İlk Türk Kadın Kimyager: Prof.Dr. Remziye Hisar

    kd7prdtYvkafr209ZG4yZA

    Kadınların hikayelerini paylaşan, "Deneyim paylaşınca güzeldir" inancıyla çalışan BinYaprak ailesi olarak, 29 Ekim'de BinYaprak Hikaye Hasadı Hareketini başlattık. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına kadınların hikayelerini hediye etmek için çıktığımız Hikaye Hasadına, ilklerin hikayeleri ile devam ediyoruz. 

    Sorbonne Üniversitesi dahil birçok okulda eğitim görerek ve alanında nadide hocalardan ders alarak Türkiye'ye dönen ve ilk kadın kimyager olarak anılmaya hak kazanan Remziye Hisar aynı zamanda çok değerli iki bilim insanının da annesidir.  

    Hayatı ve Eğitimi

    1902 Üsküp doğumlu olan Remziye Hisar ve ailesi meşrutiyetin ilanıyla İstanbul'a göç etmiştir. Remziye Hisar, sırasıyla İttihat ve Terakki Mektebi, Emirgan İnas Rüştiyesi ve İstanbul Darülmuallimatı okullarını bitirdi. Döneminde kız öğrencilere ayrı saatlerde ders veren Darülfunun'da kimya bölümünü sınavla kazandı.

    Hocası Sarıklı Vehbi Bey ve beş okul arkadaşıyla birlikte Bakü'de açılacak bir okula Türk öğretmenlerin istenmesi üzerine İstanbul'dan ayrıldı. Bakü'de öğretmen okullarının açılması ile ilgili düzenlenen bir toplantıda Yüzbaşı Doktor Reşit Süreyya Bey ile tanıştı ve 1920'de evlendi. 1921'de geleceğin ünlü fizikçilerinden olacak oğlu Feza Gürsey'i ve 1924'te ise gelecekte Uluslararası Psikoloji Birliğinde görev yapacak tek Türk olan kızı Deha Gürsey'i dünyaya getirdi. 

    Kariyeri

    Kurtuluş Savaşı'nın bitmesi üzerine kolordu doktoru olarak görevlendirilen eşiyle birlikte Adana'ya Darülmuallima müdürü olarak gitti. Cumhuriyetin ilanıyla istifa ederek Paris'e taşındı. Sorbonne Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı. Langevin ve Marie Curie gibi tanınmış bilim insanlarının öğrencisi olma şansını yakaladı. Doktoraya başlayacağı sırada MEB bursunun kesilmesi üzerine İstanbul Erenköy Kız Lisesi'ne kimya öğretmeni olarak döndü. 

    1930 yılında tekrar MEB bursuyla Paris'e geri döndü. 1933 yılında doktora tezini teslim etti. 1933-1936 yıllarında İstanbul Üniversitesi'nde kimya ve fizik dersleri verdi. 1936 yılında bir dönem Hıfzıssıhha Müessesi Farmakodinami şubesinde görev yaptı. 1942-1947 yıllarında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Okulu Analitik Kimya ve Toksikoloji kürsüsünü aldı. 1947 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Kimya Kürsüsü'ne atandı. 1955 yılında Fransa'da "Officiel d'Academie" nişanını kazandı. 1959 yılında profesör unvanını aldı. 1973 yılında emekliye ayrıldıktan sonra 1991 yılında Tübitak Hizmet ödülünü aldı. 13 Haziran 1992'de ise çağdaş bilimin öncüsü olma unvanını kazanmış cumhuriyetin ilk kadın kimyageri olarak hayata gözlerini yumdu.  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.