Mühendislik Bilen, Teknoloji ile Hayatı İç İçe Yaşayan Bireyler

    Mühendislik Bilen, Teknoloji ile Hayatı İç İçe Yaşayan Bireyler

     Matematik öğretmeni olan Yılmaz Özkaya, STEM kazanımlarını ve bu alanda öğrencileri ile yaptığı projeleri bizlere anlatıyor. Mutlaka göz atın!

     Bir öğretmen olarak en büyük amacım mühendislik bilen, teknoloji ile hayatı iç içe yaşayan, fen ve matematik alanlarına hakim bireyleri topluma kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda STEM eğitimini derslerimde ön plana çıkarmaya çalışıyorum. 21. yüzyıl becerilerini öğrencilerime aşılamak ve düşünen, sorgulayan, araştırma yapan bireyler yetiştirmek amacı ile hazırladığım ders planlarımı öğrencilerimle uygulamaktan büyük keyif alıyorum. STEM'i tanımamla birlikte çevremdeki birçok problemin aslında matematik yardımı ile çözülebileceğini anladım ve bu durum benim mesleğime olan saygımı bir kat daha arttırdı. Değişen ve gelişen dünyaya insanları yetiştirirken bizlerin de öğretmen olarak kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. STEM bu anlamda bizleri de gelişmeye ve düşünmeye sevk ediyor. STEM sayesinde robotik, arduino gibi eğitimde yenilikçi yaklaşımları öğrenip, fen bilgisi müfredat ve alanına da hakim oldum.

    •  Matematik merkez disiplinli mühendislik kazanımları içeren BTHP:

    Özellikle alışveriş merkezlerinin otoparklarında tatil günleri boş park yerlerini tespit etmekte zorlanırız. Öğrencilerimden bir otopark tasarlamalarını ve tasarlanan bu otoparka aracımız ile girdiğimiz zaman dakikalarca park yeri aramadan boş park yerini tespit edecekleri bir sistem tasarlamalarını istedim. Tasarlanan bu sistemde her park yerinin üzerinde bir LED olacaktı ve park etmiş aracın olduğu yerde LED yanıyor olacaktı. Öğrencilerim bu problemi çözerken hesaplamalarını EBOB-EKOK kullanarak yaptılar.

    •  Matematik merkez disiplinli fen bilimleri kazanımları içeren BTHP:
    Gelişen ve büyüyen şehirlerimizde yolların kötü yapılanması ve deforme olmasından dolayı bozuk yollarda araçlarımızın zarar görmesini engelleme ve yollarda geçişleri kolaylaştırmaları açısından tekerlek tasarlamalarını istedim. Öğrencilerim bu tekerlekleri tasarlarken EV3 seti kullanacaklar ve tasarladıkları tekerlekleri yolun farklı sürtünmeye sahip yüzeylerinde sorunsuzca parkuru tamamlamalarını sağlayacaklardı. Bu STEM ders planı ile merkez disipline ait birim kesirleri ve kesirlerde karşılaştırmayı öğrencilerime uygulamalı bir şekilde verdim.
    • Matematik merkez disiplinli teknoloji kazanımları içeren BTHP:

    Anneler çocuklarının odasının dağınık olmasından şikayet ederler. Çocuklar çoğu zaman üzerlerindeki tişörtü çıkardıktan sonra odalarında katlamadan gelişi güzel bir yere bırakır. Bu STEM ders planım ile merkez disipline ait çokgenlerde alan konusu işledim ve öğrencilerimden bu problemi gidermeleri için EV3 setini kullanarak tişörtü üstüne koyduğumuz zaman katlayabilecek bir araç tasarlamalarını istedim.


    Uygulamasını yaptığım STEM ders planlarından da anlaşılacağı gibi öğrencilerimi etrafındaki problemleri algılayabilen ve bu problemlere çözüm üretebilecek birer birey olarak yetiştirmeye gayret ediyorum. "Learning by making-üreterek öğrenme" yaklaşımı ile işlediğim derslerimde mühendisliğin temelini aşılayıp teknolojiyi hayatıyla bütünleştirmiş dünya vatandaşlarını topluma kazandırmaya çalışıyorum.


    Yılmaz Özkaya Matematik Zümre Başkanı Adana Bahçeşehir Koleji

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.