STEM Hikayem

    STEM Hikayem

    STEM dışardan bakıldığında çok güzel içine girip parçası olduğunuzda ise daha da güzeldir. Hikayeyi ilk ağızdan dinlemenin keyfini çıkarın! 

    STEM… Adını ilk duyduğumda, 2015-2016 Eğitim öğretim yılı boyunca Prof. Dr. M. Sencer Çorlu ve Ezgi Çallı hocalarımızın liderliğindeki bir eğitim programının içinde bulmuştum kendimi. Her ay, uçakla Ankara'ya, sabah iniş, gün boyu eğitim ve atölyelerde yapılan uygulamalar, akşam da tekrardan dönüş şeklinde devam eden bir süreçti. Her ay yeni bir ilke ile karşı karşılaşıyorduk. Biz öğrenciydik; sabahtan akşama kadar devam eden bir öğrencilik. Ne yalan söyleyeyim çok özlemişim öğrenci olmayı. Daha dönüş yolunda başlıyordu, bu ay nasıl bir planlama yapalım konuşmaları. İşte buydu STEM! Niye mi? Ben biyoloji öğretmeniyim. Eğitimde fizik, kimya ve matematik öğretmeni arkadaşlarım da vardı ve hep beraber, her birimiz için birer planlama yapmaya çalıyorduk. Oldukça güzel fikirler de çıkıyordu ortaya. En zor olanı, 21. yüzyıl problemini (Bilgi Temelli Hayat Problemi, yani BTHP) oluşturmaktı. Elimizdeki örnek kaynakların sınırlı olması bizi daha da zorluyordu. Ancak birlikten kuvvet doğar felsefesiyle bunun da üstesinden geliyorduk. Zümreler arası işbirliği bu nedenle çok önemlidir. Problemin belirlenmesi sonrasında, merkezde ana branşın kazanımlarının olduğu, diğer branşlardan da kazanımlar eklediğim bir ders planı hazırlayıp, 9. veya 10. sınıf öğrencileri ile uygulamalar yapıyordum. Öğrenciler de, yabancı oldukları bir uygulama ile karşı karşıyla olmalarına rağmen, oldukça güzel çalışmalar çıkarmışlardı.


    Öğrenciler, bilim, teknoloji, matematik ve mühendislik becerilerinin bütünlüğünü yakalayarak, yaratıcılıklarını da kullanarak, ekip çalışması ile çok güzel çalışmalar ortaya çıkardılar. Uygulamalar sonrasında, öz değerlendirmeleri sisteme yüklüyor, değerlendirmeler ve yeni eğitimler için tekrardan yollara düşüyorduk. Ankara'da bir yandan yeni eğitimler alıyor, bir yandan da, uyguladığımız derslerin değerlendirmesi yapılıyordu. Bir ara sınav, bir de yıl sonu sınavı sonrasında alınan STEM belgesiyle lider öğretmen olarak bu yıl tamamlanmıştı. Sonraki yılda, yaptığımız çalışmaların yer aldığı bir kitap yazıldı. Türkiye'de bir ilk olan, böyle bir çalışmanın içerisinde yer almak da ayrıca gurur vericiydi. Lider öğretmen olarak, sonraki yıllarda da çalışmalarıma devam ettim. Öğrencilere her zaman bir problemin derse ait kazanımını ve farklı yollardan çözümünün nasıl olması gerektiği yönünde yönlendirmelerime devam etmekteyim.

    STEM, sadece bir uygulama dersi değil, aynı zamanda dersler arasındaki ilişkilendirmenin çok iyi yapıldığı bir çalışma. Özellikle branşlar arasındaki kazanımların paylaşılması, Türkiye genelinde yapılan LGS ve YKS gibi sınavlarda da başarıyı arttırabilmeyi sağlamaktadır. STEM hayatıma kattığım büyük artılardan biri ve her geçen gün, daha da gelişerek devam ediyor.

    STEM'le kalın.



    Yıldız YURTDAŞ

    Biyoloji Öğretmeni

    Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.