CEMS ile Yüksek Lisans

    CEMS ile Yüksek Lisans

    Koç Üniversitesi CEMS MIM programı kapsamında yurtdışında yüksek lisans yapmış Eda Keskin'den CEMS programının detaylarını, nasıl başvuru yapacağını ve seni nelerin beklediğini öğrenmeye ne dersin? Yazımızı okumaya devam et!

    Yazı yazmayı en çok hayallerimi yazabildiğim için sevmişimdir, şimdi de size yıllar önce yazdığım, başka bir yazının gerçekleşmesine vesile olduğu bir hayalimden bahsedeceğim. 

    Son yıllarda farklı sebeplerden sayısı baya artsa da herkesin hayalinde bir yüksek lisans yapma planı vardır; kimi gitmek ister, kimi bir şeyleri ertelemek. Benim isteğim belki bir şeyleri ertelemek belki yeni deneyimler kazanmak belki de yepyeni, bambaşka bir dünyaya adım atmaktı, bilmiyorum. Ancak emin olduğum ve bildiğim bir şey var ki tam da istediğim gibi bir şey buldum. 

    Koç Üniversitesi İşletme 2017 mezunuyum, mezuniyet ortalamam ise sandığınız kadar iyi değil. Mezun olurken başvurduğum işlerde 2-3 ay süren süreçler, bitmek bilmeyen mülakatlar, ardı ardına her gün aynı şekilde kendimi anlatmak beni çok yordu ve en sonunda aslında istediğim şeyin 1 sene daha uluslararası bir ortamda kendime bir şeyler katabileceğim, yeni arkadaşlar edebileceğim bir programın parçası olduğuna karar verdim. Köprüden önceki son çıkışta ise beni bekleyen kocaman bir tabela vardı: ''MIM'' ya da Türkçesi ile ''Uluslararası Yönetim Yüksek Lisansı''. Günümüzde MBA ne kadar yaygın ve popüler ise MIM de ilerde öyle olacak bence. Çünkü farklı okullarda tasarlanmış olan MIM Programları genel olarak sizlere yöneticilik, liderlik, strateji gibi iş hayatında olmazsa olmaz yetenekleri edinmenizi sağlıyor. Bunun yanında okula göre de ekstra özellikler eklenebiliyor. 

    Geçtiğimiz sene Mayıs ayında Koç Üniversitesi'nde bulunan CEMS MIM programına resmi olarak kabul edildim, nasıl oldu neler yaptım detayları aşağıda bulacaksınız ancak ondan önce Koç MIM, CEMS MIM ve diğer programları detaylandıracağım.

    Koç MIM 2009 yılında kurulmuş ve öğrencilerini yönetim alanında gerekli bilgi ve beceriler ile donatmayı amaçlayan bir programdır. Program 2 akademik dönemden oluşur, akademisyenler sektör deneyimi olan bireylerdir. Bu bence herhangi 'iyi' bir yüksek lisans programını, lisans programından ayıracak en temel özelliktir. Eğer akademisyen olmayı planlamıyorsanız, yüksek lisans programı; lisans süresince öğrendiğiniz teorik bilgiyi pratikte nasıl kullanacağınıza dair ipuçları vermeli ve gerçek hayattan vakalar ile uygulamanızı sağlamalıdır. Var olan 2 akademik dönem içerisinde birbirinden farklı zorunlu ve seçmeli yetkinlik seminerleri yer almakta ve 2. dönemde gerçekleştirilecek iş projesi ile bilgilerin anında gerçek hayata uygulanması teşvik edilmektedir.

    Koç MIM 1 tam yılı Türkiye'de tamamlamanıza izin verirken, maceraperest ve uluslararası kişiliğinize hitap edecek farklı yurtdışı programları da içerisinde barındırmaktadır. Her programda olduğu gibi Erasmus programı ile Avrupa'daki okulları 1 akademik dönemde ziyaret edebilir, Global Exchange ile Koç Üniversitesi ağında bulunan Avrupa dışı anlaşmalı okullarda 1 akademik dönem geçirebilir, Stanford yaz okulu programı ile yaz döneminizi güneşli Kaliforniya'da geçirebilirsiniz. Eğer 1 dönem yurtdışı bana yetmez diyorsanız ise 'double degree' fırsatları ile 2. yılınızı Yale University veya University of South Carolina'da geçirebilirsiniz. 

    Benim de içerisinde bulunduğum CEMS programı ise strateji üzerine odaklanmış, bireylerin uluslararası etkileşimini arttırırken dünya vatandaşı olmalarını destekleyen bir programdır. İçerisinde 30 farklı okul ve 70'ten fazla şirket ortağı bulunan program toplam 1 yıl sürmektedir. Bu 1 yılınız süresince ister 2 akademik dönemi yurtdışında ya da bir akademik dönemi girdiğiniz okulda diğerini de istediğiniz herhangi bir CEMS akademik ortak olan okulda geçirebilirsiniz.

    Program içerisinde öğrencilerin kendilerini geliştirebileceği yetenek seminerleri, CEMS kurumsal ortaklar ile iş projesi ve zorunlu yurtdışı stajı bulunmaktadır. Bunun yanında, dünya çapında farklı kariyer fırsatlarını takip edebileceğiniz geniş bir iş ağı, %80'den fazlasının kendi ülkelerinden başka yerlerde çalıştığı mezun ağı ve CEMS öğrencileri arasında organik bir bağ bulunmaktadır. CEMS programı kısaca lokal bir öğrenciyi küresel yaşıtları ile tanıştırıp onlarla yarışabilir donanımı edindirmeyi amaçlayan bir programdır. 

    Ben CEMS programına Eylül 2017'de başladım. İlk dönem CEMS okullarından biri olan London School of Economics' te geçirdikten sonra Türkiye'ye geri döndüm ve şu anda Koç'taki dönemime devam etmekteyim. Londra'da olduğum dönemde orada bulunan CEMS Club London ile bazı organizasyonlar planladık ve dünyanın farklı yerlerinden gelen CEMS öğrencileri ile harika bir dönem paylaştım. Bunun yanında ise CEMS mezunlarının kurduğu New Generation Consulting (NGC)' e girdim. Sürdürülebilirlik alanında çalışan Kanadalı bir startup'ta, 3 başka öğrenci ile birlikte bir danışmanlık projesinde yer aldım. Bu proje hem kendimi danışmanlık alanında geliştirmem hem de uluslararası bir ekipte çalışma deneyimi edinmem için harika bir fırsattı. CEMS size dünyanın en iyi okullarında okuma şansı verirken, aynı zamanda yüksek sosyal zekalı bireylerle aynı sırayı paylaşma imkanı da vermekte.

    CEMS ve Koç MIM'i bu kadar anlattıktan sonra nasıl programa girebileceğinizden de hızlıca bahsedeceğim. Programa giriş için bazı sınavları almanız gerekiyor, bunlar arasında TOEFL/IELTS, GMAT/GRE var. GMAT yoruma dayalı bir sınav, GRE ise bizim eğitim sistemimizdeki gibi ezber ve bilgi odaklı. Tüm bu sınavlar için Koç GSB sitesinde bazı alt limitler yazıyor olabilir ancak programa kabulünüz sırasında diğer yetkinlikleriniz de değerlendirildiği için yüksek puan beklentilerine çok bağlı kalmamanızı tavsiye ederim. Başvuru sırasında gereken diğer şartları siteden bulabilirsiniz. Adayların profili ise üniversite hayatı boyunca etkin olmuş, sosyal faaliyetlere katılmış, bazı staj deneyimleri elde etmiş ve ortalamanın üzerinde GPA'e sahip kişiler. 

    Online başvurunuzu tamamladıktan sonra Koç'a birebir ve grup mülakatına davet ediliyorsunuz. Birebir mülakatta sizi tanımaya ve yaptıklarınızı anlamaya çalışırken, grup mülakatında liderlik ve sorun çözme yeteneğinizi anlamaya çalışıyorlar. Kısaca hiç korkulacak bir şey yok! 

    Herkese şimdiden bol şans.

    Detaylar için:

    Bu yazı CampusWIN Academy Koç Üniversitesi lideri ve mezunumuz Eda Keskin tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Eda!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.