İşe Geri Dönenler İçin 9 Adımda Etkin CV Hazırlama Rehberi

    İşe Geri Dönenler İçin 9 Adımda Etkin CV Hazırlama Rehberi

    Uzun bir ara verip işe geri dönme kararı aldıysan, nasıl bir dönüş yaparım, bunun için nasıl bir CV hazırlarım diye soruyorsan, okumaya devam et.

    Cesaretin, kararlılığın ve kendine olan inancından dolayı öncelikle seni tebrik ediyorum ve hemen bilgisayarlarının başına geçmeni rica ediyorum. Çünkü bugün, burada, öz geçmişini hazırlamaya başlıyoruz. Çok kolay olacak, bu süreçte neler yazacağım diye dertlenip düşünme, çünkü hazırlamış olduğum hap niteliğindeki Etkin CV Oluşturma Rehberiyle bir çırpıda işverenlerin dikkatini çekecek sunumu hazırlayacaksın. Hadi bakalım sıva kolları! 

    Öz geçmiş şablonunun niteliğine karar ver

    Öz geçmişi okuyan kişilerin yoğun tempoda çalıştığını düşünerek sade bir CV hazırlamanı öneririm. Öncelikle her bilgisayarda olan yazı fontlarından Arial, Tahoma ve Times New Roman kullanabilirsin. İnternet ortamında yer alan şablonlardan uzak dur. Kendini yazıyorsun, dilin buna uygun olsun. Başlıkları kalın ve daha büyük font ile, tarihleri italik ve daha küçük font ile, içerik kısmını düz ve tarihle aynı büyüklüğü seçerek yazarsan öz geçmişin bölümleri bir bütünlük sağlayacaktır.

    Microsoft Word programında çalışabileceğin gibi, eğer mümkünse CV'ni PDF formatına dönüştürüp göndermeni öneririm. Böylelikle farklı bilgisayar ortamlarında okunamama gibi bir riski ortadan kaldırmış oluyorsun. Öz geçmişinin sağ üst köşesinde vesikalık fotoğraf, sol tarafında ise sırasıyla kişisel bilgilerin ve iletişim bilgilerin, amacın, iş tecrübelerin, eğitim geçmişin, diğer yetenek ve deneyimlerine ait bilgiler ile referansların yer almalı. Unutma; kopya olmayan, özgün, sade ve iki sayfayı geçmeyen sunumlar diğerleri arasından sıyrılmanı ve öncelikli konumuna alınmanı sağlayacaktır. 

    Öz geçmişine ön sayfa hazırla

    Öz geçmişin hayatında ne zaman, nerede neler yaptığını kronolojik olarak sıralayacağın bir cep kitabıdır. Peki sen önüne sunulan binlerce kitap arasından zevkinize uyan kitabı nasıl seçersin? Kitabın iç sayfalarındaki tanıtım yazısı ya da arka kapaktaki o küçücük paragrafı okuyarak izlenim sahibi olursun, değil mi? Sonrasında belki ara sayfalara göz gezdirip yazanın üslubuna dikkat edersin. Bunlardan edindiğin etkiyle kitabı da almaya karar verirsin. İşte öz geçmişlerin ön sayfaları da, işveren üzerinde, aynı o kitabın arka kapağı gibi, senin hakkında bir izlenim oluşturacak, kısacası sana olan talebi arttıracaktır.

    Öyleyse ön sayfayı nasıl hazırlayalım? Ön vitrinin ya da ön kapağın olan bu yazı aslında iş başvurusu yaptığın firmaya yönelik bir mektuptur. Bu nedenle mutlaka hitap edeceğin bir isme ya da bu yoksa ilgili firmanın departmanına hitaben başla yazına. Yazın sade ve anlaşılır olsun, en fazla 20 saniyede okunabilecek bir paragraftan oluşsun. Kariyer hedeflerini ve başvurduğun pozisyonu neden istediğini heyecanlı ve hevesle anlattığın bir kapak yazısı enerjini işverene geçirecektir. 

    Kişisel bilgilerini ekle

    Öz geçmişte fotoğraf ciddiyetini ifade eder. İşveren olsan, bakımlı ve düzgün giyimli birini mi yoksa saçı başı dağınık, yataktan yeni kalkmış gibi görünen biriyle mi görüşme yapmak isterdin? Ne olursa olsun, temiz gömlek ve sade makyajlı bir vesikalık fotoğraf duruşunu ifade edecektir.

    İletişim bilgilerini de ekleyeceğin kişisel bilgiler bölümünde isim ve soy ismin, sana ulaşabilecekleri telefon numarası, ikamet ettiğin adres ve mail adresin bulunmalı. Yalnız e-posta adresin ciddi ve kurumsal bir görünüme sahip olmalı. Örneğin Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. gibi bir adres dezavantajlı olacaktır. Bu nedenle kendi isim ve soy ismini içeren ve yahoo veya gmail uzantılı bir mail adresi daha uygun olacaktır. 

    Öz geçmişinde amacını belirt

    Artık öz geçmiş hazırlama noktasındaysan, iki soruya net cevaplar vermelisin. Birincisi, daha önceki uzmanlığın üzerine bir iş arayışı içinde misin yoksa farklı bir sektörde mi çalışmak istiyorsun? İkincisi mesleğini tam zamanlı, part-time ya da freelance olarak mı yapacaksın? Cevapların doğrultusunda iş hayatındaki amacını belirten net bir cümleyi kişisel bilgiler bölümünün altına yaz. İş başvurusu yapacağın her firma için amacını yenileyebilirsin. 

