Bilimin İncileri: Hatice Ferda Özgüzar

    Bilimin İncileri: Hatice Ferda Özgüzar Bilimin İncileri: Hatice Ferda Özgüzar

    Biyomedikal alanında doktora çalışmalarını yürütmekte olan Hatice Ferda Özgüzar ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisinin çalışmalarını, eğitim ve kariyer yolculuğunu, bizlere tavsiyelerini konuştuk. Kendisine paylaşımları için teşekkür ediyor, keyifli okumalar diliyoruz! 

     1) Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

    Lisans eğitimimi Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde gerçekleştirerek 2015 yılında mezun oldum. Yüksek lisans eğitimimi TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği bölümünde 2017 yılında tamamladıktan sonra, yine aynı departmanda doktora öğrenimime başladım. Şuan TÜBİTAK-2214A burs programından aldığım teşvik ile KU Leuven'de doktora tez çalışmalarıma devam etmekteyim.

     2) Kariyer yolculuğunuzu şekillendirmede en etkili faktörler neler oldu?

    Açıkçası kariyer planlaması için lisans hayatımın son yılında bazı farkındalıklar geliştirdim. Lisans eğitimim süresince gerçekleştirdiğim iki stajımda da hizmet sektörünün benim için doğru şık olmadığını keşfettim. Son yılımda, bitirme projem ile birlikte akademiye olan ilgimi fark ettim ve bu alanda uzmanlaşmak istediğime karar verdim. Dinamik bir çalışma ortamı sunduğu gibi, araştırma ve geliştirme noktasında sonu gelmeyen gelişmeler söz konusu. Bu alanda kariyerinizin ne kadar süreceği kesin olmadığı gibi, söz konusu süreçte ne kadar gelişeceğiniz de kesin değil. 

     3) Üniversite hayatınızda sizi en çok zorlayan konular nelerdi?

    Oldukça geniş kapsamlı olsa da ağırlıklı olarak tek bir bölümün dersleri esas alınarak geliştirilen eğitim programı. Aslında ilginiz ve ders içerikleri eşleşiyorsa oldukça şanslı olduğunuz bir okul ancak ortak nokta bulmakta ya da ilgi alanınız kapsamına yerleştirememekte sorun yaşıyorsanız maalesef yanlış adrestesiniz demektir. Ancak 2011-2015 yılları arası lisans eğitimi almış biri olarak, güzel günler geçirdiğimi ve alanında ilgili akademisyenlerden ders aldığımı rahatlıkla söyleyebilirim. 

     4) Sizi rol model olarak alacak öğrenciler için önerileriniz neler olur?

    Öncelikle rol model almamalarını tavsiye ederim, çünkü ben kariyerimi hayatımın ön planına yerleştirmiş bir karakterim şu ana dek. Ancak benimle hemfikir olan genç arkadaşlar için tek önerim pes etmemeleri olacaktır. Ne kadar çaba sarf ettiğinizden çok, sürekli çaba sarf etmenizin nihai olacağını düşünenlerdenim. Vazgeçmek günümüz şartlarında ve ülkemizde kolay farkındayım ancak, bilime katkıda bulanan her birey gibi uzun ve iniş çıkışlı bir yolda, kendinizi hayal ettiğiniz yerde bulmanız aslında bir hayal değil. Her şey mümkün gerekli irade ve çaba olması durumunda. 

     5) Tekrar 20 yaşınıza dönseniz neleri farklı yapardınız?

    Üniversite sıralama sonucuma göre bölüm tercihinde bulunmazdım kesinlikle. Her ne kadar oldukça keyif alarak lisans eğitimimi tamamlamış olsam da, bireyler en iyi oldukları işi yapmalılar ki gerçekten keyif aldıkları için katma değer miktarları da artabilsin. Şuan 20 yaşında olan genç arkadaşlar için ise, teknolojinin ve iletişimin bu kadar geliştiği ve kolaylaştığı günümüz koşullarında yurt dışı deneyimi kazanmak için harekete geçmenin tam sırası olduğu görüşündeyim. Kimsenin sizi sınırlandırmasına izin vermeyin, kendinizin bile. 

     6) Eğitim hayatınız boyunca sizin rol modelleriniz kimler oldu?

    Açıkçası rol model belirleyen bir karakter değilim. Herkesin kendine has bakış açısı ve algısı olduğunu düşündüğümden genel anlamda kendime odaklandım. Tabi ki gündemi takip ediyor, pek çok başarılı bilim insanının yayınlarını okuyorum ancak rol model almak konusunda belki Canan Dağdeviren'den bahsedebilirim. Başarılı kariyeri su götürmez olduğu gibi aslında kendisini fikrimce ön plana çıkaran nokta işine duyduğu sevgi ve en iyi yaptığı şeyi, işi haline getirerek bu süreçte keyif alması. Motivasyon konusunda herhangi bir problem yaşadığına inanmam mümkün değil.

