Eskişehir Bahçeşehir Koleji'nden Okul öncesi Zümre Başkanı Canan Bektan sizlere STEM Çocuk macerasını anlattı. Siz de hem STEM Jr. nedir öğrenin hem de bu değerli deneyimin sonuçlarından ilham alın! Keyifli okumalar...
Junior (çocuk) kelimesine çok yakın olmama rağmen, STEM kelimesine tamamen uzaktım. İlk adımlarım, bana yabancı gelen bu kelimenin bende uyandırdığı çağrışımlarla başladı. Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik… STEM Junior, aklımda binlerce sorunun uçuşmasıydı… Meslek hayatıma bir deneyim daha ekleyecek ve tazecik hayatlara kalıcı izler bırakacaktım. Çocukların en hızlı gelişim süreçlerini geçirdikleri okul öncesinde STEM Jr. muhteşem bir tecrübeydi.
STEM çalışmalarını uygularken öncelikle hedeflediğim en önemli şey çocukların tema içeriklerinde olay ve durumları yaşıyormuşçasına hissettirmektir. Sizlere bu süreçten örnek bir tema ile bahsedeceğim. 'Bilişim Dünyası' temamız ile birlikte 8 haftalık sürece girmiş oluruz. Öğrencilerimiz bu süreçte kodlama ile tanışacak, çeşitli yaşam alanları kuracak ve bu durumu farklı bir gezegendeymiş gibi deneyimleyeceklerdir. Bilgi temelli hayat problemi ile çocukların karşısına çıkmak olmazsa olmazımızdır. Çocuklar için bilinmeyeni keşfetmek ve onların hayal dünyalarını harekete geçirmek biz öğretmenler adına oldukça önemlidir.
İlk haftamızda çocuklarımız bir araştırmacı kimliğine bürünerek sürecimizde bize eşlik edecek astronotlarımızla tanışırlar. Bilgi temelli hayat problemi ve sınırlamalarla karşılaşan çocuk, çeşitli çözüm yolları bulmak için düşünme ve araştırma sürecine girer. Günlük yaşamda karşılaştığı sorunlarla daha kolay başa çıkabilme yolunun adımını deneyimleyerek yaşar. Örneğin; gezegene gelen insan toplulukları kasabayı tanımadıkları için sürekli kayboluyorlar. Bunun için ne yapılabilir gibi sorularla çocuklarımızın beyin fırtınası yapması sağlanır.
İkinci haftamızda (Bilgi Edinme Süreci): Merakı tetiklenen çocuk başlar araştırmaya, sorular sormaya ve cevaplar bulmaya. Çözümler arar ve üretime başlar. Projemizde bu yola tek başına çıkan çocuk yanına yeni takım arkadaşları alır. Artık birlikte hareket edecek, düşünecek, üretecek ve yaşadıkları problemlere birlikte çözüm bulmaya çalışacaklardır. İş birliği yapmayı grup içerisinde öğrenen çocuk, bu sorumluluğu paylaşmayı da öğrenir. Gruplarının ismini, temadaki meslek seçimlerini, görevlerini, düşüncelerini artık 'Biz' olarak yapmayı öğrenir. Örneğin; harita hazırlarken kimlerden yardım alabiliriz gibi sorulara yanıt alabiliriz.
Üçüncü haftamızda 'Bilişim' temamızın işlem basamaklarında yer yön kavramları ile ilk alıştırmalarımız başlar. Kavram kazanımına yönelik çeşitli kroki çizimleri, sınıf içi, sınıf dışı alanlarda yönergeleri olan yer yön tarifleri ile görsel materyaller kullanılarak oyunlaştırılan etkinliklerimiz, çocuklarımızın mekanda konum alabilmelerini sağlayarak yön kavramlarını edinebilmelerini kolaylaştırır. Bu çalışmalar yapılırken çocuklarımızın ilk harita ve görsel materyal okuma becerilerinin temelleri atılmış olur. Örneğin; harita üzerindeki bir konum gösterilir ve çocuklardan oraya ulaşabilmek için kullanılacak yönleri tarif etmeleri istenir.
Üçüncü haftamızda (Fikir geliştirme): Farklı bir gezegende kuracakları kasabada, istedikleri yaşam alanlarını belirlerken neden-sonuç ilişkisi kurarak özelliklerini anlatırlar. Süreç bu şekilde ilerlerken aklımızdaki müthiş fikirler, gözlemler, denemeler, tasarımlar, çizimler çoğaldıkça çoğalır. Kodlama becerileri çeşitlenerek çeşitli taslaklar ve programlar üzerinde deneyimleme sürecine geçilir. Artık çocuk, dijital ortamı kullanarak, ürününü geliştirecek bilgisayar, tablet vb. araçların hangi işlerde nasıl kullanıldığının farkına varacaktır.
Dört/beş/altıncı haftalarımızda (Ürün geliştirme): İşin mutfağında tadına doyulmayan bir gayret ve heves vardır. Önlerine çıkan problemler ve sorunlar onları hep düşündürür. Yine, yeni şeyler üretmenin heyecanına kapılırlar. Sınıftaki coşku tarifsizdir. Hem görsel materyalleri hem de teknolojiyi kullanan çocuklar oluşturmuş oldukları ürünlerine, farklı özellikler ekleyerek yeniliklere ve değişiklere açık olabilmeyi, somuttan soyut çalışmalara yol almayı deneyimlemiş olur. Karmaşık gibi gelen bilgileri sıralamayı, analitik düşünmeyi, olay ve durumları daha hızlı analiz etmeyi ve hedefe daha kolay ulaşmayı başarır. Daha başka yollar, fikirler arayışına girerek bir görevi tamamlamak için kendi algoritmasını oluşturabilme fırsatı bulur.
Yedinci haftamızda (Test Etme): Tema boyunca tasarım sürecindeki adımları sıralamayı, gözden geçirerek, test etme aşamasına ulaşmışlardır. Haftalar boyunca zorlandıkları ya da kolaylıkla üstesinden geldikleri konuların analizini yapmış bir sonraki karşılaşacağı sorunda artık nasıl farklı çözüm yolları bulabileceğini öğrenmiş hale gelmiştir. Kurdukları kasaba ve oluşturdukları yol ve işaretlerin son aşaması test edilmiş, artık o heyecanla yapacakları projelerini uygulama zamanına gelmişlerdir.
Sekizinci Hafta (Sunum zamanı)
Artık gruplarımızın projeleri hazırlanmış ve sefasını en çok süreceğimiz süreci heyecanla anlatmanın zamanı gelmiştir. Şimdi 'Sunum' zamanıdır. Hafta, hafta projenin nasıl tamamlandığını, bildiklerini, öğrendiklerini, karşılaştığı zorlukları ve ürünlerini tüm ayrıntılarını hevesle anlatırlar. Çünkü biz büyük bir iş başardık! Emeklerimizin karşılığını, bir işi başarmanın mutluluğunu anlatarak, ailelerimize ve çevremizdekilere de yaşatacaktık. Proje sunumunda çocuklarımızın özgüvenli bir şekilde konuştuğu dile ve akışa nasıl hâkim olduğunun farkına varırız.
Sunum fuarımızda ailelerimiz gelir ve sunum süreçlerimiz başlar. Ürünlerini hem görsel hem dijital ortama aktaran çocuklarımız ailelerine bu sürecin nasıl işlediğini göstererek anlatır.Her bir çocuk toplumsal görev ve sorumluluğun bilincini edinmiş bir farklılıkla sunuma başlar. Evde her anını yaşadıkları çocukları bugün sunumlarıyla, ailelerini şaşırtır. O gün sanki o başka bir çocuktur. Ailelerin gözlerinde tarifsiz bir mutluluk vardır. Velilerimizden bize gelen soru, bu değişim ve gelişimin nasıl olduğu sorusudur. Meslektaşımız olan velilerimizin yıllardır gayretle anlatmaya çalıştıkları STEM derslerinin okulöncesinde uygulanmasının çocukların farkındalıklarını çok büyük bir ölçüde etkileyerek gelecekteki yaşantılarında kalıcı izler bırakabileceğimizi ifade ettiklerini de duymak ne büyük gurur.
Çocuklarının içindeki sürpriz kutular açılmış, ailelerinin dinlemeye doyamadığı hünerleri ile unutulmaz bir anı oluşmuştur. Bazı aileler çocuklarını okula ilk bıraktıkları günleri düşünür. Nereden nereye…
Biliyorum ki her çocuk, yaşam heybesine deneyimleyerek yaşadığı nice anılar, bir daha asla unutmayacağı kazanımlar ekledi. Bizlerin etrafını her geçen gün daha başka ne yapabiliriz dedirten düşünceler sarar… Bir STEM öğretmeni olmak demek, değişen, gelişen, çağın ve neslin değişiminde kendini yenilemek, öğrenme şeklimizin değişimine ayak uydurmak, öğrenmeyi yeniden programlamak demektir.
'Öğrenme heyecanım ve öğrenme heyecanın hiç bitmesin çocuk'
CANAN BEKTAN
Eskişehir Bahçeşehir Koleji
Okulöncesi Zümre Başkanı
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum