Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Dr. Öğr. Üyesi Demet Koç ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik! Eğitim ve kariyer yolculuğundan bahseden Dr. Demet Koç, kariyer yolculuğunun başındaki öğrenciler için ise çok kıymetli tavsiyelerde bulundu. Keyifli okumalar!
1) Bizlere kısaca kendinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Kadıköy Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne girdim. Anesteziyoloji ve Reanimasyon ihtisasımı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaptım.Hekimlik hayatımda ağırlıklı olarak Nöroanestezi ile ilgilendim. 2017 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçtim. İngiltere Keele University'de FAIMER-Keele Master's in Health Professions Education: Accreditation and Assessment programını bitirdim. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitimden Sorumlu Dekan Yardımcılığı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı başkanlığıve Başkoordinatörlük görevlerini sürdürmekteyim.
2) Eğitim sürecinizde kariyer yolculuğunuz için önemli bulduğunuz şeyler nelerdi? Gelecek planlarınız nasıl şekillendi ve bu doğrultuda ne gibi şeyler yaptınız?
Tıp fakültesi eğitimimde hangi alanda uzmanlık yapmak istediğime net karar verememiştim. Öğrencilik döneminde eğitim aldığınız fakülte, staj yaptığınız hastaneler, bu stajlar boyunca karşılaştığınız hocalarınız ve hastalar sizlerin kararlarını çok etkiliyor. Ne yazık ki bu etkileşimler her zaman o kişinin kendisi için en uygun kararı vermesini sağlamıyor. Bu yüzden de yanlış branş seçimleri ya da ihtisas sonrası mesleğin yapılmaması gibi durumlar yaşanabilmekte. Anesteziyoloji ve Reanimasyon öğrencilik yıllarında benim düşündüğüm ihtisas alanlarından biri değildi. Ancak TUS sınavını kazanıp ameliyathaneye ilk girdiğim gün tam da olmam gereken yerde olduğumu fark ettim. Bölümümü de her türlü zorluğa rağmen asla değiştirmeyi düşünmedim. Kendime en uygun ihtisas alanını erken dönemde bulabildiğim için şanslıydım. Bu benim her gün işe keyifle gitmemi, yaptığım işin kazanımlarını tam almamı ve kendimin de bu alana katkı yapmasını sağladı. Hayatınızın çok uzun bir döneminde yapacağınız ve büyük emekler ve zorluklarla sahip olacağınız bir iş için bu noktalar o kadar önemli ki.
Anestezi uzmanı olarak çalıştığım üniversite hastanesinde aynı zamanda anestezi teknikerliği bölümünde de ders veriyordum. Birikimlerinizi, alan tecrübelerinizi öğrencilere aktarmak ve onların hayatlarında az ya da çok iz bırakabilmek akademisyenliğin en güzel yanı. Eğitime olan ilgim sonrasında beni Tıp eğitimine tam zamanlı olarak vakit ayırmaya kadar itti. Eğitim hangi alanda olursa olsun her gün kendini yenileyen, geliştiren, kısaca yaşayan bir süreç. Covid 19 pandemisi bu sürecin ne kadar önemli, zorlu olabileceğini gösterdi, eğitim tüm alanlarda farklı bir formasyona girdi. Kendi eğitimim için İngiltere Keele University'de FAIMER-Keele Master's in Health Professions Education: Accreditation and Assessment programını bitirdim. Fakültemde eğitimden sorumlu dekan yardımcısı olarak çalışmaktayım. Biliyorum ki yaşayan bir süreç olan eğitim alanında kendimi geliştirme eğitimlerim hiçbir zaman bitmeyecek.
Kariyer yolculuğumda üç dönüm noktası var. Birincisi tıp fakültesinde okumaya karar vermem. Böylelikle ilk adım atılmış oldu. İkincisi ihtisas sonrası Nörolojik Bilimler Enstitüsü'nde çalışmaya başlamam. Anestezi hekimliğinin oldukça zor bir alanı olan nöroanestezi disiplinli çalışmayı, analitik düşünmeyi, hızlı karar alabilmeyi gerektirir. Bana bunların yanı sıra çok güzel bir ekibe dahil olma fırsatı da sağladı. Sonrasında ise tıp eğitimine geçiş geliyor. Seneler süren tıp doktorluğu eğitimi ve yıllarca Anestezi uzmanı olarak çalıştıktan sonra tekrar öğrenciliğe dönüp tıp eğitimi üzerine de eğitim aldım.
4) Eğitim ve kariyer sürecinizde sizi en çok zorlayan şeyler neler oldu ve üstesinden nasıl geldiniz?
Eğitim, iş hayatınızda ya da kariyer sürecinizde haksızlıklara uğrayabilirsiniz. Hayal kırıklığı yaşayabilir, zaman zaman umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Hayatımızda her zaman her şey planladığımız şekilde gerçekleşmiyor. Zorlandığım ya da başarısız olduğumda hedeflerimden vazgeçmiyorum. Bunları birer deneyim olarak kabul ediyor, edindiğim bu deneyimlerle farklı açılardan tekrar eyleme geçmeye çalışıyorum.
5) Kariyer yolculuğunun başında olan öğrenciler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Kendilerini bir bütün olarak geliştirmeye çalışsınlar. Sadece eğitim alınan alana odaklanmak iş ve kariyer hayatında yeterli olmuyor. Hemen pes etmesinler, başarısızlık da bir deneyimdir. Gereken dersi çıkarabilmek ve yola devam etmek gerek. Mümkün olduğunca B planları da hazır olsun. Hayat her zaman A planlarımızla ilerlemiyor. Bazen B, hatta C planları gerekebilir. Hazırlıklı olmak zaman kaybını ve umutsuzluk hissini azaltır.
6) Tekrar 20 yaşınıza dönseniz neleri farklı yapardınız?
Yurtdışı deneyimine öğrencilik yıllarında başlamayı isterdim. Bu açıdan şimdiki öğrenciler çok daha şanslı. Erken yaşlarda gerek mesleki gerekse kişisel gelişimleri için farklı iş yerleri, farklı kültürler görme fırsatları yaratmak gerek.
7) Bizler için önerebileceğiniz film/kitap/dizi tavsiyeleriniz nelerdir?
Kitap olarak Amin Maalouf'un ''Doğunun Limanları'' ve ''Yüzüncü Ad'' başta olmak üzere tüm romanları ve Jose Saramago'nun ''Körlük'' ve ''Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'' isimli romanları; film olarak ''The Grand Budapest Hotel'', ''One Flew Over the Cuckoo's Nest (Guguk Kuşu)'', dizi olarak ''Homeland'', ''Lost'' önerebileceklerimdir.
Bu yazı CampusWIN yazarlarından Meltem AKÇAY tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum