Bir Fikrim Var! Nasıl Başarılı Olabilirim?

    danielle-macinnes-IuLgi9PWETU-unsplash

    Girişimciliğe adım atmak ve başarılı olmak için olmazsa olmaz kriterleri yazdık. Keyifli okumalar!

    Kafanızda yeni bir girişim için bir fikir var. Bunu hayata geçirmek, kalıcı kılabilmek, sürdürülebilir ve global hale getirmek için olmazsa olmaz beş adet kriter bulunmaktadır:

    1. Ekip
    2. Yenilik
    3. Pazar
    4. Veri
    5. Sermaye

    Ekip: Genelde "girişimci" denildiğinde akla "tek kişi" gelir. Oysa bu son derece yanlış bir algıdır. Dünyanın neresinde olursa olsun, her girişim için başlangıçta en az iki kişilik bir takım ile yola çıkılması gerekir. Tecrübeler, start-uplar için ideal sayının üç olduğunu ortaya koymaktadır. Burada en önemli husus takımı oluşturan kişilerin birbirini tamamlayan yetkinliklere sahip kişilerden oluşmalarıdır. Örnek olarak bir kişi ürün veya hizmetin tüm teknik altyapısına hakimken diğer kişi finans ve muhasebe konularında uzman olabilir.

    Yenilik: Günümüz dünyasında iki tür toplum mevcuttur:
    • Bilgi ve teknoloji üretenler
    • Bilgi ve teknoloji kullananlar

    Bilgi ve teknoloji üreten toplumlar AR-GE faaliyetlerine önemli destekler vererek yüksek katma değerli ürün ve hizmetler tasarlayıp dünya ticaretinde ön sıralara çıkmayı başarırlar. Örneğin, Türkiye'nin halen en önemli ihracat kalemlerinin başında yer alan tekstil sektöründe yaratılan katma değerin bilgi ve teknoloji eklendikçe arttığı görülüyor. Pamuk ham madde olarak satıldığında ortalama $1.80/kg değere sahipken bunu eğer dünyaca tanınmış bir marka altında t-shirt olarak üretip pazarlarsanız, yaklaşık $40/kg değer yaratma imkânınız olabiliyor. Yani pamuk satmak yerine, bunu ham madde olarak kullanıp, işleyip, markalı bir ürün haline getiren bir girişimci yaklaşık 40 kat daha fazla değer yaratmış oluyor.

    Pazar: Eğer bir ürün veya hizmetin satılabildiği bir pazarı ve alıcısı, yani bunun için para verecek müşterisi yoksa bir girişimin başarılı olma şansı yoktur. Yeni bir ürün/hizmet ortaya koymadan önce, hedef müşteri kitlesinin çok iyi belirlenmesi gerekir. Bunun için de girişimcinin faaliyet konusu sektörü mutlaka araştırması, pazar trendleri, direk/dolaylı rekabet, satış/dağıtım kanalları, sektörü ilgilendiren kanun ve yönetmelikler, ve tabii potansiyel müşteriler hakkında en güncel bilgilere sahip olması gerekir. Bundan sonraki en önemli adım ise müşteri tercihini girişimcinin kendi ürün/hizmetinden yana kullanması için nasıl farklılaşacağı konusudur.

    Veri: Yeni müşteri kazanmak, mevcut müşterileri tutundurabilmek, yaşam boyu müşteri değerini ölçerek müşterilerinin memnuniyetini ve dolayısıyla, müşteri sayısını arttırarak müşterilerden daha fazla gelir elde etmek veri toplamakla başlar. Global başarı kazanmış girişimlerin arkasında veri toplamak ve toplanan verileri değerlendirme sistemleri vardır. Akıllı cihazlar, bulut teknolojileri ve her gün daha verimli hale gelen veri değerlendirme programları sayesinde girişimler anlam kazanmakta ve sürdürülebilir olmaktadır. Müşteri İlişkileri Yönetimi verimlilik ve rekabetçiliği artırmak için verinin en etkin kullanıldığı sahaların başında gelmektedir. Verinin çok önemli olduğu bir diğer alan ise kurumsal kaynak planlaması ve kapasite yönetimi alanlarıdır. Çünkü bu süreçte satış ve pazarlama, insan kaynakları, finans ve muhasebe ile tedarik zinciri boyunca gerçekleştirilen tüm aktiviteler tek bir veri tabanında birleştirilip pek çok alanda fayda elde edilir.

    Sermaye: Sermaye varsa ticaret hızlanır. Buradaki en önemli husus finansal planlamanın detaylı ve gerçekçi bir şekilde yapılmasıdır. Pek çok girişimcinin yaptığı en büyük yanlış fikirlerine aşık olup finansal planlama safhasında fazla iyimser tablolar çıkarmalarıdır. Burada çok yaygın yapılan bilinçli veya bilinçsiz hata gelirlerin yüksek, giderlerin ise düşük tutulmasıdır. Bunun sonucu olarak özellikle nakit akışı konusunda büyük problemler çıkabilir ve pek çok girişimin kuruluşunun ilk üç senesinde batmasının sebebi budur.

    Girişimcilerin girişimlerini hayata geçirebilmeleri için destek alabilecekleri farklı finansman kaynakları bulunmaktadır. Bunlar direk yatırımcılar olabileceği gibi farklı devlet kurumlarının verdiği girişim destekleri de olabilir. Bununla ilgili daha geniş bilgiyi gelecek yazılarımızda paylaşacağız. O zamana kadar yukarıdaki bu 5 kriteri iyi değerlendirmeniz dileğiyle, iyi çalışmalar!
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.