Yurt dışında kariyer nasıl yapılır? İngiltere'de çalışmak nasıl? PwC UK' de Manager olarak çalışan ve Genç Kadın Kariyer Zirvesi 2021 konuşmacılarından olan Özge Aycan Bozkurt ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda yurt dışı kariyerini konuştuk. Keyifli okumalar dileriz.
Kariyerini İngiltere'de sürdüren Özge Aycan Bozkurt'u kısaca tanıyalım.
Özge Aycan Bozkurt, yatılı olarak tamamladığı fen lisesi eğitimi sonrasında 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyet sonrası Koç Holding şirketlerinden KoçSistem bünyesinde kurumsal performans yönetimi (EPM) danışmanı olarak işe başlamıştır. İş hayatına paralel olarak 2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Finansal Ekonomi yüksek lisans programını tamamlamıştır. Yaklaşık 7 sene KoçSistem'deki görevine devam ettikten sonra 2017 yılında Headhunter aracılığı ile iş teklifi alarak Amsterdam'da uzmanlık alanında yaklaşık bir buçuk sene çalışmıştır. 2018 yılı sonundan bu yana Londra'da PwC Uk 'e yönetici danışman pozisyonunda görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri TurkishWIN Londra chapter üyesidir. Boş zamanlarını yürüyüş yapıp, parklarda koşan kişilere imrenerek değerlendirmektedir.
Hazırsanız Özge Hanım ile yaptığımız röportaja geçiyoruz.
1) Yurt dışında kariyer yapmaya ne zaman karar verdiniz?
Son ana kadar böyle bir hedefim ya da planım yoktu diyebilirim. Hollanda'daki bir firma için headhunter aracılığı ile görüşmelerine başladım. Sonrasında yüz yüze iş görüşmesi için Amsterdam'a davet edildim. İş görüşmesinden birkaç gün sonra da iş teklifi aldım. Başlangıçta bir iki sene çalışıp Türkiye'ye geri dönme planıyla yurt dışı maceram başlamış oldu; ama şuan 4. yılımdayım. Geriye dönüp baktığımda son 5 yıl içerisinde üç ülke değiştirmiş olduğuma inanamıyorum :)
2) Yurt dışında ilk işinizi nasıl buldunuz? Spesifik olarak: linkedin,indeed or oliv vs.? Peki göreviniz ne idi?
Tamamen Linkedin üzerinden başlayan süreç üç hafta gibi kısa bir sürede gerçekleşti. Çalıştığım teknoloji alanda (EPM Consultancy) uzmanlaşmış bir headhunterın bana Linkedin üzerinden ulaşması, cv mi isteyip ön görüşme yapması yaklaşık 10 gün sürdü. Sonrasında Hollanda'da bir sigorta şirketine kıdemli analist olarak görüşmelere başladım ve birkaç hafta içinde imza attım.
3) Yurtdışı kariyer teklifinizi yakın çevrenizle paylaştığınızda nasıl geri bildirimler aldınız? Beklentileri nasıl yönettiniz?
Ailemin ve yakın arkadaş çevremin hem sevinip hem de hüzünlendiğini söyleyebilirim. Ailemde yurt dışında yaşayacak ilk kişi olduğum için biraz bilinmezlik havası oluştu haliyle; ama genel olarak oldukça destekleyici idiler.
Zaten gidip alışamama ihtimaline karşın İstanbul'daki evimi 3 ay daha açık tuttum ve iş yerim de geri dönme durumunda eski işime geri dönebileceğim garantisi vermişti zaten. O nedenle biraz tatil kafasıyla yerleştim diyebilirim :)
4) Yurt dışında yaşama konusunda ailenizin desteğini aldınız mı? Bu nazik konuyu nasıl yönettiniz?
Aile desteği olmadan bu kadar büyük bir adım atabilmenizin gerçekten çok yıpratıcı olacağını tahmin ediyorum. Bu konuda ailemin karar vermemde ve enine boyuna düşünmemde çok etkileri oldu. Yıllarca eğitim ve kariyer tercihlerime büyük katkı sağladıkları ve bu konuda destekledikleri için yurtdışı tecrübesinin hem kariyerime hem de hayat görüşüme büyük bir fayda sağlayacağında benimle hemfikirlerdi. Hem lise hem de üniversiteyi yatılı okuduğum için çok fazla zorlanmayacağıma ikna edebilmiştim :)
5) Yurt dışı networkünü etkin kullanmak ne demektir? İlk günden itibaren ne yapmalı/yapmamalı?
Benim için network sınıf arkadaşlarınızdan tutun da beraber çalıştığınız is arkadaşlarınız hatta müşteri portföyünüzden oluşmaktadır. Ne kadar gergin bir çalışma ortamınız olsa dahi; nazik ve profesyonel bir imaj yansıtmanız çok önemli, yıllar sonra bile bu özelliklerinizle akılda kalacaksınız. Bunun yanında doğru organizasyonlara katılım sağlamak (TurkishWIN bunun için harika bir örnek) da networküne büyük bir katkı sağlayacaktır.
&) Oturma izni, alışma süreçlerinizi nasıl yönettiniz? Bu süreçteki en büyük destekçileriniz kimler oldu?
Hem Hollanda hem de İngiltere için çalışma vizelerimi şirketler halletti, bu noktada sadece benden istenen evrakları paylaştım, oldukça profesyonel yönetilen bir süreçti ve benim için çok kolay oldu diyebilirim.
7) Yeni ülkenize alışmada kolaylık ve tüyoları nasıl keşfettiniz? Üniversite deneyimi ya da ağları; Konsolosluk; Online topluluklar; Aile ve arkadaş yönlendirmeleri ya da farklı tüyoları paylaşabilir misiniz?
Açıkçası benim en zorlandığım konu bu oldu, yurtdışında yasadığını bildiğim birkaç arkadaşıma sosyal medya sayesinde ulaşarak sosyal arkadaş çevremi genişletebildim. Yasadığım şehirdeki, bölgedeki Facebook sayfalarını takip ederek lokal kültürel aktivitelerden (konser, yarışmalar ..) haberdar oluyordum. Taşındıktan sonra yaklaşık 6 ay içerisinde yeni arkadaş çevreniz yavaş yavaş oluşmuş oluyor zaten. Bu konuda birlikte yasadığınız partnerinize ve kendinize zaman verebilmeniz, çok stres yapmadan yeni hayatın keyfini çıkarmak oldukça önemli.
8) Yurtdışında tutunmanın en zor ve en keyifli anısını bizimle paylaşır mısınız?
Her ülkenin farklı zorlukları ve keyifleri var. Her ne kadar kendinizi hazırladığınızı düşünseniz de alıştığınız ortamdan, arkadaşlarınızdan kopup yeni bir ülkeye taşınıyorsunuz. Markette en basitinden bir deterjan alırken bile düşünmemiz, gerekiyor. Son 4 senemde geriye dönüp baktığımda Amsterdam'da bisikletten düşüp hastaneye kaldırıldığımda oldukça stresli saatler yaşamıştım. Bunun yanı sıra yaşadığımız ülkedeki yeni şehirler görmek, tanımadığınız sokaklarda kaybolup sonrasında evinize dönmek hissi oldukça keyif verici diyebilirim.
9) Yurtdışındaki güncel fırsatları hangi kanallardan takip ediyorsunuz?
İş konusunda Linkedin benim gönlümün prensesidir. Bunun yanında indeed.com' dan istediğim ülke ve şehirler için alanımla ilgili düzenli mailler alıyorum.( indeed.com birçok farklı sitedeki iş ilanlarını aratıp belirttiğiniz anahtar kelimeleri içeren ilanları günlük/ haftalık feedlerle mail atıyor.)
10) Bir daha olduğunuz ülkeye gelecek olsanız- ilk yılınızda neyi farklı yapardınız?
İş konusunda daha farklı yapardım diyebileceğim bir şey yok; fakat o kadar stres yapmama gerek yokmuş. Her şey zamanla yoluna giriyormuş. Bunu yanında ilk senemde daha fazla seyahat edip, şehrin sosyal aktivitelerine daha çok katılabilirim sanırım.
11) Pozisyonunuzun gereklilikleri Covid sonrasında değişti mi ? Kriz sürecini yurtdışında nasıl yönettiniz ?
Danışman olarak Covid öncesi neredeyse her hafta müşteri toplantıları için Avrupa'da veya UK de farklı şehirlere günübirlik veya birkaç gün kalacak şekilde seyahat etmemiz gerekiyordu. Covid sonrasında bir hafta içinde tamamen evden çalışmaya döndük. İşin aslı, evden çalışmaya ekipçe tahmin ettiğimizden daha hızlı uyum sağladık. Tüm müşteri toplantılarımızı, eğitimlerimizi online olarak (Webex, MS Teams, Zoom etc) tamamlıyoruz. Şirket olarak ve müşterilerimiz yeni çalışma yöntemine çok kolay uyum sağladığını söyleyebiliriz.
Sosyal Medya Hesapları:
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Olcay İrem Elgün tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Olcay İrem!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum