ÇEVRE DOSTU STEM

    çevre-dostu-stem

    STEM Lider Öğretmeni Dr. Cansu Olguner öğrencilerine hazırlamış olduğu STEM Ders Planı ile onlara çevre bilincini nasıl kazandırdığını sizler için anlatıyor. Keyifli okumalar !

    21. yüzyıl gereksinimlerine göre çevre dostu uygulamalarla öğrencilerde nasıl bir farkındalık yaratabilirim, özellikle de doğal kaynakların etkin ve sürdürebilir kullanımını nasıl ön plana çıkarabilirim düşüncesini hedeflediğim bir BTHP uygulaması yapmayı düşünürken, öğrencilerle dersimde yapmış olduğum akvaryumda balık yetiştiriciliği üzerine bir sohbette bulmuştum aradığımı. İşte o sohbet, tam da benim istediğim gibi, öğrencilerin yaratıcılıklarını takım çalışması ile ortaya koyabilecekleri bir ders planının ışığını yaktı.

    Hazırladığım bir STEM Ders planında öğrencilerimden istediğim, içerisinde farklı çeşitte balıkların yer aldığı, oluşturacakları ekosistem içerisinde canlıların birbirleriyle ilişkilerini de göz önünde bulundurmaları gereken bir akuaponik sistem tasarımıydı. Böylece öğrencilerim ekosistemin dinamiklerini öğrenirken aynı zamanda bitki yetiştirerek hem kendi suyunu temizleyen hem de su değişim süresini azaltarak su tasarrufuna katkı sağlayan bir akvaryum tasarlayarak doğal kaynakların nasıl korunabileceğini deneyimleri üzerinden öğrenebileceklerdi.

    Fikir geliştirmelerine yardımcı olacak örnek sunum ve uygulamaların gösterimi sırasında zihinlerinde uçuşan fikirlerin kendi aralarındaki konuşmalara yansımasındaki heyecanı görmek doğrusu çok keyifliydi. Bir akvaryumda balık yetiştirirken bile doğanın geleceğinde aktif rol alacak olan kuşakların gereksinimlerine cevap verebilme yeteneğini hiçbir tehlikeye atılmadan, günlük ihtiyaçların temin edilerek, kalkınmanın sürdürülebilir kılma yeteneğine sahip olabilmelerini göstermek, edinecekleri önemli bir kazanımdı. Kavramları öğrenip, temelinde biyoloji olmak üzere matematik, fizik gibi diğer disiplinlere ait kazanımları da edinmiş olmaları da elbette önemliydi. Tasarımlarını yaparken grup çalışması içerisinde bir yandan kendi gelişimlerini destekleyici bilgi ve becerilerini ortaya koymaları gerekirken, diğer yandan aynen yapbozda olduğu gibi parçaları yorumlayıp bütünü oluşturma çabaları, bilgilerini birbirleriyle paylaşmaları istenilen çıktılardandı. Sonuç olarak STEM Ders Planı'nın başında hedeflenen kazanımlara ulaşıldığını görmek mutluluk vericiydi. Bir öğrencimin dediği gibi "STEM farklı disiplinlerle bir arada deney yapmak gibi."

    Ortaya çıkardıkları ürünlerden memnun kalan öğrencilerimden bazıları evlerinde de benzer bir sistem kurup kendi marul, biber gibi bitkiler yetiştirdiklerini söylediklerinde, edindikleri bilgi ve deneyimlerini okul dışına da taşıyarak hayat boyu öğrenmeyi sürdürdüklerini görmek, bir öğretmen olarak yaptığım işten daha da keyif almama neden oldu.

    STEM eğitimi almadan önce ve aldıktan sonraki değişimi değerlendirdiğimde şöyle tarif edebilirim ki yaptığınız iş aynı olabilir ama bir plan dâhilinde ve farkındalıkla yürüttüğünüz zaman altta yatan mesaj, kazanımlar, beraberinde getirdiği deneyim ve tecrübeler ve bunların yansımaları daha farklı, daha kalıcı ve daha akıcı oluyor.

    Kendi özelimde bilmediğim pek çok farklı program ve uygulamayı (TinkerCad, Arduino, Kahoot vb.) öğrenmiş olmak da benim kazancım oldu. Böylece sonraki STEM Ders Planlarımı yaparken bu yeni bilgilerle entegre edilmiş uygulamalar hem öğrencilerle farklı tarzda uygulamalar yapabilmeme hem de onların derse olan ilgilerinin daha da artmasını sağladı. Neticede öğrencilerimle aramda kurulan iletişimin güçlenmesine de vesile oldu. Dersi klasik yöntemden çıkartıp, daha aktif daha yenilikçi ve daha öğrenci merkezli bir uygulama haline getirmiş oldum. Sonunda bir baktım ki, bu hikâye ile başlayan ve sonrasında öğrencilerimle birlikte kendimin de gelişip öğrenmesiyle devam eden ilerleyişimi izlemek son derece motive edici.

    Geldiğimiz noktada öğrencilerin dersten aldığı zevk, üretmede yaşadıkları mutluluk ve bizzat meşgul olmanın getirdiği motivasyonla birlikte onlara sevimsizmiş gibi görünen koca bir üniteyi alt etmiş olduk. Üstelik bununla da bitmedi: İçlerinden ikisi çıkıp bununla ilgili bir proje yapmak istediklerini belirttiler.


    STEM Lider Öğretmeni

    Biyoloji Öğretmeni

    Dr. Cansu OLGUNER

    Bahçeşehir Koleji 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.