Vodafone'da Teknoloji Müşteri İçgörü Yönetimi Müdürü olarak görev yapan elektrik ve elektronik mühendisi Meltem Doğaner Özgan ile elektrik ve elektronik mühendisliğinde kariyer, üniversite hayatı ve daha birçok konuda ilham dolu tavsiyeler bulabileceğiniz bir röportaj yaptık. Detaylar yazıda!
1) Bize kendinizden ve kariyer yolculuğunuzdan bahseder misiniz?
Uzmanlık alanı müşteri deneyimi ve kalite yönetimi olan 17 yıldır telekom sektöründe çalışan bir yöneticiyim. Son olarak Vodafone Teknoloji Müşteri İçgörü Yönetimi müdürü olarak görev alıyorum. Gelişim, inovasyon ve transformasyon ana odak konularım. Kolektif House İş Bankası startup girişim programı ve Cherie Blair Vakfı kadın destek programının yanı sıra PMI Türkiye için gönüllü mentorluk yapıyorum. Teknolojide Kadın Derneği aktif üyelerindenim. GETEM adına görme engelliler için kitap okurum. İki kız çocuğu annesiyim.
Kariyerim Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik mühendisliğinden mezun olduktan sonra Netaş Nortel Arge'de yazılım mühendisi olarak başladı. Yüksek lisansımı yine Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümünde tamamladım. Netaş'tan sonra Avea, Türk Telekom ve Vodafone'da farklı alanlarda yöneticilik yaparak sürdürdüm.
2) Elektrik ve elektronik mühendisliği nedir? Bu bölümün mezunları kendilerine nasıl kariyer planları yapabilir, nerelerde çalışabilirler?
Elektrik ve elektronik mühendisliği temelde:
Bu bölüm mezunları çok farklı kariyer planları yapabilirler. Elektrik santralleri ve laboratuvarlarda, plan ve projeler ofislerinde, tıbbi cihazlar elektroniği üzerine çalışan firma veya hastanelerde, telekomünikasyon şirketlerinde, elektronik cihaz üretimi ve satışı yapan firmalarda, yazılım bilgileri sebebiyle yazılım firmalarında çalışabilirler.
3) Sizin bu mesleği seçmenizde en büyük etken neydi? Sizce bu mesleğin etkili bir şekilde icra edilebilmesi için gereken en önemli ilgi ve beceriler nelerdir?
Her zaman çalışkan ve başarılı bir öğrenci olmuştum. Mühendislik alanı en başarılı öğrencilerin tercihi olarak görüyor, zorlayıcı olması sebebiyle de daha çok hayalini kuruyordum. Bence bu mesleğin etkili şekilde icra edilebilmesi için sayısal ve analitik düşünme becerisi, merak, zorlu koşullarda devam etme dayanıklılığı ve disiplinli çalışma en önemli ilgi ve becerilerdir.
4) Öğrenciliğinizden itibaren büyük firmalardaki atmosferle ilgili bilgi sahibi olma şansı yakalamışsınız. Staj yaptığınız firmalar kendinizi keşfetmeniz konusunda size nasıl yardımcı oldu?
Staj yapmanın kariyer planı yaparken çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Çalışma ortamını, çalışma koşullarını, kültürü ve farklı sektörlerin dinamiklerini anlamak için önemli bir fırsat olarak görüyorum. Ben stajlarımı Turkcell, Alcatel Teletaş ve Oksijen firmalarında yapmıştım. Telekomünikasyon alanında çalışmaya stajlarım sonrası karar vermiştim.
5) Üniversitede aldığınız eğitimin meslek hayatınıza nasıl bir etkisi var? Sizce bir elektrik ve elektronik mühendisliği öğrencisi eğitim hayatı boyunca kendini nasıl geliştirmeli?
Üniversitelerin meslek hayatına hazırlama noktasında iki önemli misyonu olduğunu düşünüyorum. İlki, hiç bilmediğiniz bir konuda sıfırdan başlayarak, çeşitli uygulamalar yaparak, araştırarak, öğrenerek o konuda uzmanlığa kadar ilerliyorsunuz. İkincisi de farklı projelerde, farklı proje takımlarıyla tek başınıza yapamayacağınız kadar büyük çıktılar üretiyorsunuz. Tıpkı iş hayatında olduğu olduğu gibi. Bir elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisi eğitim hayatı boyunca yeni şeyler okumaya, öğrenmeye, araştırmaya açık olursa, mesleği ile ilgili trendleri takip eder, mezuniyeti sonrasında çalışmayı planladığı alanlarda öğrenimi sırasında bilgi ve becerilerini arttırırsa kendini çok geliştirmiş olur.
6) Kariyeriniz boyunca çalıştığınız firmalar çoğunlukla telekomünikasyon firmaları. Bu sektörde kendinizi geliştirme isteğiniz nasıl oluştu, sizde bu sektörle ilgili merak oluşturan en büyük etken neydi?
Telekomünikasyon alanının benim için en cazip tarafı dinamik olması ve en son teknolojileri hayata geçiriyor olmasıydı. Yaptığım stajlar sonrası bu alanda çalışmaya karar verdim ve çaba gösterdim.
7) Vodafone ile yolunuz nasıl kesişti? Vodafone'da bir gününüz nasıl geçiyor?
Vodafone telekomünikasyon sektöründe çok önemli global bir firma. Bu firmanın müşteri deneyimi alanındaki yönetici ihtiyacı ile benim bilgi ve deneyimimin örtüşmesi üzerine yollarımız kesişmiş oldu. Vodafone'da günler dolu dolu geçiyor. Ekip arkadaşlarımla yaptığımız değerlendirme toplantılarımız, farklı projelerdeki analiz ve içgörü paylaşımlarımız, geleceğe hazırlandığımız çalışmalarımız ile müşterilerimize değer katmak üzere emek harcıyoruz.
8) Aynı zamanda yarı zamanlı akademisyenlik de yapıyorsunuz, yani hem kurumsal firmalar hem de akademi hakkında tecrübe sahibisiniz. Akademisyenlik nasıl bir süreç ve sizin akademideki yolunuz nasıl başladı?
Akademisyenliğe Altınbaş Üniversitesinde mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilere sözleşmeli bir hoca olarak "Teknoloji ve Mühendislik Yönetimi" dersini vererek başladım. Gelişim benim temel değerlerimden biridir ve bildiğimi aktarma noktasında her zaman gönüllü olmuşumdur. Kurumsal hayatta da iç eğitmenlik yaparak bu misyonumu sürdürmekte iken, akademisyen dostlarımdan gelen bir rica ile de bu yola girmiş oldum.
9) Kurumsal firma ve akademi karşılaştırması yaparsak gerektirdiği beceriler bakımından hangisi size daha uygun? Kurumsal firma ve akademi arasında kalan birçok öğrenci var, sizce bu seçimi yaparken neler göz önünde bulundurulmalı?
Ben ikisini bir arada yapıyor olmaktan son derece memnunum. Biri benim için daha uygun diyemiyorum. Kurumsal firma ve akademi arasında kalan öğrencilerin aday oldukları firma ve akademide o sırada çalışan kişiler ile konuşarak, kendi birincil tercihleri ile hangisi daha çok örtüşüyor ise seçimlerini ona göre yapmalarını tavsiye edebilirim. Çünkü zamana, sektöre, firmaya, okula ve branşa göre çok büyük değişiklikler olabilir.
10) Meslek hayatınızda karşı karşıya kaldığınız zorluklarla başa çıkma motivasyonunuz nedir?
Kolay pes etmem ve hedefime varana kadar azimle çalışmaya devam ederim.
11) İlham aldığınız kişi ya da kişiler var mı?
Tutkuyla insanlığa fayda yaratmak üzere gece gündüz çalışan her kişi benim ilham kaynağımdır.
12) 20 yaşınıza dönecek olsaydınız neyi farklı yapardınız?
Mentorluk alırdım.
13) Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Katkı sağlama fırsatı bulduğum için çok mutlu oldum.
İlham dolu katkısından dolayı Meltem Doğaner Özgan'a çok teşekkür ediyoruz.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum