Endüstri Mühendisliği Bölümünde Son Sınıf Serüveni

    Endüstri Mühendisliği Bölümünde Son Sınıf Serüveni

    Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi, deneyimlerini seninle paylaştı. Yazıyı okumaya devam et!

    Üniversite biterken kafada soru işaretleri oluşuyorsa mı korkmak gerek, oluşmuyorsa mı? Soru işaretleri kaygıya mı dayalı, emin adım atılması için sorulmuş sorular mı başta bunları belirlemek lazım. Üniversite bitiyor... Yaklaşık 4 sene boyunca eğitimini aldığın endüstri mühendisliği mesleğine son adım kep atmak! Peki bu son sınıf endüstri mühendisleri kep atmaya adım adım yaklaşırken son adımlarında ne yapıyor? 

    Karar Ver!

    Son sınıf bir endüstri mühendisi öncelikle akademik, özel veya kamu alanlarından hangisinde çalışmak istiyor, bunu belirlemelidir. Bunu ancak geçtiği senelerde ilgisini çeken dersler, yaşadığı staj deneyimleri veya edindiği görevler neticesinde belirleyebilir. Eğer bir sorumluluk edinmeyip bu konuyu düşünmediysen hiçbir şey için geç değil! Çoğunlukla 4.Sınıf ikinci dönem ders yoğunluğu azaldığı için bir staj veya projede yer alarak hem zaman yönetimi yapabilir hem de yeni deneyimler yaşayabilirsin.

    Yüksek mi Lisans?

    "Ee okul bitiyor? İşe mi gireceksin yüksek lisans mı yapacaksın?" sorusu her 4. sınıf öğrencisini düşündüren bir sorudur. Bu soruya cevap için ön hazırlık yapmalısın. Öğretmenlerinden, ailenden destek alabilir veya profesyonel kişilere danışabilirsin ama öncelikli olarak hangi alanda çalışacağına karar vermelisin. 

    Akademik alanda bir kariyer için tezli yüksek lisans programlarını araştırmalısın. Hem iş dünyasına atılırken hem de yüksek lisans yapmak mümkün olabilir. Bu konuda üniversitelerin sağladığı fırsatlara bakabilirsin. Yüksek lisans konunu iyi belirlemen gerek.

    Alanını Belirle!

    Endüstri mühendisleri analitik zeka, sosyal yetenekler ve okurken edindiği birçok tecrübeyi kullanarak çeşitli alanlarda istihdam sağlar. Endüstri mühendisliği öğrencileri eğitim öğretim süresi boyunca aldığı Production Planning, Quality Management, Project Management ve birçok zorunlu ders ile seçmeli dersler almaktadır. Bu derslerin bazıları çok ilgini çekebilir, böylelikle çalışmak istediğin alanı belirleyebilirsin.

    Alanını belirlerken, öğrenciyken yaptığın stajların ve aldığın sorumlulukların da katkısı büyüktür. Zorunlu üretim stajını tamamladığında o alanı sevebilir ve üretim alanına yönelebilirsin. Öğrenci kulübünde kurumlar ile iletişim alanında yeteneklerini keşfetmiş olabilir ve şirketlerin insan kaynakları veya kurumsal iletişim alanında kariyer hedefleyebilirsin. Ya da neden sen de bir akademisyen olmayasın?

    Sadece İş için İş Başvurusu Yapılmaz!

    Son adımda bir endüstri mühendisinin yaşadığı en büyük kaygı "4 senelik emeklerimin neticesini alabilecek ve kendime uygun bir iş bulabilecek miyim?"dır. Bu kaygıyı yenebilmek için öncelikle 4 sene boyunca yaptıklarını anlaşılır ve sade bir özgeçmişe aktarmalısın. Daha sonra karar verdiğin alana yönelik kariyer fırsatlarını araştırmalısın. Örneğin Ar-Ge alanında kariyer hedefliyorsan sırf iş başvurusu yapmış olmak için insan kaynakları departmanına başvurusu yapmamalısın. Özelikle benzer alanlar olmayan ve aynı şirketlerdeki ilan başvurularında buna dikkat etmelisin. Başvurularda tutarlı ve kararlı olmalısın. Akademik alanda ilerlemek istiyorsan öğretmenlerinle sene sonu gelmeden fikirlerini paylaşmalısın. Bazen referans mektuplarına ihtiyacın olabilir, okul bitmeden gerekli yerlerden ricalarda bulunmalısın.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Nadide Sema Özsayan, 1996 yılında Karaman'da dünyaya geldi. 2014 senesinde Piri Reis Üniversitesi Makine Mühendisliğine başladı, daha sonra bir hayalini gerçekleştirerek Bahçeşehir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne geçiş yaptı. Şu anda BinYaprak İçerik Pazarlama Stajyeri olan Nadide, aynı zamanda Bir Konu Bir Konuk, Future’s CEO, Endless Abroad, Simurg Derneği, Öğrenim Tasarımları ekiplerinde dijital pazarlama ve organizasyon alanlarında aktif olarak görev almaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.