STEM eğitiminde yeni neler oluyor? Çevre ile STEM arasındaki ilişki nedir? Bu yazımızda sizlere STEM eğitimlerinin yeni ve ileri yüzünü tanıttık. Keyifli okumalar!
Bütünleşik Öğretmenlik Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk kez öğretmenlere yönelik çevrim içi dersler verilmeye başlandı. 2018 yılında Ekim ayında, dört çevrim içi dersle başlayan program; Ocak 2019'da açılan dört farklı çevrim içi dersle devam etmektedir. Açılan dersler, daha çok alanında deneyimli ve belli öğretmen grupları tarafından bilinen, çalıştıkları konularda uzmanlaşmış öğretmenler tarafından verilmektedir. Bu derslerin "İleri STEM Eğitimi" başlığı altında sunulması, derslerin fen-matematik-teknoloji ve mühendislik alanlarından en az ikisini bütünleştiren uygulamaları ve bilgi birikimini içermesiyle ilişkilidir.
2018 Ekim ayında, İleri STEM Eğitimi Programı kapsamında ben de meslektaşım Meltem Ceylan Alibeyoğlu ile "STEM Eğitiminde Çevre Uygulamaları" dersini verdik. Diğer çevrim içi derslerden farklı olarak, üniversiteden Çevre Bilimleri doktorası olan ve Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde çalışan bir öğretim üyesi olarak ben ve birçok çevre eğitimi projesinde eğitmenlik, uzmanlık ve danışmanlık görevlerini yürütmüş, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nde doktora çalışmasına devam eden, alanında çok deneyimli ve kurumunda akademik koordinatör olarak çalışan bir matematik öğretmeni olan Meltem C. Alibeyoğlu ile bu dersi beraber yürüttük. Altı haftalık program için, haftada en az bir kere buluşarak, her hafta içeriğini ve ders akışını beraber hazırladık.
Programın ilk dersi için, kayıt olan öğretmen sayısı beklediğimizden fazlaydı ve başvuran öğretmenleri STEM ve Çevre konulu bir yazı yazmalarını isteyerek dersimize seçme şansımız oldu. Bu iki konuda deneyimi olan ya da bu iki konuyu zihinsel ve pratik anlamda birleştirebilen, fikir üretebilen öğretmenler ile dersi işlemek bizim için bir ayrıcalıktı. Dersler akşam saatlerinde yapılıyordu ve öğretmenler okul ve eve gidiş arasında seçim yaparak; bir kısmı okulundan, bir kısmı evinden, bir kısmı da trafikten bize bağlanıyordu. Çevrim içi derslerin en büyük dezavantajı öğrenci katılımının daha az olmasıdır. Meltem Hocamızın sunduğu, adım adım takip edilen çevresel sistem etkinliği ile ilk dersten öğretmen katılımını sağlayabildik.
Günümüzde gelişmiş ülkelerde çevre konuları gündemin ilk sıralarını doldururken, gelişmekte olan ülkelerde ekonomi, sanayi, gıda, sağlık gibi başlıklar ilk sıralara oturmakta ve bazı zamanlar çevre konularının tartışılması bile lüks olarak algılanmaktadır. Aslında, tüm öncelikli konuların ortak özelliği çevre ile doğrudan ilişkili olmalarıdır ve ancak, çevresel koşulların iyileştirilmesi ile ülkelerin konumlarının da gelişeceği ise kaçınılmaz bir gerçektir.
Çevre bilimleri - ekoloji kendi içinde disiplinler arası bir yapı barındırırken, eğitimdeki uygulamalarının da STEM yaklaşımı ile olması çok anlamlıdır. Derslerinde STEM uygulamalarına yer veren, derse BTHP ile başlayan öğretmenlerin sunduğu çoğu problemin çevre problemi veya çevresel unsurlar içeren bir problem olup olmadığına hiç dikkat ettiniz mi? 21. yüzyılda yaşadığımız çoğu problem aslında değişen gezegene uyum sağlama çabalarımızdan kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, her branş öğretmeni derslerinde çevre konularını bütünleştirmeli ve bu konuları farklı disiplinlerin bakış açısıyla öğrencilerine sunmalıdır.
21.yüzyıl ihtiyaçlarından yola çıkarak kurguladığımız "STEM Eğitiminde Çevre Uygulamaları" dersinde de öğretmenlere çevresel sistemlerden, atıklara, biyo çesitlilikten, çevre etiğine kadar farklı çevre konuları hakkında genel bilgileri, son gelişmeleri ve en önemlisi, proje ve sınıf içi uygulama fikirlerini sunmayı hedefledik. Her ders sonunda öğretmenin sınıfında kullanabileceği kaynakları katılımcı öğretmenlerle paylaştık. Bu paylaşım, ders sonu değerlendirmesinde katılımcı öğretmenlerimiz tarafından en olumlu bulunan uygulamalarımızdan biri olarak belirlendi.
Dersimizi Kasım ayında sonlandırdık ve öğretmenlerimizden bu ders içeriği kapsamında kendi STEM ders planlarını oluşturmalarını istedik. Farklı çevre konuları, farklı seviyeler ve branşlar merkezinde ders uygulamaları planlandı ve bu planlar katılımcı öğretmenler ile paylaşıldı. Öğretmenlere planları hakkında detaylı dönütler verildi ve katılımcı öğretmen arkadaşlarımızdan üçü, 5. STEM Ders Planı Yarışması'nda ödül almaya hak kazandı.
Eğer hala İleri STEM Derslerinden birine yazılmadıysanız, dersler hakkında bilgi almak ve kayıt olmak için https://inteach.org/ileri-stem-egitimi linkini inceleyiniz.
Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Doğança Küçük
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum