Siz Yenisiniz Galiba!

    stem

     Barkın Güdü'nün bizlere STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programını anlattığı bu yazıyı sizlerle paylaşıyoruz. Eğer merak ediyorsanız, şimdiden keyifli okumalar!

    Eminim ki herkes öğretmenlik yıllarının başlangıcını dün gibi hatırlıyordur. Bu mesleğe başladığımızda kendimize verdiğimiz sözler, muazzam idealist yaklaşımlar, her zaman öğretmenliğimizi geliştirmemiz gerektiği ile ilgili kendimize yaptığımız telkinler herkesin hafızasındadır. Anne ve babası öğretmen olan birinin bu mesleğe başladığında çıtasının daha üst bir noktada olabileceğini düşünürsek, idealist ve optimist yaklaşımlarının daha da keskinleşeceğini herkes kestirebilir. Öğretmenliğe ilk başladığım zamanlarda düşüncelerimi paylaştığım tecrübeli meslektaşlarıma bu mesleği neden seçtiğimi ve neler yapmak istediğimi anlattığımda, çok da hoşuma gitmeyen alaycı bir gülümsemeyle karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Aldığım dönütlerin büyük çoğunluğu zamanla bu düşüncelerimin değişeceği ve köreleceği yönündeydi. Bu dönütleri aldığımda bu durumun benim için böyle olmayacağını düşünüyordum. Ama zaman ilerledikçe, bu meslekte belirli bir süre geçirip mesleğin o günlerdeki şartlarına uyum sağladıktan sonra ister istemez kendimize bir konfor alanı yarattığımızı ve bu konfor alanında rahat hareket edebildiğimiz için yenilikleri kabullenmekte ve uyum sağlamakta zorlandığımızı fark ettim. Hatta zaman zaman önümüze çıkan yenilikçi ve kendimizi geliştirmemize yardım edecek fırsatları da bu yüzden geri çevirebildiğimizi gördükten sonra, başlangıçta fikirlerine danıştığım öğretmenlerin neden o şekilde güldüklerini anladım.

    Tam da bu mesleğe başladığım, düşündüklerimi sorguladığım bir dönemde ne olduğu konusunda kısıtlı bilgim olan STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programına dâhil oldum. Bu eğitim süresince başlangıçta ne olduğu ile ilgili kısıtlı bilgim olan STEM yaklaşımının ana fikrini kavramaya başladıkça bu yaklaşım daha da ilgimi çekti. Fen Bilimleri öğretmeni olarak, günlük hayatın içinden birçok konuyu barındıran bir branşta bu yaklaşımın öğretmenliğime katkı sağlayabileceğini düşündüm. Çünkü ana fikir olarak STEM yaklaşımı, öğrencilere günlük hayat problemlerinin ders konularıyla nasıl ilişkilendirilebileceği ve problemlere çözüm bulma sürecinde öğrencilerin diğer branşlardaki bilgilerini dersimde öğrenilen bilgilerle nasıl bütünleştirebileceği konusunda yardım etmeyi amaçlıyordu. Bu eğitim sürecinin, zaman içinde edindiğim konfor alanından çıkıp farklı bir yaklaşımla öğretmenliğime katkı sağlayabileceğimi fark etmiş oldum. En önemlisi STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programı, "Bunlar bizim işimize nerede yarayacak hocam?" diye soran öğrencilerime verdiğim cevapları somutlaştırabilecek bir alan yarattı.

    Derslerimin belirli bir bölümünde kullandığım bu yaklaşım, dersim ve öğrencilerimle ilgili farklı konularda yeni bilgiler edinmemi sağladı. STEM yaklaşımı ile işlediğim derslerde öğrencilerimin günlük hayat problemlerini ders konuları ile ilişkilendirip çözüm bulmaya çalıştığı bu süreçte, onların farklı yönlerini görme fırsatı buldum. Öğrencilerimin farklı konulardaki ilgilerini, takım çalışması içinde kendilerini nasıl konumlandırdıklarını, liderlik özelliği olan ya da grup içinde özgüven problemi yaşayan öğrencilerimi tek bir süreç içinde görebilmek benim için çok güzel bir deneyimdi. Bu saydığım deneyimi eminim ki farklı zamanlarda, farklı konularda tüm öğretmenler gözlemleyebiliyordur. Ancak STEM ders planı ile işlenen 3-4 derste bu tecrübenin hepsine birden bu kadar kısa sürede ulaşmak farklı bir durumdu. Ayrıca STEM yaklaşımı ile ilgili diğer önemli bir nokta da farklı branşlardaki bilgilerin dersimle ilişkili olabileceğini, aslında okulda öğrenilen birçok bilginin birbiriyle ilişkili olduğunu ve günlük hayat problemlerinin çözümünde tek bir branştaki bilginin yeterli olmayacağını öğrencilere gösterebiliyor olmamdı.

    STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programı sürecinde yaşadığım bir diğer güzel durum ise öğrencilerimin derse olan bakış açılarının değişmesiydi. Derse ilgi duymayan ve sevmediğini söyleyen birkaç öğrencimin bu süreç içinde bana sürekli soru sormasının ve ilgisinin değişmesinin beni motive ettiğini söyleyebilirim. Dersin teorik kısmından çok pratik kısmıyla ilgilenen öğrencileri gözlemleyebildiğim bir deneyim yaşadığımı da belirtmeliyim. Bu motivasyonla beraber dersime olan yaklaşımım da zaman içinde değişti. Artık derste öğrencilerin konu ile ilgili sorularına ve çözüm önerilerine daha da odaklanmaya başladım. Günlük hayattaki olayları sürekli dersimle ilişkilendirme çabasına girdim. Acaba bu ders bana hangi soruları sorulabilir ve bir konuyu tek bir örnek üzerinden anlatmak yerine başka hangi örnekleri bulabilirim konularında düşünmeye başladım.

    Sonuç olarak STEM Lider Öğretmen Mesleki Gelişim programı benim için, kolektif ve planlı yapısıyla, çok fazla öğretmenin deneyiminin paylaşıldığı ve bunlardan faydalanılan, verilen görev ve sorumluluklarla bir öğretmenin kendini gerçekten bir öğrenme ortamı içinde hissettiği bir süreç oldu. Öğretmenin konfor alanından çıkmasını sağlayıp farklı yaklaşımları da kullanabileceğini, değişen jenerasyon ve teknolojiye uyum sağlayarak ders anlatımının çeşitlendirilebileceğini, kısacası bir öğretmenin bakış açısını ve kendini geliştirebileceğini gösteren bir süreç olarak bu programın içinde bulunmak benim için çok önemli bir deneyimdi. 


    Barkın Güdü
    Fen Bilimleri Öğretmeni
    Uğur Okulları Vadi İstanbul Kampüsü

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.