İtalya'da Yüksek Lisans Yapmak: Dilek Şaşkın ile Röportaj

    WhatsApp-Image-2022-02-19-at-19.27.59

    CampusWIN mezunlarından  Dilek Şaşkın ile birlikte İtalya'da yüksek lisans yapmak hakkında ilham verici bir röportaj gerçekleştirdik. Herkese keyifli okumalar dileriz!!

    1) Dilek Hanım merhaba, öncelikle vakit ayırdığınız ve bizimle deneyimlerinizi paylaşacağınız için çok teşekkür ederiz. Sizi tanıyabilir miyiz, şu an hangi işle meşgulsünüz ve nerede yaşıyorsunuz?

    Merhaba, ben Dilek Şaşkın. ODTU Kuzey Kıbrıs Kampüsü İşletme Bölümü mezunuyum. Üniversite 2. sınıfta kampüs lideri olarak TurkishWIN ailesine katıldım ve birçok farklı komitede aktif olarak çalıştım. Benim gibi kampüs lideri olan diğer arkadaşlarımdan aldığım ilhamla kendi kampüsümde Women in Business Club'ı kurarak liderlik ettim. Halen kampüsteki en aktif kulüplerden birisi olarak ilham olmaya devam ediyorlar, böyle bir miras bırakmış olmak benim için anlatması zor bir duygu. Ayrıca bunun yanında TurkishWIN'de 3 yıl kadar bir süre de MentorWIN Komitesinde staj yapma fırsatım oldu. Kıbrıs'ta yaşadığım için uzaktan online olarak çalışıyordum ve edindiğim en değerli tecrübelerden birisi oldu kesinlikle.

    Şu anda da İtalya Milano Üniversitesinde, İnovasyon Yönetimi üzerine yüksek lisans yapıyorum. Neredeyse bitti diyebilirim; tez dönemindeyim ve yoğun olarak tez çalışmamı sürdürüyorum.

    2) Sizi yurtdışında eğitim almaya teşvik eden etmenler nelerdir?

    Bu sorunun cevabı aslında kesinlikle sadece kendimim. Her zaman farklı olana olan merakım, farklı kültürler, farklı insanlar, farklı düşünceler, farklı fırsatlar… Listeyi oldukça uzatabilirim. Yeni deneyimlere olan açlığım, merakım beni teşvik etti diyebilirim. Bulunduğum yere sığmayan bir yapım var sanırım.

    Bu yanım beni inovasyon yönetimi üzerine yönelmemi ve düşünmemi sağladı. Araştırdıkça İtalya'daki şu an okuduğum bölümle tanıştım. İçerik ve konsept olarak ilgimi çok çekti ve bir fırsat elde edip buraya taşınmaya karar verdim. Şu an çok doğru bir zamanda, çok doğru yerde olduğumu düşünüyorum :)

    3) Sizin yurt dışında yüksek lisans eğitimi hikayeniz nasıl gerçekleşti?

    Kesinlikle çok zorlu geçti diyebilirim. Milano'ya taşındım; yeni bir okul, yeni arkadaşlar, yeni bir ev, yeni bir dil, bambaşka bir yaşam stili hızı… Alışma sürecimi tam tamamlıyorum diyeceğim zamanda global pandemi başladı, lokasyon seçimlerim konusunda da müthiş şanslıyım Pandeminin Avrupa merkezi, ilk Covid-19 vakası Milano'da görüldü. Büyük bir belirsizlik, korku, endişe… Özellikle psikolojik olarak zor bir dönemdi benim için, Türkiye'ye dönmeyi çok kez düşündüm. Ama şu an geriye dönük düşündüğümde bu belirsizlik ve endişeye rağmen yeni fırsatlar yaratmak yabancı bir ülkede böylesine global bir krizde hayatta kalmaya çalışmak hayatımın en büyük deneyimlerinden biri oldu diyebilirim.

    4) Yurt dışında aldığınız eğitim sürecinde karşılaştığınız zorluklar nedir/nelerdir?

    Yaşadığım en büyük zorluk, dediğim gibi, Covid 19 süreci oldu. İş hayatı çok etkilendi ve buraya gelirken yaptığım çalışma planlarım bir anda iptal oldu. Finansal ve psikolojik olarak çok zorladı bu süreç takibi.

    Diğer bir zorluk dil konusunda oldu diyebilirim. İtalya'da İtalyanca bilmeden yaşamak neredeyse imkansız diyebilirim. İngilizce konusunda çok dirençliler ve günlük hayatınızı sürdürmenizi oldukça zorlaştırıyor bu durum. 

    5) Yurt dışında aynı anda hem çalışıp hem okuyabilme olanağı var mıdır ve siz deneyimleme fırsatı buldunuz mu?

    Pandemiden dolayı ülkece kapanmalar yaşandı. Bu staj yada direkt iş bulmayı çok zorlaştırdı. Ama durum aşı kampanyalarından sonra daha iyi kesinlikle. Çoğu şirket ofislerini hibrit çalışma şeklinde yeniden açtı ve daha çok iş pozisyonu açılmaya başladı. Bu durum okurken çalışma imkanı konusunda müthiş yardımcı oldu ve birçok şirket online çalışma konusuna artık daha açık diyebilirim.

    Pandeminin başlarında iş ve staj arayışım olumsuz sonuçlanmıştı. Ancak şu an hibrit modelde bir marketing ajansında çalışıyorum, bir yandan da bahsettiğim gibi tezimi yazıyorum. Şu an durum daha iyi ve okurken çalışma fırsatı anlamında daha verimli. 

    6) Yüksek lisans sürecinizi nasıl finanse ettiniz ve bu anlamda yaşadığınız zorluklar oldu mu?

    İlk geldiğim dönem ailemden destek aldım. Ayrıca İtalyan hükümetinin verdiği DSU denilen bir bursu aldım. Türk vatandaşı olan öğrencilere çok kolay çıkan bir burs, bu sebeple birçok Türk öğrenci yüksek lisans eğitimi için İtalya'yı tercih ediyor diye düşünüyorum. Bunun yanında part-time çalışma fırsatım oldu, ama buradaki en büyük zorluk kesinlikle dil. İtalyanca seviyenizin en azından günlük hayatınızı sürdürecek kadar olması çok çok önemli. Başka türlü iş bulmak neredeyse imkansız.

    7) Yurt dışında eğitim almak için üniversite ve ülke seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar sizce nelerdir? Bu konuyla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşabilir misiniz?

    Buradaki kriter bence kişinin kendisi. Kişisel motivasyonları, ilgi alanları vs... Benim İtalya'yı seçmemdeki en büyük kriter öncelikle okul ve bölüm oldu. Planladığım kariyer hedefime ulaşmada bana iyi fırsatlar yaratacağına inandığım için seçtim. Akademik kadroya, mezunlarının neler yaptığına, okulun size ne tür imkanlar sağladığına özellikle dikkat ederek değerlendirmek önemli. Günün sonunda kendiniz için bir yatırım yapıyorsunuz ve buna değecek bir sonuç alacağınıza olan inancınızın sağlam olması gerekiyor. Okulun öğrenci işleriyle iletişime geçebilirsiniz, kaynak sağlamak anlamındaki size çok yardımcı olacaktır. Ayrıca okuyan ya da mezun olmuş insanlara ulaşıp onlardan birebir deneyim dinlemek de çok değerli bilgiler sağlayacaktır size.

    Bunun yanında kültür, yaşam stili benim için diğer bir önemli kriterdi. Akdeniz kültürünü ve sıcak ülkelerini seviyorum, ki Kıbrıs'ta uzun yıllar yaşadıktan sonra soğuk bir ülke kesinlikle çok zor olurdu benim için. :) İtalyanlar çok sıcak insanlar, iletişime çok açıklar, çok sosyaller. Okuduğunuz ülkede yaşamak istiyorsanız, en azından bir süre, bu tarz sosyal konuları da araştırmak değerli olacaktır.

    8) Yurt dışında eğitim almak isteyenlere tavsiyeleriniz nedir?

    Öncelikle kendinizi tanıyın, ne istediğinize karar verip o konuyu önceden araştırmaya başlayın. Dil konusunda yatırım yapmak çok önemli, İngilizce zorunluluk! Anadili İngilizce olmayan bir ülkeye gitmek istiyorsanız, İngilizceye ek o ülkenin diline yatırım yapmaya da başlamalılar.

    Staj yapmaya çalışın, öğrenileni pratik etmek size bambaşka perspektifler kazandıracaktır. Başvuru yaparken okulların aradıkları önemli kriterlerden birisi kesinlikle bu. Aktif olmak, öğrenmeye hep aç olmak, çok değerli.

    9) Sizin eklemek istediğiniz farklı bir bilgi var mıdır?

    Ve son olarak network çok çok çok önemli. İnsanlarla tanışın, karşılıklı paylaşımlarda bulunun. Networkunuzu genişletin! Bu günümüzün en değerli kaynağı!

    Yurt dışında yüksek lisans hakkındaki deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Herkes için faydalı ve güzel bir röportaj gerçekleştirmiş olduğumuzu düşünüyoruz. Gerçekten bilgilendirici bir sohbet oldu.

    Davet ettiğiniz ve ağırladığınız için ben çok teşekkür ederim. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.