    İş ve eğitim tecrübelerini sırala

    İş tecrübelerini güncel olandan başlayarak tarihsel kronolojiyle, işe giriş ve çıkış tarihlerini belirterek sıralayabilirsin. Başvurmuş olduğun işe uygun olan tecrübelerin göstermen sana avantaj sağlayacaktır. Mesleğinde gerçekleştirdiğin projeler varsa bunlardan bahsetmek pozisyona uygunluğunu gösterecektir. Eğitim tecrübelerinde de yine güncel bir kronolojiyle, lisenize kadar yazabilirsin. Yurtdışı eğitimlerin, işten ayrı olduğun süre boyunca aldığın kurslar, atölyeler, master programlarını eğitim sıralamana eklemeyi unutma. Tabi ki bu atölyeler veya katıldığın eğitim programları başvurmuş olduğun ya da kariyer yapmak istediğin alanla ilgili olmalı.

    Yabancı dil eğitimi ve bilgisayar bilgisi önemli

    Yabancı dil bilmek, iş hayatında büyük bir avantaj. Ara verdiğin dönemde kendini bu konuda eksik buluyorsan, mutlaka dilini geliştirmek için eğitimi kabul gören kültür derneklerinin derslerine katıl. Yabancı Dil Eğitimi bölümüne hangi dilleri biliyorsan yazabilirsin. En iyi bildiğinden başlayarak bir sıralama yap. Konuşma, yazma ve okuma başlıkları altında "ileri" veya "iyi" seviyede olduklarını belirt. Böylelikle CV'ni inceleyen kişi eğitim durumunu kolaylıkla anlayacaktır. Ayrıca bu dillerde TOEFL veya Cambridge sınavlarına girip aldığın derecelendirmeyi de öz geçmişe eklemen, CV'nin daha başarılı durmasını sağlayacaktır. Diyelim ki İspanyolcan da var ama bilgin iyi seviyesinden daha çok zayıfa doğru. Bunu, işveren seni mülakata davet ettiğinde iş görüşmesi esnasında küçük bir bilgi olarak, ilgin olduğundan, kulak aşinalığından bahsederek ifade edebilirsiniz. Ama öz geçmişinde her zaman kuvvetli olduğun yetenekleri sıralamaya özen göster.

    Bilgisayar programlarını bilmek artık iş hayatında bir zorunluluk. Eğitim hayatında bile program kullanmadan mezun olamıyorsan, iş hayatında bilgisayar programları konusunda kendini sürekli yenilemelisin. İşten ayrı kaldığın sürede mutlaka mesleğinde gerekli programları takip et, gerekiyorsa kurslara giderek kendini geliştir. Diyelim ki merakın vardı, photoshop programı öğrendin. Ofis programları ile ilgili bilgi yetkinliği istenen bir işe başvuruyorsan, photoshop kullanabildiğini belirtmek sana avantaj sağlamayacaktır. Önemli olan öz geçmişini, işverenin aradığı kriterleri hemen bulacağı şekilde sunmaktır. 

    Referans bilgisi avantaj sağlar

    Referans vermek büyük önem taşır. İşten ayrı olduğun dönemde eski iş arkadaşlarınla irtibatını kesme. Çünkü onların arasından referans vermek isteyecek olanlar çıkacaktır. Öz geçmişte bu kişilerin çalıştığı şirketleri, unvan ve iletişim bilgilerini sırala.

    Ara verdiğin dönemde gönüllü olarak yaptığın işlerde veya mesleğine yönelik katıldığın eğitim etkinliklerinde tanıdığın akademisyenlerin referansları da sana avantaj sağlayacaktır. Elbette bu kişilerin izni ve bilgisi olmadan onları öz geçmişine ekleme, işveren onları aradığında yanlış izlenim verecek cevaplar almasını istemezsin, değil mi? 

    Hobilerinden bahset

    Hobilerin başvurduğun işle ilgili olursa büyük avantaj sağlayacaktır. Tabi ki başka konuları da merak ediyor olabilirsin doğal olarak. Hobinin konusunu belirtmek, işverenin hakkında ufak detaylar yakalamasını sağlayacaktır. Artık sinema, tarih, yemek diye hobi yazmak rafa kalktı. Hele kitap okumak hobi sayılmıyor. Bunu zaten yapıyor olmamız bekleniyor. Öyleyse bu bölüme ne yazabilirsin? Örneğin pastacılıkla ilgilendiğini, bunun için gittiğin atölyeleri ve bu konuda yaptıklarını anlatan, üç cümleyi geçmeyen kısacık bir paragraf yazmanızı öneririm. Ya da spor fotoğrafçılığıyla ilgileniyorsundur. Öyleyse gittiğin atölye, katıldığın sergiler, varsa kazandığın yarışmalar ile spesifik olarak üzerine çalıştığın çekim tekniklerinden bahsetmek avantaj sağlayacaktır. 

    CV'ni her iş başvurunda revize et

    Minik ama unutmaman gereken bir kuraldan daha bahsetmeliyim. Her başvurduğun pozisyon ya da iş alternatifleri için öz geçmişini yeniden değerlendirip gereken noktalarda revize etmelisin. Böylece işe olan uygunluğunu sunan bir hazırlık yapmak seni farklı kılacaktır. 

    İş hayatına ara verdikten sonra, dokuz adımda hazırlamış olduğun sana özel "niş" öz geçmişinle artık sahalara dönmeye hazırsın! 

    Her zaman ne derim: Başlamak yolun yarısı, sonuna ne kaldı ki, vazgeçme, erteleme... 

    Yazan: Berrin Aslı Kuray

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Onlar YenidenBiz’in adaylarından, destekçilerinden. Sizler için anlattılar çünkü biliyorlar ki sizler de kariyerinize devam etmekle ilgili benzer şeyler hissediyor, deneyimliyor ve bir çıkış noktası arıyorsunuz. Hikâyelerini sizlere umut ve yol gösterici olabilmek için paylaştılar.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.