Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar bizzat kendisi bilim dünyasına ışık tutan çalışmalara imza atmış olmasıyla beraber geleceğin bilim dünyasına ışık tutmaları adına kızlarımız için ''Girls in STEM(GIS)''projesini başlattı.
2016 yılında, GIS Projesi, Türkiye, Güney Kore, Çin ve ABD arasında uluslararası bir STEM projesi olarak ilan edildi. Küresel Cinsiyet Açığı Raporuna göre, Türkiye 142 ülke arasında 125. ülke olarak sıralanıyor. Kızların % 93'ü, erkeklerin % 95'i ilkokulda; ve okullaşma oranındaki fark aslında üniversite eğitiminde kendini göstermektedir, burada erkek üniversite öğrenci oranı kız öğrenciden % 11 daha fazla. Lise seviyesinden daha düşük okul mezunu kadınların oranı % 26,3 lise mezunu kadınların oran ı% 32,1 mesleki teknik lise mezunu kadınların oranı ise % 39,3'tür. Bilgi kullanılabilirliğinin artırılması, STEM'deki becerilerin artırılması ve Türkiye'deki genç nüfusun ilgisinin artması ve doğru şekilde eğitilmesi, uygun istihdam planlamasını sağlayacaktır. OECD araştırmaları tarafından yürütülen TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Bilgisi Çalışmalarındaki Eğilimler) ve PISA'da (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), 15 yaşından küçük kız Türk öğrencilerin fen ve matematik becerilerinde uluslararası olarak büyük ölçüde geride kaldıkları bilinmektedir. Bu gerçek birçok tartışmaya neden olmakta, ancak bu konuda somut ve geniş çaplı eylemler bulunmamaktadır.
GIS Project'in Amaçları ise:
1) 6. sınıftaki kız öğrencilerde küresel eğitim ile ilgili farkındalık yaratmak& Bilimsel ve kültürel alışverişi değişimle özümsemek.
2) STEM alanındaki kız çocuklarının merakını erken yaşta canlandırmak.
3) Suriyeli mülteciler gibi dezavantajlı grupların topluma entegre edilmesine yardımcı olmak ve eğitimlerine devam etmek için fırsatlar sağlamak.
4) Öğrencileri, geleceklerinin temelini oluştururken STEM'i dikkate almaya teşvik etmek.
5 )STEM'in rolünün önemini, özellikle Türkiye, Güney Kore, Çin ve ABD bölgelerinde mümkün olan en erken yaşta kabul etmek.
6) Öğrencilerin STEM eğitimine ilgisini pratik şekilde artırmak.Aziz Sancar'ın da önderlik ettiği bu projede kız çocukları çeşitli yerlerdeki kamplarda hem kendilerini, hem STEM'i hem de başka ülkelerde yaşayan akranlarını tanımış oluyorlar. Böylesine anlamlı projelerin sayısının artmasını gönülden istiyoruz.
Bu yazı CampusWIN Academy Marmara Üniversitesi lideri ve mezunumuz Emine Nural Öztürk tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Emine Nural!"
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum