Sürdürülebilir Yaşam İçin Neler Yapabiliriz?

    surdurulebilirlik

    Çevremizin ve doğamızın gün geçtikçe varlığının korunması oldukça önem kazandı. Peki daha uzun ömürlü ve temiz bir dünyayı gelecek nesillere bırakmak için bizler bireysel olarak neler yapabiliriz? Basit değişiklikler ile çevreyi korumak için detaylar yazıda! Tık, tık! 

     Çevremizin ve doğamızın gün geçtikçe varlığının korunması oldukça önem kazandı. Bireysel, toplumsal ve üretici tarafının bu konuda farklı ve bir bütün olarak geçmişten günümüze kadar değişimi sürmektedir. Yenilikçi politikalar ve uygulamalar ile bu konu üzerinde gelişmeler başlamış ve bu günlerde önemi gittikçe artmıştır. Dünyamızın tekliği ve doğada geri dönülemeyecek zararların var olabileceğini algılamamız ve bireysel olarak da bu bilinç ile hareket etmemiz büyük önem taşımaktadır. Kullandığımız ürünler, alışkanlıklarımız ve atıklarımızın geri dönüşümü gibi birçok konuda aslında bizler de farkında olmadan doğaya zarar verebiliyoruz. Peki daha uzun ömürlü ve temiz bir dünyayı gelecek nesillere bırakmak için neler yapabiliriz? İlk olarak bireysel tüketim davranışlarımıza odaklanmamız çok yardımcı olacaktır. Ne kadar az tüketirsek o kadar iyidir anlayışı ile gelin aşağıdaki en sık tükettiğimiz ürünler için neler yapabiliriz bir göz atalım.

     1.Fazla Eşyalar

      Evlerimizde bazen birçok kullanılmayan ve bir başkasının işine yarayabilecek ürünler bulunmaktadır. Bu ürünleri sevdiklerimize, ihtiyacı olanlara gönüllü olarak paylaştırabilir ya da mevcutta var olan 2. el satım uygulamaları aracılığı ile satarak yeniden her bir ürünün üretilmemesi için katkı sağlayabiliriz. Bu ürünlerin üretilmemesi doğanın kaynaklarının güvende olmasına yardımcı olacaktır.

    2. Kıyafetler 

      Birçok insanın dolabı farklı renkte kazak, pantolon ve diğer kıyafet çeşitleri ile doludur. VATEK Çevre Teknolojilerine (t.y) göre bir kot pantolon için 10800 litre su kullanılıyor ve bu pantolonların geri dönüşümü de hiç tahmin ettiğimiz kadar kolay değil. Düğmesi, fermuarı ve dikiş ipleri gibi küçük detaylarının tamamen sökülmesi ve benzeri çok fazla işleyişten geçmesi gerekmektedir.

      Her yeni bir kıyafet alırken birkaç kez gerçekten ihtiyacım var mı diye düşünmek eminim doğaya dokunmamız için bize ilham olacaktır.

      Ayrıca gerçekten ihtiyacımız olan durumlarda sürdürülebilirliği temel esaslarına alan mağazalardan alış-veriş yapmak veya 2.el ürünler almak çok daha avantajlı olacaktır.

     3.Plastik Atıklar: Pet şişe, Poşet, Diş Macunları

    Plastik atıkların dünyada ne kadar yer kapladığını sadece günlük hayattaki tüketim alışkanlıklarımıza bakarak değerlendirebiliriz.

    Marketlere ve pazarlara giderken bez çantalarımızı yanımıza alabiliriz. Evde biriktirdiğimiz bize fazla gelen tüm poşet ve bez çantaları pazar çalışanları ile paylaşarak daha az poşet tüketimine katkı sağlayabiliriz.

    Pet su şişelerimizi oldukça az kullanmak için cam veya su termoslarına geçebiliriz. Ayrıca pet şişelerin kapaklarını mavi kapak projeleri için kendisini ise geri dönüşüm atıkları için mutlaka toplamalıyız.

    Diş macunlarının tüplerinin ne kadar sık oluşan bir atık olduğu da aşikardır. Artık yeni nesil tablet diş macunları ile bu atık oranı minimize ediliyor. Sadece cam kapta olan tabletler ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. 

    4.Veri Kirliliği 

    Her şeyin dijitale taşındığı bu dönemde teknolojinin birçok yararını görmemize rağmen bazı negatif etkileri de mevcut. Her gün mailimize gelen indirim haberleri, son dakika haberleri ya da iş görüşmelerimiz aslında çevreye zarar veriyor. Berners Lee'nin (2021)"Her Şeyin Karbon İzi" kitabında normal bir mail, yaklaşık 0,3 gram CO2 salımı yapıyor. E-postaya büyük bir dosya eklendiğinde bu sayı 50 grama kadar çıkabiliyor. Büyük resmi görmemize yardımcı olabilecek bir araştırmayı daha paylaşmak istiyorum. Yazılım ve İnternet güvenliği firması McAfee'nin yaptığı araştırmaya göre spam gönderiminin yıllık maliyetinin ABD'de bulunan 2.1 milyon evin harcadığı elektrik enerjisine eşit olduğunu gösterdi.

    Bugün harekete geçmek için maillerimizi temizlemeye başlamak güzel bir adım olabilir!

    Bunlar temel tüketim alışkanlıklarımızda yapabileceğimiz birkaç değişim hareketiydi. Sizler de daha az tüketmeye dair hayatınızdaki birçok alanda değişiklik yapabilirsiniz. Bilincimizi bu konun detaylarına odaklayarak doğaya ve çevreye saygı duymayı, onları korumayı ve onlarsız olamayacağımızı benimsememiz gerekiyor. Çok geç olmadan bu yolculuğa sizde destek olun!

    Bu yazı CampusWin yazarlarından Sude Özen tarafından yazılmıştır. 

    Bu yazı CampusWIN Academy Orta Doğu Teknik Üniversitesi lideri ve mezunumuz Sude Özen tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Sude!

    Kaynakça

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.