STEM İle Öğreniyorum

    STEM İle Öğreniyorum

    Fatma Ezgi Saykal, "STEM ile Öğreniyorum" yazısında pandemi sürecinde STEM öğretmenliği ile ilgili tecrübelerini anlattı. İyi Okumalar!

    Biyoloji, salgın dönemini yaşarken, değerini yeniden anladığımız, bir kelimeye tüm canlılar hakkında bilgi sığdırdığımız bir bilimdir. Biyoloji ve bilim olmasaydı, yaşantımızı her şeyden yoksun geçirebilirdik. Hayatımızın her alanında biyoloji karşımıza çıkmaktadır. Ancak öğrencilerimizin anladığı biyoloji, ezberlenecek bir ders olarak algılanmaktadır. Halbuki, biyolojiye ait bilgiler, yorumlarla zenginleştikçe, dünyamıza çığır açan yenilikleri de beraberinde getirmektedir. Pandemiye sebep olan bir virüsün tesiri altında kaldığımız bu yılı, biyolojiye ve bilime güvenerek atlatmaya çabalıyoruz. Derslerimizde de ezberci eğitimden kurtulmaya çabalarken, STEM bizlere bu zor zamanlarımızda yol gösteriyor.

    STEM, fen bilimlerinin yanına mühendislik ve matematiğin de gelmesiyle, güçlü bir birliktelik ile gelişen, değişime açık bir uygulamadır. STEM ile yollarımız, okulumuz sayesinde bu yıl kesişti. Bir eğitim yılı boyunca STEM ile birlikte hem öğrendim, hem de öğretme fırsatını yakaladım. Senenin sonunda STEM lider öğretmeni olarak mezun olduğum için büyük bir mutluluk duyuyorum. STEM sayesinde, öğrencilerimin farklı bakış açıları yarattıklarını gözlemledim. Onlara bir problemi göstererek, probleme yönelik çözümler, bulmaları, araştırmaları ve bilgiyi yorumlayıp ortaya bir ürün çıkarabilmeleri için yardımcı oldum.

    Pandemi koşullarından dolayı, öğrencilerimize ulaşabilmek zor olsa da, STEM, mesafeleri kısaltarak bilginin bu koşullarda bile elde edilebileceğini bizlere göstermiş oldu. Öğrencilerime 21. yy sorunlarından bahsederken, bir BTHP (Bilgi Temelli Hayat Problemi) üretip, konu üzerinde araştırmalar yapabilmelerinin yollarını gösterdim. İlerleyen zamanlarda, öğrencilerimde daha fazla araştırma ruhunun geliştiğini, sosyal ve psikolojik olarak, yaptığımız çalışmaların kendilerine iyi geldiğini, bireysel veya gruplar halinde çalışabilme ortamları yaratarak özgüvenlerinin geliştiğini gördüm. Öğretmenleri olarak, onların bu heyecanlı anlarını izlerken, ben de mutlu oldum. STEM sayesinde, kazanılan bilgilerin analiz edilerek, sonucunda bir ürün ortaya çıkabildiğinin farkındalığını kazanmış olduk. Yaptığımız çalışmalardan bir tanesini kısaca anlatmak isterim:

    İlk olarak, öğrencilerimize bir BTHP örneği sundum. Çevrimiçi toplantılar üzerinden planlamalarımızı yaptık. Bu toplantılarımızın kapsamında, grup çalışmamız için kendilerine çeşitli görevler verdim. Biyoloji ve teknolojinin bir arada bulunduğu bir çalışmayı onlara sunduğumda, epey ilgilendiklerini fark ettim. Çalıştığımız BTHP'miz, "Günümüzde çevre kirliliğinin oluşması ile gelecek nesillere aktarılacak bitki türlerinde pek çok azalma meydana gelebilir. Bu bitki türlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için neler yapılabilir? Yapılabilecek çalışmalarda herbaryum (bitkilerin kurutulup saklanması) oluşturma çalışmaları akla gelen ilk yöntemlerden biri olabilir mi? Aynı zamanda yapılan herbaryum çalışmalarının kayıtlarının bilgisayar ortamına işlenmesi için bir veri tabanı oluşturulabilir mi? Diğer yöntemlerden biri de tohumların toplanarak, doğru koşullarda saklanması çalışmaları olabilir mi?" şeklindeydi. Bu kapsamda, öğrencilerimiz, çalışmalarında kullanabilecekleri bitkileri toplayıp, kurutma işlemlerini tamamladıktan sonra, bitkilerin ilk ve kuruduktan sonraki son görüntülerini fotoğraflayarak kayıt altına almışlardır. Sonraki adımda ise, toplanılan bitkileri teşhis etmişlerdir. Bir yandan da U-HERBARYUM için veri tabanı oluşturma çalışmalarını bir yazılım mühendisi ile beraber gerçekleştirmişlerdir. Elde edilen tüm veriler, yapılan bu programa kayıt edilmiştir. Programımızda, hali hazırda teşhis edilip sınıflandırılmış 13 adet bitkimiz bulunmaktadır. Toplama ve kurutma çalışmalarımız halen tüm hızıyla devam etmektedir. Verilerimizin analiz edilip bilgiye dönüşebilmesi için çeşitli raporlamalar yapılmaktadır. Bu raporlamaları (istatistik raporu) LabStar uygulaması ile entegre biçimde çalışır hale getirebilmek için, araştırmalarımız ve bilgi alışverişimiz devam etmektedir. Bundan sonraki yıllarımızda da, verilerimizi düzenli olarak veri tabanımıza işlemeye devam edeceğiz. Amacımız, gelecek nesillere, nesli tükenen bitkiler olsa da, bilgisayar ortamında verilerimizi kaybolmadan saklı tutarak aktarabilmektir. Bu çalışma, öğrencilerimizin geleceğe yönelimlerine de yardımcı olmuştur. Böylelikle çevreye daha duyarlı ve farkındalığı gelişmiş bir kitle yarattığımızı düşünüyoruz.

    STEM, her alanda öğrencinin ve öğretmenin gelişmesini hedefleyen bir uygulamadır. Bu yüzden STEM lider öğretmen mesleki gelişim programı kapsamında, emeklerini esirgemeyen, bilgi paylaşımında bulunup bizleri destekleyen öğretmenlerimize teşekkürü bir borç bilirim. İyi ki STEM var! STEM GELECEKTİR…

    Fatma Ezgi SAYKAL

    Biyoloji Öğretmeni

    Uğur Okulları Örnekköy Kampüsü, İzmir 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.