Endüstri Mühendisliği Eğitimi Neleri Kapsar?

    Endüstri Mühendisliği Eğitimi Neleri Kapsar?

    Bir Endüstri Mühendisinin aldığı derslerden yola çıkarak endüstri mühendisliği eğitiminin kapsamını hep birlikte inceleyelim!

    Merhabalar! Öncelikle kendimi tanıtmalıyım; ben Selin. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim ve bu sene 2. sınıfı bitirdim. Kısaca tanımlamak gerekirse; endüstri mühendisliği, üretim ve servis sistemlerinin daha verimli, düşük maliyetli ve daha az hatalı çalışmaları için çeşitli bilimsel yöntemler geliştirir ve uygular.

    4 yıl boyunca seni nasıl bir süreç bekliyor?

    Farklı üniversitelerin programlarını incelediğinde derslerin yıllara dağılımının küçük farklılıklar gösterdiğini görebilirsin. Fakat genel olarak ilk yıl temel bilimler, ikinci yıl temel mühendislik bilimleri, üçüncü yıl endüstri mühendisliği meslek dersleri, son sene ise meslek derslerine devam, uzmanlaşma dersleri ve kapsamlı bir proje ile karşılaşacağını söyleyebilirim. Temel bilimlerden matematik, fizik ve kimyayı göreceksin, daha sonra bir bakacaksın ki diğerlerinin sonuna gelmişken matematik hep seninle olacak. Bu yüzden matematik mi fizik mi sorusuna matematik cevabını veriyorsan doğru yerdesin diyebilirim. Çünkü daha sonra göreceğin olasılık, istatistik ve birçok derste matematikle içli dışlı oluyorsun.

    Temel bölüm dersleri nelerdir?

    İkinci sınıfa geçtiğinde "yöneylem araştırma (operations research)" dersiyle artık endüstri mühendisi ne iş yapar sorusuna verebilecek sağlam bir cevabın var. Çünkü bu ders bölümün can alıcı derslerinden biri ve genelde 1 ve 2 olarak bölünerek sırasıyla işlenir. Bu dersi aldığında bölümün anahtar kelimeleri optimizasyon ve verimlilik konularına bir adım atmış olacaksın. Diğer temel derslere ise "sistem benzetimi, tesis ve tasarım planlama, mühendislik ekonomisi, tedarik zinciri yönetimi" örnek verilebilir. Tabi bu gibi bölüm derslerine hazırlık niteliğinde göreceğin istatistik ve olasılık derslerini unutmamak gerek.

    Her mühendislikten biraz biraz mı?

    "Endüstri mühendisinin uzmanlık alanı yoktur, her şeyden biraz anlar" anlayışı sanırım gördüğümüz derslerin çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Ama YANLIŞ! Uzmanlık alanımız var; model kurma ve kullanma. Sadece başta tanımladığım uzmanlık alanımıza ulaşabilmek için Bilgisayar Mühendisliğinden programlama, Makine Mühendisliğinden malzeme, Ekonomi bölümünden mikro ve makroekonomi ve İşletme bölümünden muhasebe dersleri alıyoruz. Diğer mühendisliklerden ayrılan yönü ise çok geniş bir uygulama alanı olmasıdır. Hazır bu çeşitliliğe değinmişken söylemeliyim ki, bu bölümün bir güzel yönü de bu çeşitliliği görerek en sevdiğin alanda kendini geliştirebilmen olacak. Benim de Endüstri Mühendisliğini seçme nedenlerimden biri!

    Uzmanlaşma dersi olarak ne seçebilirim?

    Genelde 4. sınıfta alacağın uzmanlaşma dersleri birçok farklı alanda olabilir. Kalite kontrol, ergonomi, modelleme, simülasyon, veri analizi bu derslerini örnek olarak verebilirim.

    Kısaca endüstri mühendisliği eğitiminin kapsamından bahsettim, detaylı bilgi için üniversitelerin endüstri mühendisliği sayfasından ders açıklamalarını okumanı tavsiye ederim. Kendi üniversitemin linki burada;

    Umarım yararlı olmuştur! 

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Selin Ekim tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.