Endüstri Mühendisi Olmaya Hazırım!

    guilherme-cunha-222337-unsplash

    Yazımızda bir Endüstri Mühendisinden 'Endüstri Mühendisi ne iş yapar?' sorusuna cevap bulacak, 21. yüzyılın getirdiği meslek 'çokluğu'nun yol açtığı kafa karışıklığını gidermek için bir adım atacaksın.

    21. yüzyıl teknolojisinin beraberinde getirdiği bir gerçek var; Çokluk. Evimize alışveriş yaparken markette karşılaştığımız çokluktan tutun da meslek seçimine kadar… Sürekli olarak gelişen dünyamızda her gün yeni bir meslek ortaya çıkıyor veya okuduğu bölümle ilgili bir iş yapmayan bir sürü rol model doğuyor. Bu gelişmeleri takip eden biz öğrenciler ise kendimizi soru işaretleriyle savaşırken buluyoruz. Peki meslekleri nasıl tanıyabiliriz?


    Bir Adet Zeynep Bir Adet Melis

    Koç Üniversitesi üçüncü sınıf psikoloji öğrencisiyim. Bu yola klinik psikolog olmak için çıktım. Fakat gel gör ki Koç'ta geçirdiğim iki sene boyunca klinik psikolojiyle alakalı hiçbir şey yapmadım. Aksine birçok alt dalı olan psikolojinin başta endüstriyel psikoloji olmak üzere; gelişim, bilişsel ve daha bir sürü alanda çalışmalara katıldım. Ve sonuç… Sanırım başlangıç noktamdan daha geride, bir karmaşa bulutunun içindeyim. Neyse ki daha önümde beni farklı yerlere sürükleyecek yaklaşık iki yılım var. Ancak işler Melis içinse biraz farklı. Çok yakın bir arkadaşım olan Melis, Koç Üniversitesi'nde son sınıf. Bir yandan ekonomi-endüstri mühendisliği ana dallarını tamamlarken bir yandan da medya ve görsel sanatlar bölümüyle yandal yapıyor. Mezun olma telaşı ve gelecek kaygısının buluşup yoğunlaştığı, zamanın hızla aktığı bu dönemde Melis'e bir el uzatıp yükünü hafifletebileceğimi düşündüm. Nasıl mı? Evet, belki ailemde psikoloji okuyup benim kafa karışıklığımı giderecek birileri yok ama endüstri mühendisliği okumuş bir babam var. Ben de dedim ki "Neden benim babam Melis'e yardımcı olmasın?". Bu yüzden de babamla bir röportaj yapmaya karar verdim. Röportaj dediysem öyle profesyonel bir diyalog beklemeyin, yalnızca bir baba-kız sohbeti.


    Baba Sen Ne Yapıyorsun?


     1. İlk olarak bize biraz kendinden bahset. 

    Ben Cengiz Taş, 1966 yılında Bursa'da doğdum. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra iş yaşamıma 1989 yılında Kordsa'da Yatırım Planlama Mühendisi olarak başladım. 1991 yılında Ak-Al Tekstil Sanayii A.Ş.'ye katıldım ve sırasıyla; Bütçe Uzmanı, Bütçe Şefi, Bütçe Müdürü, Üretim Koordinatörü ve Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, 2004-2011 yılları arasında Genel Müdür olarak görev yaptım. 2011 yılından bu yana Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım.

    2. Niye endüstri mühendisliği?

    Ben önce üniversite seçtim sonra mühendislik fakültesini daha sonra endüstri mühendisliğini seçtim. Bunun ana nedeni endüstri mühendislerinin çalışma hayatının her alanında kendine yer bulabilmesiydi. 

    3. Endüstri mühendisi ne yapar?

    Verimlilik, optimum çözüm ve problem çözme konuları üzerinde çalışır.

    4. Yeni mezun arkadaşlara önerilerin neler?

    Ne iş yaparsanız yapın kendinizi o işin sahibi olarak görün, çalışkan ve dürüst olun. Sabırlı olun. Azmedin. Bütün bunların sonucunda mutlaka başarılı olursunuz. 

    5. Peki, bir endüstri mühendisi mezunu olarak bu serüvenine baştan başlayabilsen herhangi bir değişiklik yapar mıydın? Bu yolculuğunda seni en çok ne zorladı?

    Baştan başlasaydım, başlangıç yıllarında mutlaka 2-3 yıllık bir yurtdışında yaşam tecrübesi çok iyi olurdu. Bu yolculukta beni en çok zorlayan, bir önceki soruda belirttiğim başarının anahtarlarından biri olan sabırlı olmaktı.

    Yeni mezun ve mezun adayı arkadaşlarım, iş hayatına hazır mıyız?

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Zeynep Taş tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.