındaki ilişkiyi ise bu işin en eğlenceli kısmı olarak görmekteyim. Fen bilimlerinde, hayata dair bir çok projeyi STEM ile ilişkilendirebileceğimi gözlemledikçe, her yeni günde, derslerim ile ilgili yeni projeler ve bilgi temelli hayat problemleri oluşturabiliyorum. STEM ile tanışmam Uğur Okulları Ataşehir Kampüsünde gerçekleşti. İlk toplantımdan sonra, 'STEM nedir, uygulama alanları nelerdir, bir öğretmene katkısı nedir?' diye araştırdıkça, kendimi STEM'in içinde buldum ve günlük hayatta her yaptığım hareketi sorgulayarak çıkarımda bulunduğumu keşfettim. En mutlu olduğum yer ise, güncel olay veya haberleri, hayata dair bir problemi, bilgi temelli hayat problemi haline getirebilmem oldu. Farklı dersler ile konu kazanımlarımı, disiplinler arası geçişi daha iyi yapar bir hale geldim. öğrencilerimin gözünde işinin ehli, dersi tam öğrenme ile anlatan, tartışmaya, yaratıcılığa açık bir öğretmen haline geldiğimi gözlemledim. STEM projelerimden birkaç tanesini sizlerle paylaşmak isterim.
Türkiye, Formula-1 yarışlarına hazırlanırken, 5. sınıf öğrencilerimle birlikte, arabaların yüzey alanı ile sürtünme kuvveti arasındaki ilişkiyi test edebilecekleri bir STEM projesi hazırdık. Sürtünme kuvveti konusunu anlatırken, hem kazanıma uygun, hem de güncel bir konuyla ilgili bilgi temelli ilgi çekici bir hayat problemi olunca, tüm öğrencilerimin STEM projesine katıldığını fark ettim. Öncelikle, probleme dair dikkat çekici bir video örneği ile sınıfa giriş yaptım ve öğrencilerimin bu videodan esinlenerek neler yapması ve nelere dikkat etmesi gerektiğini belirledik. Projemizi sınırlamalara dikkat ederek aşama aşama oluşturduk. Önceliğimiz, farklı pist alanları yapıp, aynı oyuncak arabayı bu alanlarda deneyerek olayı çözmek oldu. Proje sonunda öğrencilerim sürtünme kuvveti ile yüzey alanı arasındaki ilişkiyi kavramışlardı.
Aynı şekilde, 5. sınıf öğrencilerim, "Mikro Evimiz Aydın Olsun" isimli STEM projesi ile kendilerine ait bir lambader tasarladılar. Öğrencilerimin kendilerine ait bir eşyayı, kendi yaratıcı fikirlerine göre hazırlayıp, bunu günlük hayatta kullanacaklarını öğrendiklerinde, projeye çok daha iyi bir biçimde odaklandıklarını gözlemlememse en mutlu anımdı.
STEM ile kalın.
Özlem Özçamur
Fen Bilimleri Öğretmeni
Uğur Okulları Ataşehir Kampüsü
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum