Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

    Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

    Gelecekte hangi mesleğe ihtiyaç var, bizi hangi trendler bekliyor, işe alımlar nasıl olacak sorularının cevabı burada. Gelecek hızla geliyor, hazır mısın?

    Teknolojinin ve internetin yaşamlarımızı çok hızlandırdığı günümüzde; iş tanımları, iş yapma şekilleri, iş süreçleri, finansman modelleri, çalışma yerleri ve meslekler bundan 20 sene öncesi ile karşılaştırıldığında belirgin değişiklikler göstermektedir. 

    Günümüzde, akıllı bir telefonu ve dizüstü bir bilgisayarı olan herkes; internete erişebildiği yerde çalışabilmektedir. Mobilite; sınır olmaksızın erişimin mümkün olmasını sağlamaktadır. Herkesin kendi odalarında çalıştığı dönemler, yerini açık ofislere, daha sonra da "home office" dediğimiz evden çalışma yöntemine bırakmıştır. Son zamanlarda, "Starbucks, Gloria Jeans" gibi kahve dükkanları internete erişimin serbest ve ücretsiz olması nedeni ile çalışanların gözdesi durumundadır.

    Geleceğin işe alımları

    Geleceğin işe alımlarında, kişisel özellikler, yaratıcı ve farklı olmak, teknoloji algı ve kullanımı gelişmiş olmak, multidisipliner düşünmek ve uygulamak, yabancı dil bilmek gibi özellikler ön planda tutulacaktır. Gelecekte; okul diplomasının nereden alındığından çok, kişinin edindiği bilgileri kullanma becerileri sorgulanacağı söylenebilir. Yakın gelecekte iyi bir iş peşinde olan adaylarda aranacak olan becerileri; kritik düşünme ve problem çözme yeteneği, yaratıcılık, dijital okuryazarlık ve girişimcilik olarak özetleyebiliriz. 

    Teknolojinin bizleri getirdiği noktada, meslek tanımlarının ve eğitimlerinin değişmesi kaçınılmazdır. Aldığımız sertifikalar, yaptığımız stajlar ve networkümüz işe girişte bizi ön plana çıkaracak özellikler olacaktır. Artan ortalama ömür döngüsü, sürekli eğitimin önünü açacak, Coursera, EdX gibi eğitim siteleri, online eğitim popülerleşmesine yol açacaktır. 

    Önümüzdeki 10 sene içinde bugün var olan 2 milyar işin robotlar tarafından yapılacağı uzmanlar tarafından söyleniyor. Bu durumda, özellikle ulaşım, lojistik ve hizmet sektöründe çalışanların bu süreçte mutlaka yeni yetenekler, yeni beceriler kazanması gerekecek. 

    Bununla birlikte; yöneticilik işinin her çağda gözde meslek olarak kalacağını söylemeliyim. 10 sene önce hayatımızda olmayan yüzlerce işin bugün revaçta olması, gelişen trendlere bakarak önümüzdeki 10 senede bugün telaffuz etmediğimiz yüzlerce işin gerçek olacağını düşündürüyor.

    Gelecekte hangi meslekler dikkat çekecek?

    1. Dijital Mimar: Reklamcılar ve pazarlamacıların mallarını satabileceği sanal yapılar tasarlarlar. 
    2. Atık Veri Temizleyiciler: Veri atıklarını usulünce ve sorumlu bir şekilde ortadan kaldırırlar. 
    3. Yaşlılara Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı: Yaşlılara holistik ve kişiselleştirilmiş bakım vermek üzere uzmanlaşmışlardır. 
    4. İklim Kontrolörü: İklim olaylarını yönetir ve değiştirirler. 
    5. Avatar Yöneticisi: Sanal kişilikler için hologramlar tasarlar ve yönetir. 
    6. Organ Mühendisleri: Vücuda nakil için vücut parçaları ve organlar geliştirir. 
    7. Nano-medikalci: Uzaktan sağlık izlemi ve otomatik ilaç salınımı için çok ufak implantlar üretir. 
    8. Dikey Çiftçiler: Arazi darlığı nedeni ile tarımı yüksek yapılarda yapan çiftçiler. 
    9. Çocuk Tasarımcıları: Ebeveynlerin beklentilerine yönelik genetik tasarım yaparlar. 
    10. Değişim Yöneticiliği: Güncel operasyon sürerken, kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları (insan, teknoloji, ürün, hizmet, süreç, paydaş, iletişim vb. tüm unsurlar) uz görüp, planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp, tedarik etmekle uğraşacaklar. 
    11. Robotik Sorunlar Avukatlığı: Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman Avukatlar olacak. 
    12. 5 duyu Reklam Tasarımcılığı: Yapay zeka ile koku almak, dokunuş hissetmek vb. duygular da uzaklara iletilebilecek. 5 duyuyu hissettirebilecek teknoloji ile sunulan reklam spotlarının tasarımcılığı en popüler, yaratıcılık gerektiren alanlardan olacak. 
    13. Alternatif Besin Mühendisliği: Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. 
    14. Rüya Gerçekleştiriciler: Özel donanım ve yazılımlarla talebe göre rüyalar tasarlayacaklar.

    Hangi meslek grubunda olursak olalım, gelecekte işe yaptığımız katma değer ölçülebilir en önemli becerimiz olacaktır. Kariyer planlamamızı geleceğin ihtiyaçlarına uygun yapmakta fayda var!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Cenk Tezcan tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.