Mühendislikte Kadın: Öyküm Özkök Böyüker

    IMG_7173

    Arçelik'te endüstri mühendisi olarak görev yapan Öyküm Özkök Böyüker ile endüstri mühendisliğinde öğrenci olmak, bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrenci ve mezunların kendilerine çok şey katabilecekleri bir röportaj yaptık. Detaylar yazıda!

    1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

    Ben, Öyküm Özkök Böyüker. 8 Mayıs 1993 İzmir doğumluyum. Bir yıllık evliyim. İTÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden Haziran 2016'da mezun oldum. Meslek hayatımda 4. senemi yaşıyorum. Şu anda Arçelik Buzdolabı İşletmesi'nde endüstri mühendisi olarak çalışıyorum. 

    2) Endüstri mühendisliği hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler için bu meslek büyük bir soru işareti. Siz endüstri mühendisliğini nasıl tanımlarsınız? 

    Endüstri mühendisliği kapsamı çok geniş bir alan. Ben endüstri mühendisliğini temelini insandan alan bir mühendislik dalı olarak görüyorum. Eğer sosyal yönünüz kuvvetliyse bu alan tam size göre. Üretimde de çalışsanız, pazarlamada da, bilgi teknolojileri alanında analist de olsanız her zaman odağınız insan olacak.
    Dolayısıyla endüstri mühendisliğini kabaca başta insan olmak üzere kaynakları verimli ve doğru kullanmayı temel alan bir mühendislik dalı olarak tanımlayabilirim. 

    3) Çalışacağınız sektöre ya da firmaya karar verirken göz önünde bulundurduğunuz en önemli ilginiz veya yeteneğiniz neydi? Kurumsal firmalarda yaptığınız stajlar bu doğrultuda kendinizi keşfetmenize nasıl yardımcı oldu? 

    Aslında işe ilk girişimde 2016 yılında mezun olmamdan kaynaklı çok fazla sektörel şansım yoktu. Genel olarak işe alımı sekteye uğramayan tek sektör bankacılık sektörüydü. Ben de Finansbank'ta staj yaptığımdan işe alım şansımı epey arttırdım. Ayrıca benim en güçlü gördüğüm özelliğim iletişimimin çok kuvvetli olması ve kendimi çok iyi ifade edebilmem. Bu özelliğimin bana işe alım konusunda çok fazla fayda sağladığını düşünüyorum. 

    4) Daha önce ETİ, TEB gibi büyük kurumsal firmalarda çalıştınız. Bir endüstri mühendisi olarak, çalıştığınız firmalarda almış olduğunuz görev ve sorumluluklar nelerdi? 

    TEB'de CRM kampanya uzmanı olarak çalıştım. Pazarlama biriminden gelen kampanya taleplerini değerlendirip e-mail, call center, SMS ile tekliflere uygun müşterilerin bulunmasını ve bu müşterilerle iletişimi sağlıyordum. ETİ'de ise Sap iş analisti olarak çalıştım. İç müşterilerden gelen rapor, uygulamadaki sorunlara yönelik destek veriyordum. 

    5) Arçelik ile yolunuz nasıl kesişti? 

    Eti'deki işimden çok memnun değildim. Stres yükü ve rutini çok bir işti. O yüzden zaten yeni iş önerilerine açıktım. Arçelik de kariyer.net üzerinden öz geçmişime ulaşmış ve benimle görüşmek istediler bu şekilde Arçelik yolculuğum başlamış oldu.

    6) Arçelik'te bir gününüz nasıl geçiyor? 

    Arçelik'te genelde günüm üretimde geçiyor. Yeni ürünlerin hata adaptasyonu ve denemeleri, varolan operasyonların ve ergonominin iyileştirilmesi için analizler yapıyorum. Bu yüzden genellikle sahadayım.

     7) Kurumsal bir firmada çalışmanın en büyük avantajı nedir? Kişisel ve mesleki gelişiminize nasıl etkileri var?

     Bana göre kurumsal firmada çalışmanın en büyük etkileri ufkunuzun genişlemesini sağlaması ve eğitim olanaklarının iyi olmasıdır. Örneğin, Arçelik'te daha birinci senemin içinde beş kere sertifikalı eğitime gittim. Ayrıca sadece mesleki eğitimler değil kişisel gelişim adına da kendinize çok fazla şey katmanızı sağlıyor. Çünkü profesyonel hayatta işi ne kadar iyi yaptığınızın yanında işi nasıl yaptığınız da büyük önem arz ediyor.

    8) Üniversite yaşamı ve derslerin meslek hayatınıza nasıl bir etkisi var? Sizce bir endüstri mühendisi üniversite yaşamında kendisini nasıl geliştirmeli? 

    Ben bu konuda şanslı bir insanım çünkü okulda gördüğümüz birçok dersi uygulama şansım oluyor. Başlıcaları simülasyon, sistem analizi, proje yönetimi olarak aktarılabilir. Bence okuldaki derslerden çok kendini teknoloji alanında geliştirmek faydalı olabilir. Kod yazmayı öğrenmeleri çok faydalı olur. Ayrıca bol bol farklı sektör ve alanlarda staj yapmaları kendileri için uygun sektör ve işi bulmaları açısından çok faydalı olacaktır. 

    9) İlham aldığınız kişi ya da kişiler var mı? 

     En büyük ilham kaynağım Mustafa Kemal Atatürk. Onun en zorlu şartlarda bile başarabildiklerini gördükçe ufkum açılıyor kendime güvenim artıyor. Ayrıca Türkan Saylan da binlerce kız çocuğunun hayatına dokunuşuyla, cüzzam gibi bir hastalığa karşı bile nasıl doktorluk yapılacağını göstermesi ele alınınca benim için en büyük iki ilham veren insan olarak öne çıkıyor.

    10) Bu noktaya gelene kadar karşılaştığınız mesleki zorluklarla başa çıkma motivasyonunuz nedir?

    Ben içsel motivasyonu, neşesi ve enerjisi doğuştan çok yüksek bir insanım. Ama ayrıca da çok duygusal ve kırılgan bir insanım. Bu yüzden aslında kendi içinde zorlu bir yapım var. İş hayatındaki gelişimimde ve devamında en büyük destekçilerim annem, babam ve eşim. Onların desteği motivasyonumun en büyük kaynağı olarak ifade edebilirim. Ayrıca iş hayatında aldığım kişisel gelişim eğitimlerinin de duygusal olarak beni çok doğru yönlendirdiğini söyleyebilirim. 

    11) Öğrencilere ve kariyerlerinin başında olan mühendislere vermek istediğiniz tavsiyeler nelerdir?

    Daha önceki soruda da belirttiğim gibi yapabildikleri kadar farklı sektör ve farklı işleri deneyimleyecekleri stajlar yapmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca mutlaka kod yazmayı öğrenmeliler. İngilizceyi sadece gramer olarak değil konuşma ve dinleme becerilerini geliştirerek öğrenmeleri onlar açısından faydalı olacaktır. Mesleki gelişim yanında sosyal ve duygusal gelişim için mutlaka öğrenci kulüplerinde rol alsınlar. Hatta mümkünse yurt dışı öğrenci etkinliklerine de katılsınlar. Sevecekleri hobi(ler) bulsunlar. Ben mesela Yunanca öğreniyorum, yoga yapıyorum, spor yapıyorum ve çiçek bakımıyla ilgileniyorum. 

    12) 20 yaşınıza dönecek olsaydınız neyi farklı yapardınız?

    Kendimi çok fazla strese sokmazdım, kendimi biraz yavaşlatırdım ve hayatın keyif kısmına daha çok odaklanırdım. Daha çok staj yapardım ve okulu bitirmeden kod yazmayı ve Excel'i çok iyi öğrenirdim. 


    İlham dolu katkısından dolayı Öyküm Özkök Böyüker'e çok teşekkür ediyoruz.
     

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.