İşe Ara Verdiğin Dönemde Kendine Yapabileceğin En İyi Yatırımlar

    İşe Ara Verdiğin Dönemde Kendine Yapabileceğin En İyi Yatırımlar

    YenidenBiz, çalışmaya alışmış bünyeleri ara verme döneminde rahatlatmak için yapılabilecek kişisel gelişim önerilerini senin için derledi.

    Geçen yazıda işe ara vermeye karar verdiysen, bunun öncesinde yapman gereken hazırlıklardan bahsetmiştik. 

    İşe ara verdin, belki bu ara bazı zorunluluklardan kaynaklandı, belki de uzun zamandır planladığın bir şeydi ve bir nefes almaya ihtiyacın vardı. Sebep her ne olursa olsun bu arayı kendin için en iyi şekilde değerlendirirsen, bu zamanı mutlu, kendine ve dolasıyla çevrene katkı sağlayarak, birkaç adım ilerleyerek geçirebilirsin.

    Bazen bu arayı vermeden önce iş-özel hayat ekseninde koşuştururken o kadar yorulmuş olabiliyoruz ki, bazılarınızın "Hiçbir şey yapmak istemiyorum, sadece dinlenmek istiyorum" dediğini duyar gibi oluyorum. Bazılarınızın da "Zaten özel hayatımda yapacak o kadar çok iş birikti ki, ancak onlara zamanım yeter" dediğini. Bunları yakın geçmişte deneyimlemiş biri olarak ve YenidenBiz derneğimizdeki üyelerimizin de aynı dönemlerden geçtiğini hatırlatarak, o dönemlerde neler olabileceği hakkında birkaç ipucu vereceğim.

    Ara verdiğimiz dönemde neler olur?

    Ara vermenin en güzel yanlarından biri omzundaki sorumluluklardan birinin kalkmasıdır. Her ne kadar yapacağın (evle, çocuklarla vb. ilgili) başka birçok sorumluluğun olsa bile, artık bunlar için daha fazla zaman açılmıştır. Genellikle ilk birkaç ay yeni hayat ritmine alışmakla, sonrasında da hep planladığın sorumluluklara zaman ayırmakla geçer. Hayat sadece sorumluluklardan ibaret değil tabi. Eski çalışma saatlerin olan öğleden sonraları arkadaşlarla yapılan kahve sohbetleri ise okuldan kaçmış öğrenci misali keyiflendirir insanı.

    Ancak insanoğlu olarak her şeye çabuk adapte olur, bundan sonra ne olacak sorusunu kafamızdan atamayız. Sorumluluklara da, keyif zamanlarına da bir müddet vakit ayırdıktan sonra başka bir şeyler de olmalı demeye başlar insan. Çalışmaya alışmış bünyelerde az da olsa kalan vakit rahatsızlık yaratmaya başlar. Peki, içimizde bu kıpırtılar başladığı zaman kendimiz için neler yapabiliriz?

    Az zamanda kendine yapabileceğin en iyi yatırımlar

    1) Yaşasın e-öğrenme

     Geliştirmek istediğin yeni bir beceri, yeni bir dil hatta yüksek lisans programı var ama işe ara vermene rağmen o kadar çok vaktin yok. Biliyorum hala diğer sorumlulukların oldukça fazla vaktini alıyor. Biz de diyoruz ki yeni dünyanın sana sunduğu harika bir alternatif var. E-öğrenme alt yapısı artık o kadar gelişti ki, evinden internet üzerinden bağlanarak 7/24 takip edebileceğin zengin dijital içerikler ile her konuda eğitim videolarını sanki sınıf ortamında anlatılıyormuş gibi rahatlıkla dinleyip, öğrenimini tamamlayabilirsin. Bunun için birkaç öneri:

    • YenidenBiz Akademi: Derneğimizin e-öğrenme platformu YenidenBiz Akademi'de adaylarımızın ihtiyaç ve profilleri dikkate alınarak özenle seçilen birçok kategori altında (Sosyal Zeka, Değişim, Profesyonelleşme, Ekip Yönetimi, Liderlik, Dijitalleşme ve Bilgisayar Becerileri) birçok farklı eğitim bulunuyor. Eğitimler 20-75 dakikalık, eğlenceli ve farklı becerileri geliştirmeye yönelik içeriklerde. Tek yapman gereken başlıktaki linke basman, hepsi bu.
    • Online Yabancı Dil Kursu: Ülkemizin çok iyi üniversiteleri tarafından verilen, öğretim görevlileri koordinasyonunda gelişiminiin takip edildiği, her hafta sınıfça online görüşme yapıp sınıf arkadaşlarınla online olarak konuşma dersleri yapabildiğin yabancı dil kursları olduğunu biliyor muydun? Bunun için de tek yapman gereken internette "online yabancı dil kursları" yazarak, enter tuşuna basman. Evinden, daha esnek saatlerde de yeni bir yabancı dil öğrenebilirsin.
    • E-Yüksek Lisans: Sadece ülkemizdeki değil aynı zamanda yabancı birçok iyi üniversitenin e-mba ve benzeri online yüksek lisans programları var. Uzaktan yüksek lisans bile yapsan mekan ve zaman bağımsız olabilirsin. Böylece tekrar işe dönmeye karar verdiğin zaman elinde bu arada elde etmiş olduğun eski işine dair ya da yepyeni bir konuda harika bir uzmanlığın olabilir. Hemen internetten programları araştırmaya ne dersin?

    2) Elbette hobiler

     Hobi aslında kitap okumak değil. Hobi "yapılması gerekli veya zorunlu olmayan kişinin kendi mesleği dahilinde veya farklı meslek türüne giren, genellikle boşta kalan zamanlarda keyif almak için yapılabilecek etkinlikler" olarak tanımlanıyor. Son yıllarda ise hobilerini işe çeviren birçok insan olduğunu duyuyoruz. Mesela geçenlerde YenidenBiz'in bir etkinliğine konuk olarak bize harika bir konuşma yapan Emin Çapa, hayatında bir C planı olarak İSMEK Bahçıvanlık kursunu tamamladığından, şu anda zevk için bitkilerle uğraştığından ve gelecekte bir gün bunu meslek olarak bile yapabileceğinden bahsetti. Bir hobini ileride mesleğe çevir ya da çevirme, sana kalan zamanda zevk alacağın bir uğraşın hem ruhunu besler hem de gizli kalmış yeteneklerini su yüzüne çıkarır.

    3) Gönüllü işler

    Ülkemizde gönüllülük çalışmaları maalesef halen çok düşük düzeyde. Daha önceki yazımızda da bahsetmiştik. Gönüllülük, YenidenBiz üyelerinin çoğunluğunun tavsiye ettiği ve en çok faydalandıklarını söyledikleri şeylerin başında geliyor. Tabi öncelikle gönüllülük ile topluma faydalı bir şey yapmanın mutluluğunu doyasıya yaşıyorsun. Ayrıca hayatınızda sana tekrar zaman yönetimi, proje yönetimi gibi disiplinler sağlıyor. Gönüllü olarak yapılan işlerin diğer güzel yanı ise daha sonra sana yepyeni bir kariyerin kapısını açabildiği gibi ara verdiğin bu dönemde yaptığın güzel çalışmaları işe dönmeye karar verdiğin zaman özgeçmişine ekleyebiliyorsun.

    Şimdi lütfen kendin için bir şeyler yap, harekete geç. Bu arayı en iyi şekilde değerlendir, kendin için, mutlu olmak için. 

    Sevgiyle kal. 

    Yazan: Çiğdem Görener Ozan, YenidenBiz Gönüllüsü

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Onlar YenidenBiz’in adaylarından, destekçilerinden. Sizler için anlattılar çünkü biliyorlar ki sizler de kariyerinize devam etmekle ilgili benzer şeyler hissediyor, deneyimliyor ve bir çıkış noktası arıyorsunuz. Hikâyelerini sizlere umut ve yol gösterici olabilmek için paylaştılar.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.