Mutluluğu Tarif Edebilir Misiniz?

    Mutluluğu Tarif Edebilir Misiniz?

    Mutluluğu STEM ile tarif etsek sizlere olur mu? Sorunun cevabını yazıda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar..  

    Günümüzde, "mutluluk nedir?" diye etrafımızdaki kişilere sorsak, ya da yaygınlaştırıp bir anket yapsak, yüzlerce, binlerce, belki de milyonlarca farklı cevap alabiliriz. Çünkü herkes mutluluk kavramını kendince tanımlamıştır. Benim tanımım ise, hayatın herhangi bir alanına dair tanımlanmış bir hedef belirlemek… Bu çok sıradan olabilir, ama ben yapmadıysam, benim için sıra dışı olacaktır ve bu hedef doğrultusunda çaba göstermek, bu çaba her zaman hedefe ulaştırmasa da, yolun güzel olması, verilen mücadele sonucunda elde edilen kişisel gelişim ve bir şeyi başarabilmenin hazzı, paha biçilemez bir mutluluk.

    STEM ile tanışmam da, kendimce belirlediğim hedeflerimden biriydi. Fizik derslerinde, öğrencilerimizin yaşadıkları dünyayı fark etmelerini ve anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde, yorumlama, analitik düşünme, hesaplama yapma ve tüm bu yöntemleri bir alana kanalize etme ve sonuç geliştirme çabası içerisindeyiz. Evreka! İşte bu sürece, bir de ürün geliştirmeyi, yani somutlaştırmayı katarsak, STEM'in ta kendisinden bahsetmiş oluyoruz.

    STEM bütünleşik öğretmenlik kapsamında aldığımız eğitim dahilide hazırladığımız BTHP'ler (Bilgi Temelli Hayat Problemi), bu sürecin küçük küçük konulara bölünerek hazırlanmış kapsamlı birer özeti niteliğinde. Bu çalışmalarda amacımız, öğrencilerimizin, 21. yy sorunlarını müfredatımız dahilinde hazırladığımız sorularla keşfetmesine olanak sağlamak, onları sorunlar üzerinde bilgi edinmeleri için araştırmalar yapmaya yönlendirmek ve sonunda da geliştirdikleri fikirler sayesinde, ortaya problemi çözen somut bir ürün çıkarmalarını sağlamaktı. Yani, merak uyandırarak, problem çözen özgün fikirler üretmek… Ben, öğrencilerimle bu süreci yürütebildiğim için mutluyum. Bu süreci yürütürken, mesleki olarak farklı açılardan da kendimi geliştirmiş olmam benim kazanımımdı. Bu sürece dahil olmayı düşünen arkadaşlarım varsa, onlara biraz bu süreçten de bahsetmek isterim.

    Birinci BTHP çalışmamda ses dalgalarından elektrik enerjisi elde ettik. Devreyi laboratuvar ortamında hazırladık, fakat taslak çizimlerinde, üç boyutlu çizim teknikleri konusunda eksiklerim olduğunu fark ettim. Bu TinkerCad ile tanışmamı sağladı.

    2. BTHP çalışmamda ise, gölge topları vasıtasıyla, var olan su rezervlerimizi korumak için çeşitli alternatifler ürettik. Bu çalışmamda ise Padlet gibi ortak çalışma platformlarını kullanmayı keşfettik.

    Daha sonra, üçüncü BTHP çalışmamda, ses dalgalarıyla denizlerimizi temizlerken, TinkerCad yanına birde Arduino ve yazılım ekledik. Dördüncü BTHP çalışmamda, Arduino üzerinde daha çok kod yazdık. Uydu bağlantıları, GPS ve Wi-Fi bağlantıları ekleyerek, görme engelli bireyler için yol tarif eden bir bel çantası yaptık. Ayrıca belirtmek isterim ki, bu çalışmamda, bir 12. sınıf öğrencimin yazılım yeteneğini de birlikte keşfettik ve mesleki tercihlerinde belirleyici olmasını sağladık. Çalışmalarımla ilgili bazı görselleri sizlerle paylaşıyorum. Bu çalışmalara baktığımızda, sürecin bizlerdeki gelişimi yadsınamaz. Ayrıca, bu çalışmaları öğrencilerimizle birlikte pandemi sureci içerisinde geliştirmek ve onların dönütleriyle öğrenmelerinin gerçekleşmesini hissetmek çok çok güzeldi. Bu güzellikleri, yaptığımız fuarlarla diğer öğrencilerimizle ve velilerimizle paylaştık. Paylaşımlarımızın öğrencilerimiz için örnek teşkil etmesi ve velilerimizle paylaşımların artması, hem bizler, hem de çalışmayı yürüten öğrencilerimiz için teşvik ediciydi. STEM sayesinde, öğrencilerimle birlikte bilgiyi hayata dahil edebildiğimiz için mutluyum.


    Bu mücadelenin, çalışmanın ve öğrenmenin getirdiği mutluluğun öğrencilerimizle ve öğretmenlerimizle büyüyerek devam etmesi dileğiyle… Çalışmalarımızda bizlere yol gösteren STEM ailesine, bilgilendirmeleri için STEM Bölüm Başkanı Senem Bademci hocama, değerli değerlendirmeleri için Doğu Marmara STEM Bölge Sorumlusu Yusuf Çağlar hocama ve desteğini esirgemeyen STEM Zümre Başkanımız Funda Sağlar hocama teşekkür ederim. STEM le Mutlu Kalın…

    Melike Balakan

    Fizik Öğretmeni

    Maltepe Uğur Anadolu Lisesi 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.