İlham Röportajları: Büşra Tonyalı

    Bra-Tonyal-2

    Bu ayki ilham röportajlarımızın konuğu sevgili Büşra Tonyalı. Kendisini ve geçtiği yolculukları anlatan ilham dolu bir röportaj sizleri bekliyor. Sakın kaçırmayın!!

    1) Sizi kısaca tanıyalım Büşra Hanım. Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    05.03.1995 Zile doğumluyum. Gebze Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Üniversiteyi bir yıl erken ve derece öğrencisi olarak bitirdim. Aynı üniversitede Strateji Bilimi alanında tezli yüksek lisansımı tamamladım, ''Duygusal Zeka ve Örgütsel Desteğin İş Yaşam Kalitesi ve Görev Performansına Etkisi'' üzerine araştırma çalışmaları yaptım ve şu anda Yönetim ve Organizasyon alanında doktora yapıyorum. Üniversite zamanında Öğrenci Konseyi Fakülte ve Bölüm Temsilcisi seçildim, Yönetim Kurulu'nda yer aldım. TurkishWIN-CampusWIN programının CampusWIN'nerı, şimdi ise alumni olarak devam etmekteyim. Unilever-Careers Campus Squad programının ve Türkiye İhracatçılar Meclisi-İnovaTİM Projesinin üniversite temsilciliği yürüttüm. GTÜ-Women in Business Club kurucu başkanlığını yaptım, çeşitli kurumlarda stajlarımı tamamladım. Boğaziçi Caz Korosu Background ekibinde yer aldım ve Tebeşir Hareketi, İyilik Tasarım Merkezi projelerinin bünyesinde bulundum. Toplum Gönülleri Vakfı ve Lösev üyesiyim, Çocuk Esirgeme Kurumlarında gönüllü eğitmenlik faaliyetlerinde bulundum.

    Üniversitenin son yılında GTÜ Teknoloji Transfer Ofisinde bursiyer öğrenci olarak çalışmaya başlayarak; Teknokent ve TTO yapısını yakından tanıma fırsatı elde ettim. Tübitak-International Technology Transfer Academy Projesine dahil olarak, Türkiye'den programa seçilen 5 kişiden biri oldum. 1.5 yıl Tübitak-Martek'te bir çok proje ve organizasyonlarda yer aldım; Hırvatistan, Polonya, Slovenya'da çeşitli eğitimler alarak uluslararası Teknokent ve TTO yapılarını inceleme fırsatı yakaladım. Şu anda; ZE Yatırım Holding-Arge Teşvik Uzmanı olarak çalışma hayatıma devam ediyorum.

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?'

    Beni yönlendiren genellikle kendim olmuşumdur. Üniversitenin ilk günü kendime; eğitim dönemim boyunca yapmak istediğim kısa vadeli hedeflerimi ve eğitim hayatımdan sonra olmak istediğim Büşra'ya dair uzun vadeli hedeflerimi belirlemiştim. Haliyle ne istediğimi bilerek bilinçli bir şekilde üniversite zamanlarımı geçirdim, o yüzden yönlendirilme ihtiyacı çok hissetmedim. Ama hayatıma dokunan çok insan oldu. Hepsi bana başka yerlerde başka kapıların açılmasına vesile oldu. Dahil olduğum proje ve programlarda edindiğim mentorlerin deneyimleri ve kariyer yolculukları kendi hikayemin bir taraflarında izlerini bırakmıştır. Ancak, mesleki hayatıma dair beni içerisinde bulunduğum sektörle tanışmama vesile olan bursiyer ilanını benimle paylaşan Mehmet Türker Takcı hocam en büyük paydır. Hiç bilmediğim ve ilk defa duyduğum bir alanı deneyimlememe vesile oldu ve üniversitedeyken bunu deneyimlemek güzel bir şanstı.

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Hayatımın her alanında desteklerini hep hissediyorum. Eğitimci bir ailenin kızıyım, özellikle eğitim ve kariyer noktasında, kendi ayaklarımın üzerinde durma gücünün bende oluşması bilincini aşılayan hayatımın en belirgin özneleri; ailemdir. Beni sürekli motive eder ve ben neyi nasıl istiyorsam o şekilde kararlarıma her zaman saygı duyarlar. Fikir alışverişimiz çoktur, kendilerine çok şey danışırım, fikirlerini alırım. Her konuda desteklerini esirgemediklerini biliyor olmak ve bana güvendiklerini hissediyor olmak zaten yolculuğumun en güzel parçası.

    4) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Farklı şeyler deneyimlemek için birçok girişimlerim oldu. Küçükken karate, dans serüvenim vardı, daha sonrasında tiyatro, sunuculuk, tenis gibi sosyal olarak kendimi geliştirdiğim alanlar oldu. Gündemi takip ediyorum, okuyorum. Alanım veya alanım dışı online-offline eğitim ve etkinliklere katılıyorum. Kendimi keşfediyorum ve kendime özellikle zaman ayırmaya özen gösteriyorum.


    5) CampusWIN sizin hayatınıza nasıl dokundu?

    Bir gün TurkishWIN kurucusu Melek Hanım'ı, organizasyonunu yürüttüğüm bir etkinlikte ağırlama imkanım oldu. Bu vesile ile CampusWIN programını duydum, mülakatlarına katıldım ve bu aileye dahil oldum. Özellikle bu programda; kendini geliştirmiş ve geliştirmeye devam eden, herkesin hedeflerinin olduğu ve bu hedefleri için cesur kararlar alabilen; farklı illerde, ülkelerde yaşayan kız kardeşlerimizle tanışma fırsatı elde ettik. Birbirini destekleyen ve birbirine bir şey katmak için bilgi alışverişinin bol olduğu bu kız kardeşlik ağının içerisinde olmak bana ayrı bir vizyon kattı. Aylık yapılan A Cup of Learning Day, sunumlar, şirket ziyaretleri, harika iş kadınlarıyla sohbet etme imkanları derken aslında temsiliyetini yürüttüğüm bu program ile iş hayatına katılmadan çeşitli sorumluluklar almamız sağlanmıştı ve şu anda iş hayatındayken bu sorumlulukların faydasını daha iyi anlayabiliyorum.

    6) Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Benim buna cevabım 'annem' diyebilirim. Harika bir anne, harika bir eş, harika bir babaanne, harika bir ev kadını, harika bir dinleyici, harika bir yol gösterici.. Çalışkanlığına, çok okumasına, kendini hep geliştirmesine, hayalleri için uğraş vermekten vazgeçmeyen inancına ve her koşulda mutlu olmayı bilmesine her zaman hayran kalıyorum ve beni her zaman etkiliyor.

    Kariyer hayatımda ise; hayat hikayesini dinlediğim herkesten ilham alabiliyorum. Her hikayenin başarı-başarısızlık yolculuğu beni etkiler ve kendime dersler çıkarırım.

    7) Kendimiz geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mı?

    Araştırma, vaka analizleri, makaleler gibi konulara ilgi duyanlar için Harvard Business Review kesinlikle. Teknolojik gelişmeleri, girişimleri takip ettiğim Webrazzi var. Kitap olarak Sherly Sandberg'in Lean In-Sınırları Zorla kitabını okumayanlar için önerebilirim.

    8) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Şu andakinden belki de daha cesaretli olduğum 20 yaşıma geri dönsem; yurtdışında daha uzun dönemli yaşayabilirdim belki. Çünkü yurtiçinde erken yaşta iş hayatına atılmak ve hep bir plan doğrultusunda kariyer yolum için çabalamak yurtdışı tarafını ikinci plana atmama sebep oldu. Ancak; tüm bunların şu andaki Büşra'yı oluşturmasından yine de çok memnunum. 40 yaşında da sanırım şu andaki Büşra'dan memnun olmuş olacağım.

    Bu meslek alanında ilerlemek isteyenlerin özellikle araştırma ruhunu diri tutmalarını önerebilirim. Çünkü; ulusal-uluslararası gündemler hızlı değişim içerisinde ve gündemlerin sebep olacağı çoğu durumlar bu mesleğin programlarını da etkileyebiliyor.Benim gibi önceden Teknokent ve TTO tozu yutmaları, özel sektördeyken en büyük kolaylığı sağlayabilir. Çünkü; üniversite-sanayi-kamu üçlüsünü yakından takip etmiş ve böylelikle aralarındaki ilişkiyi daha iyi gözlemleyebilen kişi olarak yetişmiş olacaklar. Bu ise; olaylara çok yönlü bakmalarını sağlayacaktır. Ayrıca; akademik olarak kendilerini geliştirmeleri de bence önemli. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.