    Bu noktada aslında kim olduğunuzdan daha önemlisi en iyi olduğunuz alanı işiniz haline getirmiş durumda mısınız bunun ayrımına varmak. 

    7) Bizlere önerebileceğiniz dizi, film, kitap tavsiyeleriniz nelerdir?

    Kitap konusunda tercihlerim genelde distopik- ütopik konu başlıkları olmakla birlikte; son yıllarda ön plana çıkan birkaç seriye dikkat çekebilirim. Aslında Alper Canıgüz kesinlikle keşfedilmesi gereken yazarlarımızdan, tavsiye ederim.

    Zaman Çarkı- Robert Jordan

    Yürüyen Kentler- Philip Reeve

    Dizi önerileri ise;

    Downton Abbey, Snowpiercer, Biohackers 

     8) Şu anki çalışma alanlarınızda geleceğe yönelik olarak fırsatların, gelişmelerin ne yönde olacağını düşünmektesiniz?

    Özellikle kişiselleştirilmiş tıp konusunda son derece yoğun ilgi oluşması ile birlikte biyomedikal mühendisliği çalışma alanı tıp bilimi ile oldukça entegre hale gelmiş durumda. Çalışma alanımı "yüzey modifikasyonu" şeklinde tanımlayabilirim. Farklı teknikler kullanarak çoğunlukla implant materyal yüzeylerde isteğe bağlı modifikasyonlar gerçekleştirerek uyumluluklarını geliştirmeyi amaçlıyorum. Günümüzde biyomalzemelerin kullanım sıklığı da göz önüne alınırsa bu alanda yapılan çalışma sayısını tahmin edebilirsiniz.

    İlerleyen dönemlerde hem bu alana yapılan yatırımın katlanarak artacağını hem de uluslararası projeler gerçekleştirmenin hiç de zor olmadığının daha da belirgin hale geleceğini düşünüyorum. Bu çalışmalar bir diğer yandan da uluslararası öğrenci mobilitesini artıracak ve daha donanımlı ve global anlamda sosyal bireyler kazandıracağını düşünmekteyim. 

     9) Kariyerini bu alanda şekillendirecek olan öğrencilerin hangi noktalarda kendilerini geliştirmelerini ve nelere yönlenmelerini tavsiye edersiniz?

    Eğer bu durumun farkına lisans eğitimleri sırasında varırlarsa, ilgilerini çeken alanda çalışmalar gerçekleştiren hocaları ile görüşüp, bir projeye/ekibe/laboratuvara dahil olmalarını öncelikli olarak tavsiye edebilirim. Özellikle yüksek lisans eğitimini yurtdışında gerçekleştirmek isteyen arkadaşlarımızı, diğer başvuru adaylarından ayıracak her bir parametre değerli olacaktır. Ayrıca kariyer anlamında olduğu gibi sosyal anlamda da kendilerini geliştirmeye önem vermeleri faydalarına olacaktır. İletişimin her geçen gün daha da ön plana çıkması ile, sosyal/kültürel gruplar, grup çalışması ya da etkinliklerinde aktif rol oynamak vb. birer avantaj olacaktır. 

     10) Çalışma alanınızın yurtdışı fırsatları konusunda bilgi verebilir misiniz? Mesleki ilerleme noktasında katkı sunacağını düşünüyor musunuz?

    Malzeme bilimi ve klinik uygulamalara uyarlanması oldukça yoğun olarak çalışılan konu başlıklarından biri. Hemen hemen her üniversitede bu bölümlerle karşılaşabilirsiniz. Yurtdışı tecrübe edinmenin kariyer ölçeğinde olduğu gibi sosyal ve entelektüel ölçeklerde de pek çok kazanım sağlayacağı barizdir. Benim senaryomda temel amaç uzun süreli yurtdışı deneyimi ile vizyonumu genişletmek, özellikle bilgimin sınırlı olduğu alanlara yoğunlaşarak sınırlarımı zorlamak ve mümkünse eser miktarda dünyayı görmek olarak maddelendirilebilir. Tabi bir de bu maddeleri bir sponsor varlığında geliştirmek, oldukça motive edici. Çalışmalarımı tamamlamam ile birlikte Türkiye'ye dönerek doktora eğitimimi sonlandırmayı planlamaktayım. Böylelikle sonrasında yurtdışı maceralarına yenilerini mi eklemek isterim yoksa Türkiye'de yerleşik hayata mı geçerim bilemiyorum. Ancak her koşulda, tanıdığım, ortak çalışmalar gerçekleştirdiğim insanlar ile bir şekilde yurtdışı irtibatı kurmuş ve proje/ortak yayın vb. ihtimallerin önünü açmış bulunuyorum. 

    Bu yazı CampusWIN Academy Bahçeşehir Üniversitesi lideri ve mezunumuz Meltem Akçay tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Meltem!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.