Hayatta bir kırılma noktası gelmiş, ya bir bebek girmiş hayatımıza, ya biraz nefes almak istemiş ya da başka sorumluluklar önceliklendirilmiş ve işten ayrılmışız. Aradan vakit geçmiş ve tekrar işe dönmeyi düşünmüşüz. Peki ya sonra?
İşten ayrılmışsınız, aradan vakit geçmiş – 1, 2 ve hatta belki daha da çok sene… İçimizdeki "Acaba dönsem mi?" soruları minik kıpırtılardan güçlü bir isteğe dönüşmüş durumda. Ancak uzağız bir süredir ve nereden başlayacağımızı bile bilmiyoruz. Hatta belki ne iş yapmak istediğimizden bile tam emin değiliz. Araftayız. Verebileceğimiz çok şey var dünyaya, ama biraz saklı kalmış…
YenidenBiz işte bu değerli hazineleri gün ışığına çıkarmak için kurulmuş bir dernek. Amacımız hazinelerin önce içsel bir yolculuğa çıkıp tam olarak ne yaparak ve nasıl işe dönmek istediklerini bulmalarına yardım etmek, sonra da o yolculukta onlara gerekli desteği sağlamak.
Püf noktalarını 3 ana başlıkta özetleyelim.
• Tam olarak ne yapmak istediğinizi biliyorsanız bu zihinsel adımı daha rahat geçmek mümkün olabilir. Yine de tavsiyemiz oturup yetkinliklerinizin üzerinden geçmeniz ve sizin için en doğru olacak işler konusunda kafa yormanız. Güçlü yönleriniz neler ? Hangi fonksiyonel teknik bilgilere sahipsiniz? Ekip yönetmeyi seviyor musunuz yoksa daha yalnız çalışan insanlardan mısınız?
Sorulabilecek onlarca soru var..
• Eğer biraz daha içsel bir yolculuk yapmak isterseniz, bu süreçte alınan koçluk ve / veya mentorluğun çok faydalı olduğunu gördük. Bir koç veya mentorla çalışmak, bazen düşündüğümüz ama kendi kendimize tam da anlam veremediğimiz ya da hiç düşünmediğimiz şeylerin ortaya çıkmasını sağlıyor ve yönümüzü belirlemede çok yardımcı oluyor. Örneğin, başta finans müdürü olacağım diye yola çıkan Yasemin'in girişimci olması ya da uluslararası şirketlerde özellikle teknoloji alanında satış yapacağım diye yola çıkan Fulya'nın Türkiye'nin en büyük STK'larından birinde kaynak geliştirme yöneticisi olması gibi…
• Bir de bu dönemde en kritik konu hep aktif kalmak. Yani bir şekilde ev dışındaki hayata dokunabileceğimiz ortamlar yaratmak. Bir STK'da gönüllü çalışmak olabilir, ya da freelance şirketlere 2-3 saat de olsa hizmet vermek gibi. Bir şekilde o döngünün içinde kalmak hem kapı açıyor, hem farklı şeyler düşündürtüyor hem de işe alan şirketlerin gözünde değer artırıyor.
• Bu aşamayı bitirdiğimizde aslında nasıl bir yol çizileceği az çok ortaya çıkmış oluyor.
Ve işte bir mülakat aldınız: Hazırlanarak gitmek çok önemli. Arkadaşlarınızdan veya bir İK danışmanından sizinle bir örnek mülakat yapmasını isteyebilirsiniz. Özellikle neden işe ara verdiğinizi, o dönemde ne yaptığınızı ve şimdi neden ve nasıl dönmek istediğinizi doğru ifade etmek çok kritik.
Mutlu sona ulaştık – artık sevdiğimiz bir işimiz var. İlk 90 gün çok önemli; Michael Watkins'in "First 90 Days" kitabını okuyun. CEO'lar için yazılmış olsa da herkes için faydalı. İlk zamanlar zorlanılabilir ama biz kadınlar dayanıklıyızdır, dayanın! Bir süre sonra işler yoluna girmeye başlayacak.
İşte o zaman da geri vermek gerek. Yani geçtiğimiz bu süreci ve başarı hikayemizi başkalarıyla paylaşmak – ki yolun başındakiler de motive olsun, kararlılık ve dirençle bu yolculuga çıksınlar. Onlar da güzel bir hikaye yazsınlar, sizin yazdığınız gibi!
Yazan: Ayşe Güçlü Onur
Onlar YenidenBiz’in adaylarından, destekçilerinden. Sizler için anlattılar çünkü biliyorlar ki sizler de kariyerinize devam etmekle ilgili benzer şeyler hissediyor, deneyimliyor ve bir çıkış noktası arıyorsunuz. Hikâyelerini sizlere umut ve yol gösterici olabilmek için paylaştılar.
Onlar YenidenBiz’in adaylarından, destekçilerinden. Sizler için anlattılar çünkü biliyorlar ki sizler de kariyerinize devam etmekle ilgili benzer şeyler hissediyor, deneyimliyor ve bir çıkış noktası arıyorsunuz. Hikâyelerini sizlere umut ve yol gösterici olabilmek için paylaştılar.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum